Decret del 13-5-2020 d' aprovació del Reglament de la generació d' energia elèctrica.

Fecha de publicación20 Mayo 2020
Fecha13 Mayo 2020
SecciónGovern
Número de Gaceta69
GR20200515_10_21_59

Decret

Decret del 13-5-2020 d' aprovació del Reglament de la generació d' energia elèctrica.

Exposició de motius

En els darrers anys, Andorra ha iniciat una transformació del model energètic que neix de la necessitat d' introduir els canvis necessaris per garantir la sostenibilitat i la sobirania energètiques. En aquest sentit, s' han fixat les bases d' un nou model en el qual l' electricitat es posiciona com a vector energètic del canvi.

En un context global de lluita contra el canvi climàtic, entra en vigor la Llei 21/2018, del 13 de setembre, d' impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc). Aquest instrument legal esdevé l' eix vertebrador de les accions d' Andorra en l' àmbit de la transició energètica i de la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, s' estableix, per primer cop, un percentatge mínim de producció elèctrica nacional del 33% al 2030 i del 50% a l' horitzó 2050, i es considera que la producció nacional d' electricitat s' ha de fonamentar en com a mínim un 75% en les energies renovables. A banda d' aquest compromís, l' increment de producció d' energia elèctrica nacional s' estableix com una mesura necessària per contribuir a la diversificació energètica i afavorir la seguretat en l' abastament energètic i la competitivitat econòmica.

La Declaració d' emergència climàtica acorda reconèixer la crisi climàtica i en conseqüència declarar l' emergència climàtica i ecològica i, alhora, encomanar al Govern que adopti, entre altres, l' elaboració de l' estratègia nacional d' acord amb la jerarquia establerta per la llei per tal de garantir els objectius definits per la Litecc i, concretament, que la producció elèctrica nacional provingui en un 80% d' energies renovables, per fomentar l' energia hidràulica, la solar, l' eòlica, la geotèrmia i la biomassa. D' altra banda, l' any 2030, un terç de la producció elèctrica haurà de ser de producció nacional.

Com a punts destacats en l' àmbit de la generació d' energia elèctrica, la Llei amplia la possibilitat de gestió directa d' instal·lacions de producció elèctrica fins als 2.000 kW. També es crea l' ús energètic com a nova tipologia d' ús en el planejament urbanístic. D' aquesta manera, es compatibilitza la producció d' energia elèctrica de fonts renovables i de producció d' energia d' altres fonts, així com altres usos energètics, afavorint la seguretat jurídica necessària per a les instal·lacions energètiques.

Amb tot, la Llei 21/2018 identifica l' increment de la producció elèctrica nacional com un dels eixos estratègics per assolir els compromisos de la Llei en matèria energètica i de lluita contra el canvi climàtic, i el Govern, mitjançant aquest Reglament, vol afavorir la generació d' energia elèctrica en els àmbits administratiu, tècnic i econòmic.

D' aquesta manera, el nou model energètic no només implica la creació de nous instruments que permetin el desplegament de l' estratègia energètica, sinó que esdevé també necessària l' actualització del marc normatiu existent.

El Reglament regulador de la generació d' energia elèctrica desenvolupa les previsions de la Llei 21/2018 en allò referent a les instal·lacions de generació d' energia elèctrica i homogeneïtza el tractament d' aquestes instal·lacions en tot l' àmbit de la generació d' electricitat, per tal de clarificar-ne i facilitar-ne els aspectes tècnics i administratius.

Aquest Reglament estableix el procediment del tràmit administratiu, així com les condicions de connexió que preveu l' article 20 de la Llei 21/2018. També concreta les vies per les quals es materialitzen les modalitats d' autoconsum d' energia elèctrica de l' article 22 de la Llei, i finalment el Reglament detalla l' observació sistemàtica que preveu l' article 7 de la Llei en l' àmbit de la producció i la venda d' energia elèctrica en instal·lacions de producció i l' instrumentalitza per mitjà del comptatge d' energia elèctrica.

També unifica en un mateix marc normatiu les tecnologies de producció elèctrica d' origen renovable. Amb tot, aquest Reglament fonamenta un marc reglamentari clar, sòlid i favorable per al desenvolupament de les energies renovables en l' àmbit de la generació d' energia elèctrica.

Atès que, d' acord amb el punt 5 de l' article 20 de Llei 21/2018, l' Oficina de l' Energia i del Canvi Climàtic efectua la corresponent consulta no vinculant prop de les entitats distribuïdores;

A proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern, en la sessió del 13 de maig del 2020,

Decreta

Article únic

S' aprova el Reglament regulador de la generació d' energia elèctrica, que entrarà en vigor l' endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Reglament regulador de la generació d' energia elèctrica

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte establir les condicions administratives, tècniques i econòmiques que regulen la producció d' energia elèctrica i les seves instal·lacions. Igualment, concreta les condicions de connexió a la xarxa elèctrica de les instal·lacions de generació d' energia elèctrica tant si són de nova construcció com si constitueixen una modificació de les existents, per reforma o ampliació, i estableix el procediment del tràmit.

El Reglament defineix l' autoconsum d' energia elèctrica i les modalitats mitjançant les quals es materialitza.

Finalment, el Reglament defineix les condicions de comptatge d' energia elèctrica en el marc de la producció i la venda d' energia.

Article 2. Àmbit d' aplicació

1. Les exigències establertes per aquest Reglament s' apliquen a totes a les instal·lacions de generació d' energia elèctrica a partir de fonts d' energia renovable, així com a les instal·lacions de cogeneració que estiguin interconnectades, per qualsevol forma, a la xarxa elèctrica o funcionin de manera autònoma de potències inferiors o iguals a 2.000 kW.

2. Queden exemptes de l' aplicació d' aquest Reglament les instal·lacions següents:

a) Les instal·lacions de generació d' energia elèctrica:

- Aïllades, de potència inferior o igual a 5 kW;

- Que alimenten exclusivament infraestructures de senyalització, d' informació, de comunicació, d' enllumenat i de mesura i instrumentació;

- D' ús temporal, com ara grups electrògens.

b) Les instal·lacions d' emmagatzematge d' energia elèctrica no associades a instal·lacions de generació que actuïn com a elements reguladors de la càrrega de la xarxa elèctrica.

Article 3. Definicions

Als efectes d' aquest Reglament, s' apliquen les definicions previstes en la Llei 21/2018 i les següents:

Autoconsum real: es tracta de l' autoconsum definit per l' apartat c de l' article 3 de Llei 21/2018, que s' efectua d' acord amb la modalitat a de l' apartat 1 de l' article 22 de la mateixa Llei. Aquesta modalitat no és objecte d' una prestació reconeguda com a servei afí.

Autoconsum virtual per balanç net: es tracta de l' autoconsum definit per l' apartat c de l' article 3 de la Llei 21/2018, que s' efectua d' acord amb la modalitat b de l' apartat 1 de l' article 22 de la mateixa Llei. Aquesta modalitat és objecte d' una prestació efectuada per l' entitat distribuïdora que es considera com a servei afí.

Butlletí elèctric: certificació que emet l' instal·lador en finalitzar els treballs en una instal·lació de producció elèctrica. Per a instal·lacions que produeixin en baixa tensió s' adopta la definició del Reglament elèctric en baixa tensió vigent. Per a instal·lacions en mitjana i alta tensió, l' instal·lador certifica l' execució de la instal·lació d' acord amb la normativa aplicable, les normes tècniques aplicables i les regles de l' art.

Compensació a les entitats distribuïdores: és el mecanisme de finançament i de compensació al qual fa referència l' apartat 5 de l' article 20 de la Llei 21/2018.

Generació d' energia elèctrica: activitat mitjançant la qual s' aprofita una font d' energia per obtenir energia elèctrica útil per a usos humans. Als efectes d' aquest Reglament, els termes generació d' energia elèctrica i producció d' energia elèctrica es consideren sinònims.

Instal·lació de generació o de producció d' energia elèctrica: instal·lació que inclou una o diverses unitats de producció, així com tots els elements que hi són directament o indirectament necessaris per a la seva funció, incloent-hi elements com ara bateries d' emmagatzematge, inversors, entre d' altres, així com els elements de protecció de la mateixa instal·lació, d' altres instal·lacions i de la xarxa elèctrica de distribució.

Instal·lació aïllada: instal·lació de generació d' energia elèctrica que alimenta, de manera autònoma i sense connexió física amb la xarxa elèctrica de distribució o de transport, un únic ús o activitat o un conjunt d' aquests sense perjudici de l' article 18 de la Llei 21/2018.

Instal·lació interconnectada a la xarxa elèctrica: instal·lació de generació d' energia elèctrica que manté una connexió física amb la xarxa elèctrica, sigui a la tensió que sigui, i que la pot utilitzar per injectar electricitat generada.

Instal·lació independent: instal·lació de producció d' energia elèctrica, connectada a la xarxa elèctrica de distribució, que no té una connexió física amb instal·lacions i elements de consum, més enllà dels propis de la instal·lació de producció. En aquest tipus d' instal·lació, l' energia produïda és necessàriament injectada a la xarxa elèctrica. Quan la producció es vincula administrativament a un únic comptador de consum, constitueix l' opció d' autoconsum virtual per balanç net.

Instal·lació híbrida: instal·lació de producció d' energia elèctrica, connectada a la xarxa elèctrica de distribució, que té una connexió física directa i contínua amb una instal·lació de consum. Aquestes instal·lacions mantenen una connexió amb la xarxa elèctrica a fi de permetre un eventual abocament de l' energia elèctrica produïda per excedent. Constitueix l' opció d' autoconsum real.

Potència de referència: es defineix com la potència, en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR