Decret 65/2021, del 24-2-2021 de modificació del Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional, del 15 de març del 2017.

Fecha24 Febrero 2021
Fecha de publicación03 Marzo 2021
SecciónGovern
Número de Gaceta29
GR20210225_14_25_48

Decret 65/2021, del 24 de febrer del 2021

Decret 65/2021, del 24-2-2021 de modificació del Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional, del 15 de març del 2017.

Exposició de motius

La renovació i la millora del parc automobilístic són dos de les mesures més eficients per aconseguir un estalvi energètic amb efectes positius en matèria ambiental i de seguretat viària.

Aquesta premissa ha estat present des de l' any 2014, any en el qual el Govern va aprovar el primer Reglament d' ajuts per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic. L' any 2015 es va aprovar el segon reglament.

La Llei 4/2016, del 10 de març, de foment del vehicle elèctric va permetre desplegar, l' any 2016 i el 2017, el tercer i el quart reglaments.

Aquest quart Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional, del 15 de març del 2017, promou els ajuts econòmics per a la compra de vehicles nous de mobilitat elèctrica (elèctrics purs, d' autonomia estesa i híbrids endollables), el desballestament de vehicles associat a la compra dels vehicles de mobilitat elèctrica i el desballestament de vehicles associat a la compra de vehicles nous energèticament eficients (gasoil, gasolina i híbrids no endollables).

Aquests ajuts són compartits, en el sentit que les empreses del sector de l' automòbil registrades a Andorra amb l' activitat de venda de vehicles i que s' acullen al programa poden participar-hi sempre que aportin també ajuts econòmics per a la compra de vehicles nous de mobilitat elèctrica o per al desballestament de vehicles associat a la compra de vehicles nous energèticament eficients.

En els anys 2018, 2019 i 2020, el Govern ha continuat incentivant el programa Engega, d' acord amb els ajuts previstos en el Reglament del 15 de març del 2017.

Aquest any 2021, a més de continuar atorgant els ajuts compartits entre el punt de venda i el Govern, el programa vol incentivar el desballestament de vehicles, sense necessitat de comprar un vehicle nou, de manera que la persona que tingui un vehicle poc eficient faci el canvi a un model de transport més sostenible. Aquest ajut econòmic no serà compartit i serà atorgat únicament pel Govern.

D' aquesta manera, el Govern vol promoure un model de mobilitat cap a mitjans més sostenibles, sempre privilegiant el transport públic respecte del transport particular, i afavorint la transició de vehicles motoritzats que utilitzen actualment gasolines i gasoils cap a l' ús de fonts d' energia menys emissores de gasos d' efecte d' hivernacle, com preveu la Llei 21/2018, del 13 de setembre, d' impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), i d' acord amb la jerarquia següent:

- El transport públic.

- La bicicleta (mobilitat no motoritzada o assistida).

- La bicicleta elèctrica o el patinet elèctric (mobilitat motoritzada elèctrica o d' una font sense emissions de gasos amb efecte d' hivernacle).

- Un vehicle de segona mà, menys contaminant que el vehicle desballestat, si no es pot permetre de comprar-ne un de nou (mobilitat motoritzada amb emissions de gasos amb efecte d' hivernacle).

Atès que l' ajut econòmic per al desballestament d' un vehicle no associat a la compra d' un vehicle nou no queda reflectit en el Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional, del 15 de març del 2017, aquest text legal s' ha de modificar.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, el Govern, en la sessió del 24 de febrer del 2021, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova la modificació del Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional, del 15 de març del 2017, que entrarà en vigor l' endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Reglament de modificació del Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional, del 15 de març del 2017

Article 1. Modificació de l' article 1

Es modifica l' article 1, intitulat Objecte i àmbit d' aplicació, del Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional, del 15 de març del 2017, que queda redactat de la manera següent:

' Article 1. Objecte i àmbit d' aplicació

1. L' objecte d' aquest Reglament és establir i regular els criteris, els requisits i els procediments necessaris per accedir als ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic, amb la finalitat de potenciar una disminució del consum energètic i contribuir així a una millora del parc automobilístic i de la qualitat mediambiental, i a un augment de la seguretat viària.

2. Amb aquesta finalitat, el Govern ha elaborat el programa amb el qual s' atorguen ajuts econòmics per a l' adquisició de vehicles nous de mobilitat elèctrica (elèctrics purs, d' autonomia estesa i híbrids endollables). Aquests ajuts poden ser complementats amb ajuts econòmics per al desballestament, si la persona sol·licitant, a més d' adquirir aquest tipus de vehicle, en desballesta un.

També amb aquest programa, s' atorguen ajuts econòmics per al desballestament de vehicles, sempre que la persona que sol·licita aquest tipus d' ajut estigui tramitant una sol·licitud d' adquisició d' un vehicle nou de gasoil, gasolina o híbrid no endollable energèticament eficient.

3. D' altra banda, també s' atorguen ajuts econòmics per al desballestament de vehicles no associat a la compra d' un vehicle nou.

4. En tots els casos, tant el vehicle que s' adquireix com el vehicle que es desballesta han de reunir els requisits d' aquest Reglament i els de l' edicte d' obertura de la convocatòria.'

Article 2. Modificació de l' article 2

Es modifica l' article 2, intitulat Tipus d' ajuts, del Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional, del 15 de març del 2017, que queda redactat de la manera següent:

' 1. El programa es materialitza mitjançant:

a) L' ajut econòmic per a l' adquisició d' un...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR