Decret de l' 11-3-2020 d' establiment de mesures excepcionals per la situació d' emergència sanitària causada pel nou coronavirus SARS-CoV-2.

Fecha de publicación12 Marzo 2020
Fecha11 Marzo 2020
Número de Gaceta21
SecciónGovern
GD20200312_11_51_13

Decret

Decret de l' 11-3-2020 d' establiment de mesures excepcionals per la situació d' emergència sanitària causada pel nou coronavirus SARS-CoV-2.

Exposició de motius

L' article 47 bis, apartat 2, del text refós de la Llei general de sanitat del 20 de març de 1989, modificada per la Llei 1/2009, del 23 gener, publicat pel Decret legislatiu del 26 d' agost del 2009, estableix que en cas d' emergència o de risc per a la salut pública el Govern adopta totes les mesures que té al seu abast i coordina les accions i els mitjans dels serveis i dels departaments que hi intervenen.

L' article 47 ter, apartat 5, de la mateixa Llei estableix que en cas d' emergència, o de risc per a la salut pública, o de catàstrofe, o de qualsevol altra amenaça per a la salut pública, el Govern pot requerir els professionals de la salut perquè prestin els seus serveis d' acord amb els protocols establerts i que participin en els plans de gestió de crisi definits pel mateix Govern.

En el mateix sentit, l' article 58 estableix que el Govern intervé mitjançant l' adopció de mesures adequades per preservar la salut pública en cas de situacions d' emergència, de catàstrofe o de risc per a la salut pública. L' article 59 estableix que el Govern adoptarà les mesures preventives adequades, que sempre seran proporcionals als objectius perseguits, i també indica que les mesures restrictives de la lliure circulació de persones i mercaderies i de la llibertat d' empresa seran, en cada cas, les mínimes necessàries.

El nombre creixent de persones afectades pel COVID-19 arreu del món i el desconeixement del comportament d' aquest nou virus fa que els països hagin d' estar preparats per fer front a la malaltia i contenir-ne la propagació.

Andorra disposa d' un procediment d' actuació davant d' un possible cas de COVID-19 que estableix que els casos detectats i els seus contactes han de romandre aïllats en el medi hospitalari o en el domicili per evitar la propagació de la malaltia.

Tenint en compte la situació epidemiològica existent i el risc que pot representar la propagació del nou coronavirus, cal establir una sèrie de mesures excepcionals que permetin fer front a aquesta amenaça. Aquestes mesures són de caràcter preventiu, encaminades a evitar la transmissió de la infecció, a protegir els col·lectius més vulnerables i a disposar dels recursos humans sanitaris i sociosanitaris necessaris en cas que es produeixi un increment molt important de casos. Aquestes mesures són limitades en el temps i proporcionades davant del perill de propagació de la infecció.

Per afavorir la coordinació i l' establiment de mesures adaptades i proporcionades a l' evolució de la situació, s' ha creat un comitè tècnic de seguiment integrat per representants dels principals ministeris implicats.

Vist el que s' ha exposat, el Govern, a proposta del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR