Aute del Tribunal Constitucional del 20-12-2022 relatiu al recurs d'empara 2022-66-RE.

Fecha de publicación28 Diciembre 2022
Fecha20 Diciembre 2022
Número de Gaceta151
SecciónTribunal Constitucional
TA20221220_16_37_13

Aute

Aute del Tribunal Constitucional del 20-12-2022 relatiu al recurs d' empara 2022-66-RE.

Causa 2022-66-RE
(Dolsa Font c/ Magallon Font i Consell General)

Número de registre 510-2022. Recurs d' empara

Aute del 20 de desembre del 2022

En nom del Poble Andorrà;

El Tribunal Constitucional;

Atès l' escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 15 de novembre del 2022, per la representació processal del Sr. Enric Dolsa Font, mitjançant el qual interposa un recurs d' empara contra la sentència del 25 d' octubre del 2022, dictada per la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia, en el marc del procediment urgent i preferent, per una presumpta vulneració del dret de tots els andorrans a accedir, en condicions d' igualtat, a les funcions i als càrrecs públics, amb els requisits que determinin les lleis, reconegut a l' article 25 de la Constitució, i dels principis d' igualtat i de prohibició de l' arbitrarietat, establerts respectivament als articles 6.1 i 3.2 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l' empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats, que anul·li la resolució impugnada, que declari que el Sr. Marc Magallon Font, conseller general, està incorrent en una causa d' incompatibilitat funcional, prevista a l' article 54 d) de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, que vulnera els drets constitucionals esmentats, que acordi la nul·litat de ple dret, radical i absoluta del seu nomenament i de la seva presa de possessió del càrrec, el 2 de maig del 2019, que s' acordi, per consegüent, el seu cessament immediat, amb tots els efectes legals inherents que això comporti, i que es reposi la part recurrent en la plenitud del seu dret mitjançant l' adopció de les mesures necessàries; de manera subsidiària, cas que el Tribunal consideri que abans d' entrar en el fons la pràctica de la prova proposada és procedent, demana que dicti sentència ordenant la revocació de la sentència impugnada i que s' ordeni a la Sala Administrativa la pràctica de la prova esmentada;

Vista la Constitució, especialment els articles 3.2, 6.1, 10, 41.2, 98 c) i 102;

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;

Escoltat l' informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;

1. Antecedents processals davant les jurisdiccions ordinàries

1.1. El 7 de juliol del 2022, la Batllia de Guàrdia (Civil) va decidir no donar lloc a la demanda pel procediment urgent i preferent, presentada per la representació processal del Sr. Enric Dolsa Font, en què al·legava la incompatibilitat de les funcions de conseller general amb les de funcionari comunal ocupades pel Sr. Marc Magallon Font, per tal com el demandant no disposava de legitimació activa.

1.2. La representació processal del Sr. Enric Dolsa Font va formular un recurs d' apel·lació contra aquesta decisió, i, el 25 d' octubre del 2022, la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia va declarar, mitjançant sentència, la seva manca de competència per conèixer d' aquest procés, ja que la mateixa corresponia al Tribunal Constitucional, i va revocar, per consegüent, la sentència de la Batllia.

1.3. El 15 de novembre del 2022, la representació processal del Sr. Enric Dolsa Font va interposar un recurs d' empara contra la sentència del 25 d' octubre del 2022, dictada per la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia, en el marc del procediment urgent i preferent, per una presumpta vulneració del dret de tots els andorrans a accedir, en condicions d' igualtat, a les funcions i als càrrecs públics, amb els requisits que determinin les lleis, reconegut a l' article 25 de la Constitució, i dels principis d' igualtat i de prohibició de l' arbitrarietat, establerts respectivament als articles 6.1 i 3.2 de la Constitució.

2. Argumentació jurídica

2.1. Argumentació del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR