Aute del Tribunal Constitucional del 13-6-2014 relatiu al recurs d’empara 2014-6-RE.

Causa 2014-6-RE

(Manzano Sandoval c/ societat Electricitat Veiga)

Número de registre 83-2014. Recurs d’empara

Aute del 13 de juny del 2014

En nom del Poble Andorrà;

El Tribunal Constitucional;

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 20 de maig del 2014, per la representació processal del Sr. Miguel Manzano Sandoval, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 5 de maig del 2014 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2014-6-RE;

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 36.2, 37.2, 38 i 94;

Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 5 de maig del 2014;

Escoltat l’informe de la magistrada ponent, Sra. Laurence Burgorgue-Larsen;

Antecedent únic

El 20 de maig del 2014, la representació processal del Sr. Miguel Manzano Sandoval va formular un recurs de súplica en què manifesta que existeix una reiterada jurisprudència sobre l’excepció del control constitucional de la valoració de les proves efectuada pels jutges del fons: si hi ha hagut un error determinant en la decisió adoptada, el Tribunal Constitucional pot entrar a revisar la valoració de les proves efectuada pel jutge del fons.

En aquesta causa es va donar un valor probatori al certificat emès per la direcció facultativa de l’obra en detriment del peritatge fet en seu judicial, perquè contemplava punts que el peritatge esmentat no incloïa. Segons el parer d’aquesta part això no és cert, el peritatge va tenir en compte els mateixos punts, cosa que es desprèn clarament del seu contingut.

Per tant, s’ha de concloure que “el Tribunal ha sofert un error patent, manifest, evident i notori i l’existència d’aquest error resulta verificable de forma clara, motiu pel qual ha estat vulnerat el dret d’aquesta part a la tutela judicial efectiva.”

Aquesta part manifesta igualment que la prova no pot ser arbitrària, no es pot concebre com a deixada al criteri subjectiu del jutjador, sinó que ha de ser el resultat d’una apreciació objectiva de la prova.

Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que revoqui la seva decisió d’inadmissió a tràmit, que suspengui l’execució de les resolucions recaigudes en el marc d’aquesta causa, i, que, en el seu dia, estimi les peticions contingudes en l’escrit d’empara.

Fonament jurídic únic

D’acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional (p. ex. veg. les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR