Acord del 12-1-2022 de publicació del temari de la fase d' oposició per a l' accés a la categoria de secretari/a judicial.

Fecha de publicación19 Enero 2022
Fecha12 Enero 2022
SecciónConsell Superior de la Justícia
Número de Gaceta7
CSA20220112_14_22_49

Acord

Acord del 12-1-2022 de publicació del temari de la fase d' oposició per a l' accés a la categoria de secretari/a judicial.

Vista la publicació de la Llei 28/2014 qualificada de modificació de la Llei qualificada de la Justícia, del 3 de setembre del 1993,

Vista la Disposició final cinquena de l' esmentada Llei: ' El Consell Superior de la Justícia ha de publicar el temari de la fase d' oposició per a l' accés a la categoria de secretari/a judicial,'

El Consell Superior de la Justícia, en la sessió de data d' avui,

Acorda

1.- Publicar al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra, el temari de la fase d' oposició per a l' accés a la categoria de secretari/a judicial.

2.- Les persones interessades poden recollir a la Secretaria general del Consell Superior de la Justícia la llista bibliogràfica que s' anirà actualitzant en funció de l' evolució de la legislació vigent.

Cosa que es fa pública per al coneixement general.

Andorra la Vella, el 12 de gener del 2022.

Membre Secretària
Clàudia Arias Alís

Vist i Plau
President
Enric Casadevall Medrano

Temari de la fase d' oposició de secretari/a judicial

Part general

La Constitució Andorrana

Tema 1 La Constitució del Principat: generalitats

Tema 2 Les institucions emanades de la Constitució

I. Els fonaments de l' Estat andorrà II. Els Coprínceps. III. El Consell General. IV. El Govern. V. L' estructura territorial. VI. El Tribunal Constitucional, a) Els recursos d' empara i de súplica com a recursos extraordinaris b) El recurs d' Empara per vulneració del dret fonamental a la jurisdicció reconegut per l' article 10 de la Constitució.

La Justícia

Tema 3 Jurisdicció i competència

I. El Poder Judicial. II. Extensió i límits de la jurisdicció. III. Els òrgans de la jurisdicció andorrana. IV. La Batllia: composició i competències. V. El Tribunal de Corts: composició i competències. VI. El Tribunal Superior de Justícia: composició i competències. VII. El Ple del Tribunal Superior de Justícia.

Tema 4 Govern de l' organització judicial

I. El Consell Superior de la Justícia. II. Organització i funcionament del Consell Superior de la Justícia. III. Competència del Consell Superior de la Justícia.

Tema 5 Estatut dels Batlles i Magistrats (I)

I. La Carrera Judicial. II. L' accés a la Carrera Judicial. III. Drets i obligacions dels Batlles i Magistrats. IV. Situacions administratives dels membres de la Carrera Judicial. V. Incompatibilitats i prohibicions dels membres de la Carrera Judicial. VI. La recusació i abstenció. VII. Responsabilitat dels Batlles i Magistrats.

Tema 6 Les resolucions judicials

I. Les resolucions judicials: providències, autes i sentències. II. Els actes de comunicació: requeriments, notificacions i citacions.

Tema 7 El Ministeri Fiscal

I. El Ministeri Fiscal: composició, funcions i competències. II. Principi de legalitat i relacions amb el Govern i el Consell General. III. La Carrera Fiscal. IV. Drets i obligacions dels membres del Ministeri Fiscal. V. Situacions administratives dels membres de la Carrera Fiscal. VI. Incompatibilitats i prohibicions dels membres de la Carrera Fiscal. VII. La recusació i abstenció. VIII. Responsabilitat dels membres de la Carrera Fiscal.

Tema 8 Els Secretaris Judicials

I. Accés a la funció. II. Drets i obligacions. III. Situacions administratives. IV. Responsabilitat.

Els Drets Humans

Tema 9 Obligació de respectar els drets Humans

Declaració Universal dels Drets Humans. Tribunal Europeu dels Drets Humans: competència, procediment i aplicació extraterritorial del Conveni Europeu dels Drets Humans i efectes.

Tema 10 Dret a la vida, prohibició de la tortura i de l' esclavatge

I. La vida: principi i interrupció. II. La protecció de la vida: la pena de mort i el recurs legítim a la força. III. Obligacions negatives i positives. IV. Efectes del CEDH entre persones particulars. V. La prohibició de tortura. VI. Prohibició de l' esclavatge i del treball forçat.

Tema 11 Dret a la llibertat i a la seguretat

I. Camp d' aplicació. II. La regularitat de la detenció. III. Les privacions de llibertat autoritzades. IV. Les garanties de la persona privada de llibertat: a) el dret a ser informat del motiu de la detenció; b) les garanties que ha de presentar el ' jutge' encarregat d' examinar el motiu de la detenció; la celeritat del procediment; el procediment d' habeas corpus; el dret a reparació en cas de ser detingut il·legalment.

Tema 12 Dret a un judici equitable i a un recurs efectiu

I. Les nocions de ' drets o obligacions de caràcter civil i d' acusació en matèria penal' . II. El dret d' accés a un tribunal. III. Exigències institucionals. IV. Exigències processals: presumpció d' innocència i drets de la defensa. V. Efectes extraterritorials. VI. La creació de vies específiques. VII. El significat de l' exigència ' d' efectivitat' .

Tema 13 Cap pena sense Llei

I. Legalitat de les penes i no retroactivitat. II. La no retroactivitat: principi i excepcions. III. El principi del non bis in idem.

Tema 14 Dret al respecte de la vida privada i familiar

I. Marge d' apreciació dels Estats. II. Camp d' aplicació. III. Test de control de convencionalitat. IV. Tipus d' ingerències: vida privada, nom, integritat física i mental, correspondència i vida familiar.

Tema 15 La llibertat de pensament, de consciència i de religió

I. Interpretació. II. Aspectes específics: codis vestimentaris, detinguts i conviccions religioses, proselitisme, abstenció d' intervenció de l' Estat en els conflictes que oposen les comunitats religioses, llibertat d' associació, control dels llocs de culte. III. Garanties connexes.

Tema 16 La llibertat d' expressió

I. L' objecte de la protecció. II. Restriccions possibles. III. Llibertat d' expressió i: seguretat nacional, ordre públic, moralitat, drets de tercers, autoritat i imparcialitat del poder judicial, protecció de les fonts dels periodistes.

Tema 17 La llibertat de reunió i d' associació. La llibertat de circulació

I. La llibertat de reunió pacífica. II. Les manifestacions de la llibertat d' associació: partits polítics, associacions civils i sindicats. III. Prohibició d' expulsar els nacionals. IV. Circulació i protecció de les persones.

Tema 18 Prohibició de la discriminació

I. Les dues clàusules anti-discriminatòries: article 14 del TEDH i article 1 del protocol núm. 12. II. Diferents facetes del contenciós antidiscriminatori: nacionalitat, sexe, orientació sexual i origen ètnic.

Tema 19 Protecció de la propietat

I. L' àmbit del dret de propietat. II. Justificació de la ingerència. III. La indemnització dels perjudicis causats.

Dret Privat

Dret de la persona i de la família

Tema 20 La persona física i els drets de la personalitat

I. La capacitat de les persones: capacitat jurídica i capacitat d' obrar. II. Adquisició de la personalitat. III. Fi de la personalitat. IV. Els drets de la personalitat en la Constitució del Principat d' Andorra i la Llei 30/2014, del 27 de novembre, qualificada de protecció civil als drets a la intimitat, a l' honor i a la pròpia imatge.

Tema 21 Condicions de la persona, la protecció dels menors i incapacitats i localització de la persona

I. L' edat. II. La incapacitació. III. Protecció del menor: 1. actuacions preventives, de detecció, de derivació i d' atenció i recuperació. 2. Protecció dels infants o adolescents en situacions de risc o desemparament: situacions de risc i de desemparament, guardes protectores i mesures de protecció; IV. Pàtria potestat: 1. Concepte i característiques; 2. Contingut; 3. Exercici; IV. Suspensió, privació i extinció.- V. Les institucions tutelars: 1. Principis i regles comunes; 2. La tutela ordinària dels menors; 3. La tutela del menor per l' Estat; 4. Les institucions tutelars per als incapacitats. VI. El domicili: Absència de la persona VII. La declaració judicial de mort.

Tema 22 La família, el matrimoni, la unió civil i les unions estables de parella, les situacions de crisis matrimonials

I. El dret de família: característiques i protecció constitucional de la família II. L' obligació d' aliments entre parents. III. Concepte i naturalesa jurídica del matrimoni i sistema matrimonial andorrà. IV. Requisits del matrimoni: consentiment matrimonial, capacitat i forma. V. La Llei 34/2014, del 27 de novembre, qualificada de les unions civils i de modificació de la Llei qualificada del matrimoni, de 30 de juny de 1995. VI. Les unions estables de parella: constitució, pressupòsits i efectes. VII. la nul·litat del matrimoni VIII. la separació matrimonial IX. la dissolució del matrimoni. X. procediments judicials i efectes comuns.

Tema 23 La filiació, l' adopció i el registre civil

I. Concepte, règim jurídic i classes: 1. La relació de filiació; 2. Normes i principis de regulació; 3. Classes de filiació. II. Concepte i règim jurídic de l' adopció. III. Concepte, antecedents i normativa vigent del registre civil.

Tema 24 Efectes del matrimoni, els capítols matrimonials, el règim de separació de béns i drets viduals

I. Drets i deures dels cònjuges: els drets i deures de caràcter personal i patrimonial. II. Consideracions generals sobre els capítols matrimonials: 1. Concepte. 2. Funcions. 3. Configuració jurídica. III. El...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR