Acord marc entre el Principat d' Andorra i el Banc Europeu d' Inversions sobre les activitats del Banc Europeu d' Inversions al Principat d' Andorra.

Fecha de publicación16 Febrero 2023
Fecha31 Enero 2023
Número de Gaceta26
SecciónConsell General
CGA20230215_10_26_13

Acord marc entre el Principat d' Andorra i el Banc Europeu d' Inversions sobre les activitats del Banc Europeu d' Inversions al Principat d' Andorra

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 31 de gener del 2023 ha aprovat la ratificació al següent:

Acord marc entre el Principat d' Andorra i el Banc Europeu d' Inversions sobre les activitats del Banc Europeu d' Inversions al Principat d' Andorra

Andorra avança en el desenvolupament d' una xarxa internacional de finançament com a element clau d' una estratègia que té l' objectiu d' ajudar a garantir una posició fiscal sòlida per a Andorra a mitjà i llarg termini davant del cost derivat de la crisi desencadenada per la irrupció de la COVID-19, i afavorir la creixent integració als mercats financers internacionals en els quals Andorra participa. L' estratègia esmentada pivota sobre un eix principal: la diversificació de les fonts de finançament de l' Estat per mitigar el risc financer i alleugerir la càrrega que pesa sobre les fonts tradicionals de finançament intern.

Aquesta estratègia reforça l' aposta per diversificar l' economia andorrana i per assegurar un desenvolupament sostenible, a la vegada que augmenta la capacitat de resiliència del país.

En aquest context, Andorra ha establert contactes amb diverses institucions financeres multilaterals, així com amb bancs públics de desenvolupament i fins i tot amb entitats financeres privades o participades pel sector públic d' estats tercers.

En el marc de l' apropament d' Andorra a la Unió Europea (UE), el ministre de Finances i portaveu del Govern va contactar amb el president del Banc Europeu d' Inversions (BEI) per establir un acord marc de col·laboració entre les dos parts, perquè Andorra pugui esdevenir un país elegible per beneficiar-se de finançament del BEI fora de la UE.

Després de mesos de negociació tècnica i política entre els equips del Principat d' Andorra i el BEI, es va arribar a un acord, signat a Brussel·les el 2 de desembre del 2022.

L' Acord marc entre el Principat d' Andorra i el Banc Europeu d' Inversions sobre les activitats del Banc Europeu d' Inversions al Principat d' Andorra consta de 18 articles, en què es tracten els punts que afecten la relació entre el BEI i el Principat d' Andorra en relació amb futurs projectes conjunts.

Es destaquen les activitats que el BEI pot desenvolupar a Andorra, els privilegis i les immunitats del Banc i dels seus representants al territori andorrà ' que queden equiparades amb la de la resta d' organismes internacionals amb presència al Principat' , el tractament de projectes, l' estatut del Banc i la resolució de disputes, entre altres aspectes.

Fundat el 1958, el BEI és una de les institucions financeres més importants de la UE. El seu mandat consisteix a contribuir a la integració, al desenvolupament equilibrat i sostenible, i a la cohesió econòmica i social dels països membres per assolir els objectius polítics de la UE.

El BEI és una font de finançament flexible i eficient que se situa al capdavant de les institucions financeres internacionals per volum d' operacions i fa préstecs per a projectes d' inversió d' interès europeu, especialment projectes que beneficien regions menys afavorides, d' interès estratègic o de seguretat o bé aïllades geogràficament. Per exemple, finança enllaços ferroviaris, autopistes, aeroports, projectes mediambientals i inversions a petites i mitjanes empreses que contribueixen a la creació de llocs de treball i al creixement. Els préstecs també donen suport al procés d' ampliació de la UE i la seva política d' ajuda al desenvolupament.

El Banc té la seu a Luxemburg i obté fons en els mercats de capitals. En ser una organització sense ànim de lucre, pot fer préstecs en condicions molt favorables.

El Banc Europeu d' Inversions és el principal accionista del Fons Europeu d' Inversions, que ofereix finançament a les PIMES mitjançant capital de risc i instruments de finançament de risc.

El BEI presenta cinc prioritats operacionals: impulsar el potencial de creixement i ocupació d' Europa, donar suport a les mesures per mitigar el canvi climàtic, el desenvolupament regional i la cohesió econòmica i social en el si de la UE, la protecció i la millora de la qualitat de vida i la preparació de l' adhesió dels països candidats.

En complement d' aquestes prioritats, el Banc finança les petites i mitjanes empreses a través dels préstecs globals i de l' activitat de capital de risc i dona suport a les xarxes transeuropees de transport i energia, i també ofereix suport tècnic al capital humà.

Endemés, el BEI proporciona dos grans àrees de col·laboració que podrien ser d' interès per a Andorra. La primera concerneix els préstecs financers que poden anar dirigits a promotors públics i/o privats de projectes elegibles, així com a entitats financeres intermediàries que al seu torn presten al teixit de PIMES i MIDCAP (empreses de mitjana capitalització borsària).

El BEI, a diferència de la banca tradicional, duu a terme una diligència deguda o due diligence dels projectes que s' han de finançar, verificant que tinguin viabilitat tècnica, econòmica i valor afegit.

Una segona àrea que pot ser d' interès per a Andorra és la dels anomenats serveis d' assessorament o advisory services. Aquest departament del Banc es dedica a assessorar promotors en els seus plans estratègics i la implementació de projectes i a donar-los suport. El BEI té una llarga experiència en la implementació d' estratègies i projectes per part de promotors públics i/o privats.

El BEI treballa amb promotors privats i sobretot públics, des d' estats sobirans fins a administracions locals. En aquest sentit, tenir accés als coneixements tècnics i operacionals del BEI sobre la implementació, la gestió i el finançament de projectes a gran escala és també un gran actiu per a Andorra.

En vista del compromís demostrat pel BEI per donar suport a la transició cap a una economia baixa en carboni, respectuosa amb el medi ambient i que afronta els problemes vinculats al canvi climàtic, i atès el compromís d' Andorra amb l' agenda internacional de sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, es considera que la visió del BEI, la seva estratègia i les seves prioritats operacionals estan estretament vinculades amb les d' Andorra, tal com s' ha expressat mitjançant el suport del nostre país a l' Agenda 2030 de les Nacions Unides i als Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

El Principat d' Andorra vol expressar, mitjançant la ratificació parlamentària de l' Acord marc entre el Principat d' Andorra i el Banc Europeu d' Inversions sobre les activitats del Banc Europeu d' Inversions al Principat d' Andorra, i sobre la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR