Decret del 16-12-2020 de modificació temporal i excepcional del Decret del 7-10-2020 d' aprovació del Reglament de les prestacions econòmiques dels serveis socials i sociosanitaris durant la situació d' emergència sanitària ocasionada pel SARS-CoV-2.

Fecha de publicación17 Diciembre 2020
Fecha16 Diciembre 2020
Número de Gaceta150
SecciónGovern
GD20201216_12_15_46

Decret

Decret del 16-12-2020 de modificació temporal i excepcional del Decret del 7-10-2020 d' aprovació del Reglament de les prestacions econòmiques dels serveis socials i sociosanitaris durant la situació d' emergència sanitària ocasionada pel SARS-CoV-2.

Exposició de motius

La situació actual de crisi sanitària provocada pel SARS-CoV-2, tant a escala nacional com en els països del nostre entorn, ha provocat un ajornament en la data d' inici de l' activitat comercial i laboral de les empreses que tenen l' activitat centrada principalment en el sector de la neu. Aquestes empreses han vist com la seva planificació, tant pel que fa a la data d' obertura com al volum de personal per contractar durant la temporada d' hivern, presenta una situació incerta.

El Govern no pot ser passiu davant d' aquesta situació i pretén donar resposta a la situació dels professionals del sector de l' esquí i dels sectors que hi estan vinculats, que no han pogut iniciar l' activitat laboral. Així, el Govern crea una prestació econòmica, de caràcter no contributiu, per desocupació involuntària de caràcter temporal i excepcional per respondre a les necessitats econòmiques d' aquestes persones que actualment es troben en una situació de desocupació involuntària, amb dificultats per satisfer les necessitats bàsiques i de cobertura sanitària.

Aquest ajut per desocupació involuntària, temporal i excepcional, s' adreça a les persones assalariades que, a partir de l' 1 de desembre del 2020, de forma totalment aliena a la seva voluntat, no han pogut iniciar l' activitat laboral en el sector de l' esquí o sectors vinculats, en règim de jornada legal ordinària de treball, i la situació econòmica i social de les quals ha empitjorat com a conseqüència directa de l' ajornament de la temporada d' esquí 2020-2021, motivat per la situació de crisi sanitària causada pel SARS-CoV-2.

Així mateix, la situació de desocupació l' ha d' haver causat la impossibilitat de formalitzar el contracte de treball corresponent o, una vegada formalitzat, el fet que aquestes persones no han pogut fer efectiva la incorporació al lloc de treball en haver-se ajornat la data d' inici de les activitats del sector de l' esquí o de sectors vinculats per a la temporada d' hivern 2020-2021.

Per facilitar la tramitació de la prestació, s' han adaptat els requisits relatius al període de cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social, els quals han estat reduïts. També s' ha suprimit el període d' inscripció al Servei d' Ocupació i el compromís d' inserció activa i s' ha escurçat el termini per resoldre la sol·licitud, que passa de dos mesos a deu dies. També ha disminuït el volum de documentació que cal adjuntar.

La quantia de la prestació econòmica per desocupació involuntària és equivalent al salari mínim oficial mensual, amb el topall màxim del llindar econòmic de cohesió social (LECS) personal o familiar, segons correspongui. Així mateix, el Govern afilia les persones beneficiàries a la CASS com a cotitzadores a la branca general i a la branca de jubilació, i els descompta el percentatge de cotització corresponent, d' acord amb la legislació en matèria de seguretat social vigent, durant el temps que es percebi l' ajut.

Totes les persones susceptibles de beneficiar-se d' aquest ajut poden sol·licitar-lo amb l' entrada en vigor d' aquest Decret, però es percep a partir de l' 1 de desembre del 2020, llevat que la data d' inici del contracte laboral sigui posterior; en aquest últim cas es percep a partir de la data de començament establerta al contracte...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR