Aute del Tribunal Constitucional del 3-12-2012 relatiu al recurs d’empara 2012-17-RE.

Causa 2012-17-RE

Número de registre 321-2012. Recurs d’empara

Aute del 3 de desembre del 2012

En nom del Poble Andorrà;

El Tribunal Constitucional;

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 26 de juny del 2012, per la representació processal de la Sra. Gemma Prat Vidal, mitjançant el qual interposa un recurs d’empara contra la sentència del 18 de gener del 2011, dictada per la Secció Civil de la Batllia, contra la sentència del 30 d’abril del 2012 i contra l’aute del 31 de maig del mateix any, dictats per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució i atès que demana al Tribunal Constitucional que dicti una resolució que atorgui l’empara sol·licitada, que declari la lesió del dret esmentat, que declari la nul·litat de les resolucions impugnades i que ordeni la retroacció del procediment al moment anterior al pronunciament de la sentència de primera instància;

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;

Vist l’informe del Ministeri Fiscal del 7 de setembre del 2012;

Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Pierre Subra de Bieusses;

Antecedents

Primer

El 18 de gener del 2011, la Secció Civil de la Batllia va dictar una sentència mitjançant la qual estimava parcialment la demanda presentada per la Sra. Gemma Prat Vidal contra el Sr. Joao Paulo Muchelas Ferreira, declarava la seva separació matrimonial, així com la dissolució del règim econòmic del matrimoni i adoptava una sèrie de mesures reguladores de la separació, entre les quals feia atribució del domicili conjugal al Sr. Joao Paulo Muchelas Ferreira, preveia que la pàtria potestat sobre la filla comuna menor d’edat fos compartida, confiava la seva guàrdia i custòdia a la mare i fixava el pagament per part del pare d’una pensió d’aliments mensual de 400,00 euros.

En aquesta sentència, pel que feia a l’atribució del domicili conjugal, el batlle destacava que la part demandant, des del mes de juliol del 2009, s’havia traslladat a viure juntament amb la seva filla a Barcelona de manera provisional. I, per tal com el pare havia sol·licitat l’atribució d’aquest domicili per poder disposar d’un lloc correctament moblat i equipat en benefici de la seva filla quan el visités els caps de setmana alterns, encara que aquesta petició no s’hagués fet via reconvencional, com s’hagués escaigut en principi, acordava atribuir aquest domicili al pare, ja que a aquella data encara no hi havia hagut el trasllat a Barcelona. Per acabar, afegia que si la demandant tornava al Principat amb la seva filla podia instar un procediment en ordre a modificar aquesta mesura.

Segon

La representació processal de la Sra. Gemma Prat Vidal va formular un recurs d’apel·lació contra aquesta sentència en què demanava, entre altres punts, la seva revocació, que se li atribuís el domicili conjugal i la fixació d’una pensió d’aliments per la filla de 500,00 euros.

Tercer

El 30 d’abril del 2012, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va dictar una sentència en què estimava parcialment aquest recurs i confirmava la resolució de la primera instància en tots els seus punts, salvat el punt de la fixació de la pensió d’aliments que havia de ser d’un import de 500,00 euros mensuals.

Quart

La representació processal de la Sra. Gemma Prat Vidal va interposar un incident de nul·litat d’actuacions per tal com va considerar que s’havia vulnerat el seu dret a la jurisdicció, més concretament el principi de contradicció, pel fet que es va impedir que pogués proposar proves contra la petició extemporània de l’exespòs d’atribució del domicili conjugal.

Cinquè

El 31 de maig del 2012, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va dictar un aute mitjançant el qual no donava lloc a l’incident de nul·litat d’actuacions esmentat, ja que va considerar que la recurrent havia tingut la possibilitat de plantejar els arguments que li van semblar oportuns per oposar-se a la decisió de la primera instància, arguments que van ser debatuts per aquesta mateixa Sala de manera extensa i raonada.

Sisè

El 26 de juny del 2012, la representació processal de la Sra. Gemma Prat Vidal va interposar un recurs d’empara...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR