Decret 42/2021, del 16-2-2021 d' aplicació de la Llei 16/2020, del 4 de desembre de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d' emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2.

Fecha de publicación16 Febrero 2021
Fecha16 Febrero 2021
SecciónGovern
Número de Gaceta22
GD20210216_16_47_19

Govern

Altres disposicions

Decret 42/2021, del 16 de febrer del 2021

Decret 42/2021, del 16-2-2021, d' aplicació de la Llei 16/2020, del 4 de desembre, de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d' emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2.

Exposició de motius

Degut a la persistència de la situació d' emergència sanitària ocasionada per la pandèmia del SARS-CoV-2 i les seves conseqüències sobre l' activitat econòmica del Principat, el Consell General va aprovar la Llei 16/2020, del 4 de desembre, de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d' emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2 (en endavant, ' Llei 16/2020' ), per seguir donant suport al teixit empresarial i als seus treballadors i reforçar-lo encara més.

Segons els apartats 2 i 3 de l' article 13 de la Llei 16/2020, el Govern, amb la finalitat d' atorgar ajuts econòmics al teixit empresarial, ha de determinar per decret la llista de les activitats econòmiques afectades per limitacions o restriccions derivades de les mesures dictades per l' autoritat nacional competent en el marc de la situació d' emergència sanitària ocasionada per la pandèmia del SARS-CoV-2; la llista de les activitats econòmiques que pertanyen a sectors econòmics específics, i la llista de les activitats que estiguin directament afectades o restringides per mesures adoptades per autoritats estrangeres dels països veïns que limiten l' arribada de turistes, a banda de les activitats que tinguin suspesa obligatòriament l' activitat per decret del Govern.

També per decret, és facultat del Govern establir la durada en el temps i la vigència d' aquesta classificació d' activitats segons els supòsits recollits a la Llei, en funció de l' evolució de la pandèmia i de la situació econòmica de cada moment, així com de les decisions del mateix Govern d' Andorra o les autoritats d' altres països.

Igualment, el Govern pot establir excepcions pel que respecta a la data d' alta en l' empresa i a la Caixa Andorrana de Seguretat Social de les persones assalariades que poden resultar afectades per una suspensió temporal dels contractes de treball o per una reducció de la jornada laboral, que amb caràcter general la Llei havia previst amb anterioritat a l' 1 d' octubre del 2020.

D' altra banda, i en virtut de la modificació de l' apartat 2 de l' article 11 de la Llei 16/2020, operada en virtut de la Llei 1/2021, del 28 de gener, de modificació de la Llei 16/2020 (en endavant, ' Llei 1/2021' ), és facultat del Govern determinar, amb indicació del període de vigència, el percentatge màxim de les persones assalariades que poden afectar-se a una suspensió temporal dels contractes de treball o a una reducció de la jornada laboral, en funció del supòsit que permeti acollir-se a alguna de les modalitats referides; continuen excloses d' aquesta limitació les empreses tancades obligatòriament i les altres empreses que, en el mes anterior al de la sol·licitud de què es tracti o en el mes anterior a la prolongació automàtica, tenien en plantilla un nombre de persones assalariades inferior a deu.

Així mateix, s' afegeix un apartat 2 bis a l' article 16 i es modifica l' apartat 5 de l' article 18 de la Llei 16/2020, per permetre que el Govern, per decret, pugui acordar la prolongació automàtica de les suspensions dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR