Decret de l' 11-11-2020 d' aprovació del Reglament regulador del procediment de notificació i actuació social de les situacions de risc dels infants i els adolescents i el Protocol (PAS).

Fecha11 Noviembre 2020
Fecha de publicación18 Noviembre 2020
SecciónGovern
Número de Gaceta135
GR20201117_13_29_34

Decret

Decret de l' 11-11-2020 d' aprovació del Reglament regulador del procediment de notificació i actuació social de les situacions de risc dels infants i els adolescents i el Protocol (PAS).

Exposició de motius

Per tal de donar compliment als principis rectors de la Constitució del Principat d' Andorra i la Convenció sobre els drets de l' infant, el 5 de maig del 2005 es va aprovar el Protocol d' actuació en casos d' infants en perill (PACIP), el qual establia un procediment per protegir els infants i els adolescents davant de qualsevol situació de perill, amb independència debul tipus de risc detectat.

Al seu torn, garantia la coordinació entre totes les institucions amb la finalitat d' alleugerir l' impacte ocasionat a l' infant o l' adolescent afectat. Concretament, el PACIP determinava línies d' intervenció per actuar en dos supòsits: la sospita de maltractament i la certitud o evidència raonables de qualsevol situació d' aquesta mena.

Durant els gairebé quinze anys de vigència, el PACIP ha estat un instrument útil que ha fet possible l' actuació coordinada dels professionals encarregats de la protecció a la infància i l' adolescència davant de situacions de risc o desemparament, però ha quedat, en part, obsolet, ja que al llarg d' aquests anys han sorgit noves realitats i necessitats socials. L' aprovació de la Llei 14/2019, del 15 de febrer, qualificada dels drets dels infants i els adolescents (d' ara endavant, ' Llei 14/2019' ) també ha evidenciat la necessitat de revisar els protocols existents en aquesta matèria.

La Llei 14/2019 assenyala que s' han d' establir els mecanismes de coordinació necessaris per garantir una cooperació efectiva en la prevenció, la detecció, la notificació i la derivació del maltractament als infants i els adolescents per garantir l' atenció immediata i la recuperació física i psíquica, així com la reinserció social i la intervenció judicial corresponent. Aquesta coordinació ha de concernir les administracions públiques, els serveis públics i privats i els professionals especialitzats en la matèria o autoritats competents, en concret dels àmbits sanitari, educatiu, dels afers socials, de la joventut, dels esports, del lleure, de la cultura, policial i judicial.

Altrament, la Llei 14/2019 també encomana, d' una banda, l' establiment de protocols de notificació o denúncia mitjançant la identificació dels indicadors i la constatació dels supòsits de desprotecció, amb la finalitat de garantir la detecció eficient de situacions de risc o de maltractament; i de l' altra, l' atorgament de protocols d' actuació i col·laboració per definir el procediment que cal seguir en cas d' evidència o sospita d' una situació de risc o desemparament d' un infant o adolescent.

Així, els protocols convinguts en matèria de maltractament a infants o adolescents són aplicables obligatòriament pels professionals competents, en l' exercici de les seves activitats, tant en l' àmbit públic com en el privat.

L' obligació de notificar o denunciar el coneixement o la sospita fonamentada d' una situació de risc o desemparament s' estén a la ciutadania, que ha de col·laborar en la detecció i la notificació d' aquestes situacions.

Amb tot, s' ha creat un grup de treball format per diversos professionals de diferents àmbits implicats en l' atenció i la protecció a la infància i l' adolescència que ha estat l' encarregat d' elaborar i redactar el Protocol de notificació i actuació social de les situacions de risc dels infants i els adolescents (PAS) amb la finalitat d' ordenar i unificar els criteris de detecció, mitjançant una sèrie d' indicadors de risc, per evitar amb l' antelació suficient situacions que puguin esdevenir perjudicials per al desenvolupament correcte dels infants o els adolescents.

Així es concreta un procediment de notificació, derivació i intervenció àgil i eficaç, aplicable en situacions de risc o desemparament, per part de la ciutadania i de tots els professionals, especialment els que intervenen en el sistema de protecció dels infants i els adolescents.

Altrament, la disposició final segona de la Llei 6/2014, del 24 d' abril, de serveis socials i sociosanitaris determina com una de les prioritats d' implementació l' establiment d' un programa de detecció precoç dels casos de víctimes de violència o abús sexual envers els infants, o en situació de risc, i d' informació i orientació a les famílies afectades.

Per tots aquests motius s' ha promogut aquest Reglament, a fi de regular el procediment de notificació i actuació social davant de situacions de risc dels infants i els adolescents, que es detalla al protocol, instrument que ha estat consensuat pels membres de la Comissió Nacional d' Atenció a la Infància i l' Adolescència i que figura com a annex I.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre d' Afers Socials, Habitatge i Joventut, el Govern, en la sessió del 11 de novembre del 2020, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament regulador del procediment de notificació i actuació social de les situacions de risc dels infants i els adolescents i el Protocol (PAS).

Reglament regulador del procediment de notificació i actuació social de les situacions de risc dels infants i els adolescents i el Protocol (PAS)

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte regular els aspectes generals del procediment de notificació i actuació social davant les situacions de risc dels infants i els adolescents; i definir el circuit mitjançant l' establiment del Protocol de notificació i actuació social en les situacions de risc dels infants i els adolescents (PAS), que figura en l' annex I.

Article 2. Règim jurídic

Aquest Reglament i els annexos que el configuren despleguen les previsions establertes al títol II de la Llei 14/2019, especialment els articles relacionats amb la prevenció i la coordinació efectiva contra el maltractament i les actuacions de detecció, notificació i derivació.

Article 3. Àmbits d' aplicació

Aquest Reglament, i els annexos que el desenvolupen, s' aplica als infants i adolescents menors de divuit anys, amb independència de les seves característiques o condicions, sobre els quals no s' efectua cap tipus de seguiment per part del ministeri encarregat dels afers socials, però es considera que poden requerir una valoració i intervenció per part dels professionals especialitzats. El seu àmbit territorial és el Principat d' Andorra.

S' entén per infant la persona amb una edat compresa entre el naixement i els onze anys i per adolescent, la persona que té una edat compresa entre els dotze anys i la majoria d' edat, d' acord amb la Llei 14/2019.

Article 4. Conceptes

A l' efecte d' aquest Reglament, s' entén per:

a) Prevenir: és adoptar actuacions socials necessàries per abordar els indicadors i els factors de risc i per prevenir les situacions que puguin posar els infants i els adolescents en una situació de desprotecció o en situacions que són perjudicials per al seu desenvolupament sa i integral o per al seu benestar.

b) Detectar: significa reconèixer o identificar l' existència d' una situació susceptible de ser una situació de risc. És el primer pas per poder intervenir amb l' infant o l' adolescent i la seva família per proporcionar-los l' ajuda necessària per reconduir aquesta situació.

c) Notificar: és transmetre o traslladar informació sobre la suposada situació de risc o desemparament de l' infant o l' adolescent i de la seva família. És una condició necessària per possibilitar la intervenció alhora que constitueix una obligació legal i professional. Els recursos de suport i d' intervenció als infants i adolescents i les seves famílies només es poden activar en cas que la situació de risc s' hagi notificat. La responsabilitat de valorar la situació de risc o inclús el desemparament correspon a l'...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR