Decret 196/2021, del 16-6-2021, de noves mesures excepcionals per l' evolució de la situació d' emergència sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2.

Fecha de publicación16 Junio 2021
Fecha16 Junio 2021
Número de Gaceta69
SecciónGovern
GD20210616_17_55_14

Decret 196/2021, del 16 de juny del 2021

Decret 196/2021, del 16-6-2021, de noves mesures excepcionals per l' evolució de la situació d' emergència sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2.

Exposició de motius

Les dades epidemiològiques actuals revelen una millora de la situació d' emergència sanitària com a conseqüència de l' èxit del programa de vacunació. La baixa incidència del virus s' ha reflectit en una minoració en la detecció de casos nous i una disminució de casos actius, així com de les persones que requereixen un ingrés hospitalari.

Aquesta millora permet certa relaxació de les mesures adoptades fins a l' actualitat. En concret, l' ús de les mascaretes es limita als espais tancats amb certes particularitats, depenent de situacions d' aglomeració i altres pressupòsits que encara les fan necessàries. Certament, per a les persones immunitzades, enteses, a efectes d' aquest Decret, com les que estan vacunades contra la COVID-19 amb almenys una dosi de les vacunes disponibles, sempre que hagi transcorregut un mínim de quatre setmanes des de la primera dosi, o que han passat la malaltia en un termini inferior a sis mesos, es permet no exigir l' ús de la mascareta tant a l' exterior com a vegades a l' interior.

L' activitat esportiva també es veu alleugerida, tant la realitzada als gimnasos, centres esportius i altres espais similars com en la pràctica de l' esport federat i de competició, on s' amplien les capacitats.

Pel que fa a la restauració, el nombre de comensals per taula s' augmenta a 8 a l' interior i a 10 a l' exterior. Igualment, es permet el bufet en la modalitat d' autoservei. En els casos dels àpats destinats a celebracions com batejos, aniversaris, comunions o casaments, es pot autoritzar el consum a peu dret i el ball prèvia validació de l' autoritat sanitària.

La consideració de persona immunitzada ha permès també eximir els familiars dels usuaris de les residències assistides i de les llars residencials per a persones amb discapacitat de la realització dels cribratges, fins ara imprescindibles.

Finalment, i entre les modificacions més destacables s' elimina la prohibició de fumar i consumir productes vaporitzadors en grup i quan es camina per la via pública.

Amb la voluntat d' afavorir la màxima claredat i respectar la seguretat jurídica, aquest Decret reprèn totes les mesures actuals per incloure-les en un sol text i s' hi incorporen mitjançant les modificacions necessàries els punts ja mencionats, i es deroga a l' ensems el Decret 183/2021, del 2-6-2021, de noves mesures excepcionals per l' evolució de la situació d' emergència sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2, prorrogat pel Decret 190/2021, del 9-6-2021.

Aquest Decret entra en vigor el 17 de juny del 2021 i serà vigent fins al 23 de juny del 2021, tot i que es pot prorrogar o modificar en funció de l' evolució de la pandèmia.

Per tot el que s' ha exposat, a proposta del ministre de Salut, el Govern, en la sessió del 16 de juny del 2021, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article 1. Mesures de prevenció bàsiques

1. L' ús de mascaretes és obligatori per a totes les persones d' edat igual o superior a vuit anys en els termes establerts en aquest Decret. És recomanable a partir de sis anys, llevat que la situació sanitària del centre educatiu el faci obligatori.

2. Les mascaretes que es poden fer servir poden ser quirúrgiques, casolanes o higièniques.

3. La utilització de la mascareta és obligatòria en espais tancats d' ús públic. S' eximeix de l' obligatorietat de l' ús de la mascareta en la via pública i en espais oberts, sempre que no es produeixin aglomeracions de persones que no permetin el manteniment de la distància interpersonal de seguretat mínima d' 1,5 metres.

4. Cal respectar una distància de seguretat entre persones no convivents d' un metre i mig en tota situació o activitat, llevat que es tracti d' activitats que disposin de protocols sanitaris i mesures d' higiene i prevenció legalment establertes.

5. Cal evitar al màxim la interacció social durant la vigència d' aquest Decret.

Article 2. Serveis de l' Administració general

La capacitat màxima al Servei de Tràmits de l' Administració general es limita a un 50%.

Article 3. Activitats físiques en gimnasos, centres esportius i altres espais similars

Les activitats dirigides en els gimnasos, centres esportius o altres espais similars han d' efectuar-se seguint els requisits següents:

a) Grups d' usuaris limitats a un màxim de vuit persones més un monitor/professor/entrenador, amb traçabilitat de les persones. En el cas d' espais amb capacitat suficient es poden fer diverses agrupacions sense interacció de vuit persones amb una separació de quatre metres entre els grups en espais exteriors o bé amb una separació de sis metres en espais interiors.

b) Totes les activitats s' han de dur a terme amb una distància mínima d' 1,5 metres i sense contacte entre les persones.

c) Ús de mascareta en tot moment en activitats interiors.

d) Higiene de mans abans i després de l' activitat.

e) No s' ha de compartir material o s' ha de netejar i desinfectar entre ús i ús.

f) Neteja, ventilació i desinfecció dels espais entre grups.

g) S' ha d' evitar que les persones s' aglomerin a les entrades i sortides dels centres i de les sales.

h) S' ha de garantir un ús adequat dels vestidors, amb mascareta i distància.

Article 4. Mesures per a activitats esportives

1. Es passa a la fase 0, regulada al Pla de la pràctica esportiva federada, en relació amb la situació sanitària del país.

2. Es permet la presència de públic en les competicions esportives seguint les mesures següents:

a) Cal evitar que es produeixin aglomeracions i encreuaments, i cal vetllar per mantenir la distància de seguretat d' 1,5 metres entre les persones.

b) Cal garantir la neteja i la desinfecció freqüents de les instal·lacions esportives.

c) Cal fer ús de la mascareta seguint les indicacions de les autoritats sanitàries.

d) Cal que la capacitat màxima de públic consti al protocol de competició prèviament treballat per l' entitat esportiva i l' organisme que gestiona les instal·lacions, i que aquest protocol sigui validat pels ministeris de Salut i de Cultura i Esports.

3. Per a les competicions esportives a l' exterior, a part de les mesures previstes en l' apartat 2, les instal·lacions no poden superar el 70% de la capacitat.

4. Per a les competicions esportives a l' interior, a part de les mesures previstes en l' apartat 2, les instal·lacions no poden superar el 50% de la capacitat i han de seguir els criteris sanitaris de registre i control d' accés, i alhora s' ha de garantir una correcta ventilació de les instal·lacions. La distància de seguretat entre l' espai on es competeix i la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR