Decret legislatiu del 19-2-2020 de publicació del text refós de la Llei 35/2010, de 3 de juny, de règim d' autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà.

Fecha de publicación26 Febrero 2020
Fecha19 Febrero 2020
Número de Gaceta16
SecciónGovern
GD20200220_15_43_43

Decret

Decret legislatiu del 19-2-2020 de publicació del text refós de la Llei 35/2010, de 3 de juny, de règim d' autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà.

Vist l' article 59 de la Constitució andorrana, segons el qual, mitjançant llei, el Consell General pot delegar l' exercici de la funció legislativa en el Govern;

Vista la delegació legislativa a favor del Govern establerta en la disposició final vuitena de la Llei 17/2019, del 15 de febrer, de modificació de la Llei 8/2013, del 9 de maig, sobre els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer, la protecció de l' inversor, l' abús de mercat i els acords de garantia financera, segons la qual s' encomana al Govern que en el termini màxim de sis mesos des de l' entrada en vigor d' aquesta Llei publiqui al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra el text refós de la Llei 35/2010, del 3 de juny, de règim d' autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà;

Vist que, en compliment del que preveu la disposició final vuitena de la Llei 17/2019, es refon en aquest Decret legislatiu el contingut de la Llei 35/2010, del 3 de juny, de règim d' autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà, en què s' inclouen les modificacions que dimanen de la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l' Institut Nacional Andorrà de Finances; la Llei 8/2018, del 17 de maig, dels serveis de pagament i el diner electrònic; la Llei 12/2018, del 31 de maig, de modificació de la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l' Institut Nacional Andorrà de Finances; la Llei 27/2018, del 25 d' octubre, de modificació de la Llei 8/2018, del 17 de maig, dels serveis de pagament i el diner electrònic; la Llei 35/2018, del 20 de desembre, de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d' entitats bancàries i empreses d' inversió; i la Llei 17/2019, del 15 de febrer, de modificació de la Llei 8/2013, del 9 de maig, sobre els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer, la protecció de l' inversor, l' abús de mercat i els acords de garantia financera;

A proposta del ministre de Finances i portaveu, el Govern, en la sessió del 19 de febrer del 2020, ha aprovat el Decret següent:

Article únic

S' ordena la publicació al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra del text refós de la Llei 35/2010, del 3 de juny, de règim d' autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà.

Disposició final única

Aquest Decret entra en vigor el mateix dia de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Cosa que es fa pública per coneixement general.

Andorra la Vella, 19 de febrer del 2020

Xavier Espot Zamora
Cap de Govern

Text refós de la Llei 35/2010, de 3 de juny, de règim d' autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

L' objecte d' aquesta Llei és establir el règim d' autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer.

Article 2. Principis

L' autorització per a la creació de qualsevol de les entitats operatives del sistema financer andorrà s' ha d' atorgar amb caràcter específic i particularitzat.

Article 3. Competència

Correspon a l' AFA atorgar l' autorització per a la creació de qualsevol de les entitats operatives del sistema financer andorrà.

Capítol segon. Procediment d' autorització

Article 4. Sol·licituds

Les sol·licituds d' autorització per a la creació de qualsevol de les entitats operatives del sistema financer s' han de presentar a l' AFA.

Article 5. Procediment de resolució i inscripció

1. L' AFA ha de resoldre i notificar al sol·licitant l' atorgament de l' autorització prèvia per a la creació d' una entitat operativa del sistema financer andorrà quan, de l' anàlisi de la documentació aportada d' acord amb els articles 11, 12, 13 i 14 d' aquesta Llei i altres requisits establerts mitjançant comunicats tècnics de l' AFA, no s' observin incompliments de la normativa vigent i es reuneixin els requisits i les condicions per poder optar a la creació d' una entitat operativa del sistema financer. En cas contrari, l' AFA ha de denegar aquesta sol·licitud d' autorització prèvia i procedir a notificar-ho al sol·licitant desglossant detalladament els motius d' aquesta denegació. Aquesta notificació s' ha de dur a terme dins el termini màxim de sis mesos a comptar de la data de la seva presentació o, si és el cas, a comptar del moment en què es completi la documentació exigible.

L' AFA, abans de concedir l' autorització per a la creació d' una entitat operativa del sistema financer, ha de consultar a la Unitat d' Intel·ligència Financera d' Andorra, al Cos de la Policia, a altres autoritats competents nacionals en l' àmbit de les seves competències i/o altres autoritats estrangeres homòlogues, especialment quan l' entitat operativa del sistema financer:

a) És una filial d' una entitat bancària, d' una entitat financera d' inversió, d' una entitat financera ' no bancària' de crèdit especialitzat, d' una entitat de pagament, d' una entitat de diner electrònic, d' una entitat asseguradora, d' una entitat reasseguradora o d' una entitat asseguradora i reasseguradora domiciliada en un país tercer;

b) És una filial de l' empresa matriu d' una entitat bancària, d' una entitat financera d' inversió, d' una entitat financera ' no bancària' de crèdit especialitzat, d' una entitat de pagament, d' una entitat de diner electrònic, d' una entitat asseguradora, d' una entitat reasseguradora o d' una entitat asseguradora i reasseguradora domiciliada en un país tercer;

c) Està controlada per les mateixes persones físiques o jurídiques que controlen una entitat bancària, una entitat financera d' inversió, una entitat financera ' no bancària' de crèdit especialitzat, una entitat de pagament, una entitat de diner electrònic, una entitat asseguradora, una entitat reasseguradora o una entitat asseguradora i reasseguradora domiciliada en un país tercer.

L' AFA consulta amb les autoritats competents nacionals i d' altres països, sobretot a l' hora d' avaluar la idoneïtat dels accionistes i l' experiència dels membres de l' òrgan d' administració, de la direcció general i dels responsables de les funcions de control, que participin en la direcció d' un altre ens del mateix grup. En concret, s' intercanvia tota la informació referent a la idoneïtat dels accionistes i la reputació i experiència del membres de l' alta direcció general i dels responsables de les funcions de control que sigui rellevant per a la concessió d' una autorització, així com per a l' avaluació continua del compliment de les condicions de funcionament.

2. La resolució de l' AFA en què atorga l' autorització prèvia esmentada al punt anterior ha d' anar acompanyada del requeriment per a la presentació de la documentació a presentar segons el que es disposa a l' article 15. El sol·licitant ha d' aportar aquesta documentació a l' AFA dins del termini màxim de tres mesos a comptar de la data de la mencionada notificació de l' AFA. En cas de no rebre la informació o la documentació sol·licitades dins del termini establert sense causa justificada, l' AFA denega la sol·licitud.

3. Un cop rebuda la informació o documentació descrita a l' apartat 2, l' AFA examina la sol·licitud i, si ho considera oportú atorga l' autorització de creació de l' entitat i procedeix a notificar la decisió al sol·licitant en el termini màxim de tres mesos des de la data de recepció d' aquesta informació o documentació.

En tot cas, la decisió de concedir o denegar l' autorització s' ha de prendre dins dels 12 mesos següents a la recepció de la sol·licitud.

3 bis. L' autorització de creació ha d' especificar els serveis o les activitats per als quals l' entitat operativa del sistema financer ha estat autoritzada. En el cas de les entitats operatives del sistema financer que ofereixen com a activitat principal prestar professionalment un o diversos serveis d' inversió a tercers sobre instruments financers, l' autorització pot cobrir un o diversos serveis auxiliars de l' article 21 de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l' exercici de les activitats financeres al Principat d' Andorra. En cap cas no pot concedir-se l' autorització per prestar únicament serveis auxiliars.

4. La nova entitat operativa del sistema financer que té dotze mesos per iniciar les activitats des de la data de notificació de l' atorgament de l' autorització de creació per part de l' AFA, ha de comunicar formalment a l' AFA la data efectiva i real d' inici d' activitats. En aquesta data l' AFA inscriurà la nova entitat en el corresponent Registre de l' AFA.

5. L' ampliació de les activitats que integren l' objecte social d' una entitat bancària, o d' una entitat ' no bancària- de crèdit especialitzat, una entitat de pagament, o una entitat de diner electrònic, o d' una entitat financera d' inversió, o d' una societat gestora d' organismes d' inversió col·lectiva, a activitats no especificades en l' autorització inicial o en una posterior ampliació de les activitats, queda subjecta a nova autorització.

6. Sense perjudici del procediment establert en l' apartat 1, en el cas de sol·licitants d' autorització com a entitats de pagament o entitats de diner electrònic, en el termini de tres mesos a comptar de la recepció d' una sol·licitud o, si la sol·licitud és incompleta, de tota la informació necessària per a la decisió, l' AFA ha d' informar el sol·licitant si s' ha concedit o rebutjat l' autorització.

Article 6. Publicació

Les resolucions de l' AFA en les quals s' autoritza la creació de qualsevol de les entitats operatives del sistema financer andorrà s' han de publicar al Butlletí Oficial del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR