Aute del Tribunal Constitucional del 19-5-2020 relatiu al recurs d'empara 2020-12-RE.

Fecha de publicación27 Mayo 2020
Fecha19 Mayo 2020
SecciónTribunal Constitucional
Número de Gaceta72
TA20200520_10_18_11

Aute

Aute del Tribunal Constitucional del 19-5-2020 relatiu al recurs d' empara 2020-12-RE.

Causa 2020-12-RE
(Laplana Moraes c/ Principat d' Andorra)

Número de registre 64-2020. Recurs d' empara

Aute del 19 de maig del 2020

En nom del Poble Andorrà;

El Tribunal Constitucional;

Atès l' escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 6 de febrer del 2020, per la representació processal del Sr. Luis Pablo Laplana Moraes, mitjançant el qual interposa un recurs d' empara contra la providència del 9 d' octubre del 2019 i l' aute del 8 de novembre del mateix any, dictats pel Tribunal de Corts, i, contra l' aute del 17 de gener del 2020, dictat per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció en els seus vessants dels drets a un procés degut, a obtenir una decisió fonamentada en Dret, a la defensa i a un tribunal predeterminat per la llei, reconeguts a l' article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l' empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats, que anul·li les resolucions impugnades i que retrotregui les actuacions al moment anterior al pronunciament de la providència impugnada, havent-se d' admetre el procés incidental d' inconstitucionalitat i el procediment urgent i preferent i seguir-se pels tràmits establerts. També sol·licita que s' oficiï al Tribunal de Corts per tal que aporti una còpia dels àudios de la vista oral sobre les qüestions prèvies efectuades del 27 al 30 de gener del 2020. Per acabar, demana igualment que mentre no es tramiti el procediment urgent i preferent relatiu a la vulneració dels seus drets a la intimitat i al secret de les comunicacions, postergat al 27 d' abril del 2020, s' impedeixi l' accés al sumari de totes les parts al procediment;

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2, 98 c) i 102;

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;

Atesa la situació excepcional derivada de l' emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2 que va dur al començament del confinament, aquesta resolució es dicta en data d' avui, tot i que el seu examen estava previst per a la reunió del Ple fixada pel 16 de març del 2020, la qual va haver de ser anul·lada;

Escoltat l' informe del magistrat ponent, Sr. Josep-D. Guàrdia Canela;

1. Antecedents processals davant les jurisdiccions ordinàries

1.1. El 25 de setembre del 2019, la representació processal del Sr. Luis Pablo Laplana Moraes va presentar un escrit en què sol·licitava al Tribunal de Corts la formulació d' una acció incidental d' inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional en relació amb la normativa processal sobre la protecció dels drets constitucionals, i alhora, presentava un procediment urgent i preferent davant el Tribunal de Corts mateix, d' acord amb les disposicions de l' article 41.1 de la Constitució i de l' article 6.3 de la Llei qualificada de la Justícia, per una presumpta vulneració dels seus drets a la intimitat i al secret de les comunicacions, establerts als articles 14 i 15 de la Constitució.

1.2. El 9 d' octubre del 2019, el magistrat ponent del Tribunal de Corts va dictar una providència mitjançant la qual destacava que les qüestions exposades en l' escrit del 25 de setembre esmentat, així com aquelles contingudes en els escrits anteriors d' aquesta part dels 16 i 24 de setembre es tractarien com a qüestions prèvies, juntament amb les altres presentades, en el moment del reinici de les sessions de la vista oral, assenyalades per la setmana del 21 al 26 d' octubre del 2019.

1.3. La representació processal del Sr. Luis Pablo Laplana Moraes va presentar un incident de nul·litat d' actuacions contra aquesta providència, i, el 8 de novembre del 2019, el Tribunal de Corts va dictar un aute mitjançant el qual decidia inadmetre' l a tràmit.

1.4. La representació processal del Sr. Luis Pablo Laplana Moraes va formular un recurs d' apel·lació contra aquesta decisió, i, el 17 de gener del 2020, la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia va dictar un aute que inadmetia a tràmit aquest recurs.

1.5. El 6 de febrer del 2020, la representació processal del Sr. Luis Pablo Laplana Moraes va interposar un recurs d' empara contra totes les resolucions que s' acaben de ressenyar en els punts precedents, per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció en els seus vessants dels drets a un procés degut, a obtenir una decisió fonamentada en Dret, a la defensa i a un tribunal predeterminat per la llei, reconeguts a l' article 10 de la Constitució.

2. Argumentació jurídica

2.1. Argumentació jurídica del recurrent

- En primer lloc, la part recurrent exposa que va formular un procediment urgent i preferent per tal com considerava que s' havien vulnerat els seus drets a la intimitat i al secret de les comunicacions pel fet que les intervencions telefòniques que li van ser realitzades en el marc d' una causa seguida a Espanya havien estat incorporades a la causa en què es troba actualment processat.

- Amb caràcter previ, va demanar que el Tribunal de Corts formulés una acció incidental d' inconstitucionalitat contra els articles 6.2 i 6.3 de la Llei qualificada de la Justícia...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR