Decret de l' 11-11-2020 d' aprovació del Reglament d' accés i promoció al Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments.

Fecha11 Noviembre 2020
Fecha de publicación18 Noviembre 2020
SecciónGovern
Número de Gaceta135
GR20201112_14_37_59

Decret

Decret de l' 11-11-2020 d' aprovació del Reglament d' accés i promoció al Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments.

La Llei 7/2017, del 20 d' abril, del Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments regula l' estatut dels membres del Cos al títol II i, en concret, dedica el capítol segon a l' accés i la promoció al Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments. Estableix, per una banda, els criteris per proveir les places de direcció i de membres del Cos, el procediment inicial i subsegüent, els requisits que s' han d' acomplir, els sistemes de provisió de places i les proves, les bases de la convocatòria i els mèrits que cal valorar, i, per altra banda, atorga la competència per determinar els requisits, l' execució i l' organització de les convocatòries al Comitè Tècnic de Selecció. Per acabar, fixa els períodes de formació i de prova a què estan sotmesos els membres del Cos fins al nomenament definitiu.

L' objectiu principal d' aquest Reglament és establir els aspectes bàsics i específics de l' accés al Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments i de la promoció interna dels membres del Cos sobre la base dels principis generals dels sistema de selecció, com els principis de mèrit, capacitat i competència, així com els principis de transparència, objectivitat, publicitat, igualtat i concurrència com a eixos essencials en tot procés de provisió de places.

Un altre dels objectius del Reglament, ultra el marc normatiu existent, és facilitar les fórmules que habilitin un sistema de carrera professional en el Cos com a eina destinada a vertebrar i garantir el funcionament d' aquesta institució i fer possible la consolidació de comandaments professionalitzats. Altrament, l' àmplia especialització del Cos ha posat en evidència la necessitat de normar la gestió de les especialitats mitjançant la promoció interna.

En definitiva, el Reglament defineix els requisits que han de de reunir els candidats que volen accedir al Cos i els funcionaris que es volen promocionar a un lloc de treball de grau o escala superior. En aquest sentit, i amb motiu de potenciar els mecanismes destinats a promoure la igualtat d' oportunitats i la màxima transparència en els procés de provisió de places, es regulen els aspectes que ha de respectar la promoció interna, en la qual es pondera la valoració per mèrits.

Així mateix, i per concentrar en un mateix text reglamentari els aspectes referents a l' accés i la promoció a les unitats d' especialitats, fins ara recollits en el capítol sisè del Reglament regulador de les funcions, l' estructura i l' organització del Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments, del 21 de gener del 2015, s' incorporen en aquest Reglament els articles 8 i 9. Aquests articles incideixen en les disposicions del Reglament regulador esmentat, les quals queden revocades mitjançant una disposició derogatòria.

Per tots aquests motius, es promou el Reglament d' accés i promoció al Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments, que es desglossa en sis capítols i 25 articles, una disposició transitòria i una disposició derogatòria.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió de l' 11 de novembre del 2020, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament d' accés i promoció al Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments, que entrarà en vigor l' endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Reglament d' accés i promoció al Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

1. Aquest Reglament té per objecte establir i definir la normativa aplicable a l' accés i la promoció interna al Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments.

2. A aquest efecte, es fixa el règim específic aplicable als membres del Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments, que es diferencia del règim general aplicable a la resta de funcionaris o treballadors públics. No obstant això, en els aspectes no previstos per aquest Reglament, els membres del Cos es regeixen, de manera complementària i supletòria, per les disposicions de la Llei de la funció pública i les normes que la desenvolupen.

Article 2. Escales i graus

1. El Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments s' estructura jeràrquicament en les ocupacions professionals, les classificacions professionals i els llocs de treball que s' estableixen en la taula que consta com a annex I de la Llei 7/2017, d' acord amb les escales i els graus següents:

a) Escala bàsica: comprèn el grau de bomber i equival al grup funcional C, amb un nivell de classificació C1.

b) Escala intermèdia: comprèn els graus de sotsoficial de bomber i sotsoficial de bomber de primera, i equival al grup funcional B, amb els nivells de classificació B4 i B3, respectivament.

c) Escala executiva: comprèn els graus d' oficial de bomber i oficial de bomber de primera, i equival al grup funcional B, amb uns nivells de classificació B2 i B1, respectivament.

d) Escala superior: comprèn les funcions de director i director adjunt, que no pertanyen a cap grup funcional ni a cap nivell de classificació.

Article 3. Ocupacions professionals

1. En l' àmbit general del Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments, les ocupacions professionals són les següents:

a) Bomber

b) Sotsoficial

c) Sotsoficial de primera

d) Oficial

e) Oficial de primera

2. La concreció de les ocupacions professionals i les funcions principals i les activitats bàsiques dels llocs de treball s' especifiquen en les descripcions dels llocs de treball.

3. En l' àmbit específic de les especialitats, els membres del Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments adscrits a cada unitat, i eventualment a cada secció o grup, s' organitzen en les ocupacions professionals necessàries per al seu funcionament, d' acord amb les classificacions següents:

a) Membre en període de formació o de prova.

b) Membre de nivell I.

c) Membre de nivell II.

d) Membre de nivell III.

e) Responsable de la secció o el grup.

f) Membre adjunt al cap d' unitat.

g) Cap d' unitat.

4. La concreció de les missions, les funcions principals i les activitats bàsiques de les ocupacions professionals que pertanyen a una unitat i a una secció o un grup s' especifiquen en les guies de referència respectives.

Capítol segon. Sistema de provisió de places

Article 4. Competència

1. Correspon al Govern determinar la provisió de places vacants o de nova creació de membre del Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments que cal cobrir, a proposta del ministre competent en matèria d' interior.

2. El ministre competent en matèria d' interior, amb l' informe previ del director del Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments, proposa al Govern el nombre i el tipus de places vacants o de nova creació d' acord amb criteris objectius fonamentats en l' evolució, el creixement i les necessitats organitzatives, estructurals i professionals del Cos.

Article 5. Procediment

1. En el procés de provisió de les places vacants o de nova creació de membre del Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments, escau acomplir el procediment següent:

a) Abans de publicar la convocatòria per a la provisió de les places vacants o de nova creació, aquestes places s' han de poder cobrir d' acord amb les sol·licituds de reingrés dels membres del Cos que es troben en situació d' excedència sense reserva de plaça, sempre que siguin d' un lloc de treball del mateix nivell de classificació que la plaça que el membre del Cos concernit ocupava de forma immediatament anterior a l' inici de l' excedència, i que reuneixi, d' altra banda, els requisits necessaris per ocupar la plaça vacant o de nova creació.

b) En el supòsit que hi hagi una o més vacants després de la finalització del procés selectiu, els candidats amb una qualificació més alta que hagin superat el procés de selecció però no hagin obtingut plaça queden en situació de reserva de plaça, i, per tant, podran aspirar a la mateixa plaça del mateix lloc de treball i nivell de classificació professional durant el termini legal establert en l' article 18 d' aquest Reglament, sempre que la persona candidata continuï complint amb els requisits de la convocatòria.

2. Si les places vacants o de nova creació no es poden cobrir en virtut del que preveuen les lletres a i b anteriors, es cobreixen de la manera següent:

a) La provisió de les places vacants o de nova creació que pertanyen a l' escala bàsica i al grau de bomber s' efectua per promoció interna entre funcionaris o treballadors públics i, subsidiàriament, en cas que no hi concorrin candidats o els candidats no reuneixin els requisits exigits, mitjançant el procediment selectiu d' ingrés.

b) La provisió de les places vacants o de nova creació que pertanyen a l' escala intermèdia i als graus de sotsoficial de bomber i sotsoficial de bomber de primera, i a l' escala executiva i als graus d' oficial de bomber i oficial de bomber de primera, s' efectua per promoció interna entre membres del Cos; en cas que no hi concorrin candidats o els candidats no reuneixin els requisits exigits, per promoció interna entre els altres funcionaris o treballadors públics, i, més subsidiàriament, en cas que no hi concorrin candidats o els candidats no reuneixin els requisits exigits, mitjançant el procediment selectiu d' ingrés.

3. Sense perjudici del que preveu la lletra b anterior, de forma excepcional i amb l' informe previ del director del Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments, el ministre competent en matèria d' interior pot decidir de forma motivada que la provisió de les places vacants o de nova creació es faci només mitjançant el procediment selectiu d' ingrés.

Article 6. Principis i sistemes de provisió de places

1. El procés de selecció per cobrir places es porta a terme en diverses fases, sota els principis de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR