Decret del 4-9-2019 d' aprovació del Reglament que desenvolupa la cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social de les persones que treballen per compte propi.

Fecha de publicación11 Septiembre 2019
Fecha04 Septiembre 2019
Número de Gaceta76
SecciónGovern
GD20190906_12_29_15

Decret

La Llei 9/2019, del 7 de febrer, de modificació de la Llei 17/2008, del 3 de novembre, de la seguretat social, regula el règim de cotització de les persones que desenvolupen una activitat per compte propi.

Escau regular per reglament els aspectes no desenvolupats per la Llei, així com el procediment administratiu per aplicar el nou règim de cotització.

A proposta del ministre de Finances, el Govern, en la sessió del 4 de setembre del 2019, aprova aquest Decret:

Article únic

S' aprova el Reglament que desenvolupa la cotització de les persones que treballen per compte propi. El Reglament entra en vigor l' endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra (BOPA).

Reglament que desenvolupa la cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social de les persones que treballen per compte propi

Títol I. Afiliació

Article 1. Objecte

Aquest Reglament regula els mecanismes de cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) de les persones que treballen per compte propi i desenvolupa els preceptes definits en la Llei 9/2019, del 7 de febrer, de modificació de la Llei 17/2008.

Article 2. Àmbit d' aplicació

A efectes d' aquest Reglament i del que està establert a la Llei 17/2008, del 3 d' octubre, de la seguretat social, la persona titular d' un comerç o indústria esdevé persona que realitza una activitat per compte propi a partir de la inscripció en el Registre de Comerç i Indústria.

El retardament en l' obtenció de l' autorització d' exercici de professió titulada per compte propi, quan escaigui, no dispensa del compliment dels deures de cotització si el titular està inscrit en el Registre de Comerç i Indústria.

La Caixa Andorrana de Seguretat Social igualment accepta l' afiliació de la persona que realitza una activitat econòmica per compte propi quan aquesta persona acredita estar legalment habilitada per exercir l' activitat econòmica, tot i no estar encara inscrita en el Registre de Comerç i Indústria.

2. El cessament definitiu de l' activitat que no es pot inscriure en el Registre de Comerç i Indústria per motius aliens a la voluntat del titular, a l' efecte de donar-lo de baixa com a persona que realitza una activitat econòmica per compte propi, el pot sol·licitar el mateix titular o la Caixa Andorrana de Seguretat Social actuant d' ofici.

En el cas que sigui a instància del titular, el titular sol·licita la baixa i adjunta la documentació acreditativa, que inclou la baixa del Registre d' Empresaris i Professionals del Cens d' Obligats Tributaris i el registre d' entrada de la sol·licitud de baixa de l' activitat econòmica al Comú i al Registre de Comerç i Indústria. La documentació és valorada per l' Àrea de Control Administratiu, que, sense perjudici de les constatacions que estimi adient efectuar, pot sol·licitar que es complementi amb documentació addicional.

La Caixa Andorrana de Seguretat Social pot igualment promoure un expedient per donar de baixa una persona afiliada per realitzar una activitat econòmica per compte propi. L' expedient requereix un informe de l' Àrea de Control Administratiu que constati el cessament efectiu i presumiblement definitiu de l' activitat per part del titular.

Article 3. Els administradors de societats

1. Els administradors de societats que compleixin els requisits de l' article 19.b de la Llei 17/2008, del 3 d' octubre, de la seguretat social, no cotitzen com a persones que realitzen una activitat per compte propi si la societat que administren està donada de baixa provisional en el Registre tributari previst a l' article 47 de la Llei 95/2010, del 20 de desembre, de l' impost sobre societats. La baixa de l' afiliació es practica a instància de la persona interessada, o d' ofici per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. En el primer cas, l' interessat ha de presentar la resolució corresponent del ministeri encarregat de les finances.

2. L' extinció de la situació de baixa provisional en el Registre d' Empresaris i Professionals del Cens d' Obligats Tributaris genera el deure d' afiliació dels administradors, pels períodes de cotització que es meritin des d' aleshores.

3. En el supòsit que durant la situació de baixa provisional en el Registre tributari els administradors hagin cotitzat en aquesta qualitat, poden reclamar les cotitzacions indegudes. Així mateix, la Caixa Andorrana de Seguretat Social reclama la diferència entre aquestes cotitzacions i la quantia indeguda de les prestacions que hagi satisfet eventualment.

4. En cas de constitució de noves societats, l' acceptació i l' exercici del càrrec...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR