Avís del 21-6-2010 pel qual es fa pública l’actualització dels estatuts de la Universitat d’Andorra.

Estatuts de la Universitat d’Andorra

D’acord amb les funcions que l’article 18.3 a) de la Llei 12/2008, del 12 de juny, d’ordenació de l’ensenyament superior atribueix al Consell Universitari, el Consell Universitari aprova, en la sessió del dia 17 de març del 2010, els estatuts següents:

Naturalesa, finalitats i autonomia de la Universitat

Article 1

La Universitat d’Andorra, en virtut de la seva autonomia, té personalitat jurídica pròpia, de forma que pot actuar per complir els principis fonamentals de l’ensenyament universitari amb plena capacitat.

Article 2

L’autonomia de la Universitat d’Andorra, de la qual aquests estatuts són expressió, es manifesta en el seu govern, en la docència, en la recerca, en la transferència de tecnologia i coneixement, en les relacions externes i els altres aspectes de l’actuació universitària.

Article 3

La Universitat d’Andorra s’inspira en els principis de llibertat, democràcia, igualtat i tolerància. És deure de tots els integrants de la comunitat universitària, i en particular dels òrgans de govern, donar plena efectivitat a aquests principis i impedir qualsevol mena de discriminació. Per tant, d’acord amb la normativa vigent, es proclama:

La llibertat de càtedra, de recerca i d’estudi, així com la d’expressió i d’associació.

La igualtat de tots els membres de la comunitat universitària, que no poden ser objecte de cap mena de discriminació.

Article 4
  1. La llengua pròpia i oficial de la Universitat d’Andorra és el català. A més del català, es poden utilitzar altres llengües com a instrument vehicular de l’ensenyament.

  2. La Universitat d’Andorra ha de potenciar el ple ús del català en tots els àmbits de la seva activitat, docent i no docent.

  3. La Universitat d’Andorra ha de dedicar una atenció especial a l’estudi i al conreu de la llengua i la cultura d’Andorra.

  4. La Universitat d’Andorra se sent compromesa amb la conservació del medi ambient a través d’una ètica ambiental solidària amb tots els pobles del món que promogui la conservació de la biodiversitat.

Article 5

La Universitat d’Andorra, per acomplir degudament la tasca social que li correspon, i per facilitar l’accés als estudis d’ensenyament superior a tothom que tingui aptituds i no disposi de mitjans, pot promoure una política d’ajudes eficaç en col·laboració amb altres entitats públiques i/o privades del Principat d’Andorra.

Article 6

La comunitat universitària està formada pels estudiants, el personal docent i el personal no docent.

Article 7

Són finalitats de la Universitat d’Andorra:

  1. La formació científica i cultural dels alumnes, que els habilita per a l’exercici de les activitats professionals i la incorporació immediata al món laboral.

  2. El desenvolupament de la creativitat, de l’anàlisi crítica i el desig de continuar aprenent per si mateixos.

  3. La recerca científica, en les diverses facetes.

  4. La dinamització social mitjançant propostes de difusió cultural i de debat.

  5. La col·laboració amb el sistema productiu, amb la possibilitat d’establir acords de cooperació, formació i recerca.

  6. L’establiment de programes de cooperació i intercanvi amb centres universitaris de l’exterior.

Article 8

La Universitat d’Andorra pot establir relacions amb altres universitats i institucions públiques i privades d’Andorra, de l’àmbit de parla catalana, de la Unió Europea i de la resta del món.

Article 9

La Universitat d’Andorra, a fi i efecte d’acomplir els seus objectius, ha de vetllar perquè tots els seus centres disposin de professorat i de recursos suficients per garantir el nivell de qualitat de la docència, recerca i transferència de tecnologia i coneixement.

Article 10

La Universitat d’Andorra, directament o per participació, pot constituir organismes que cooperin a l’acompliment de les seves finalitats; que fomentin la ciència, l’educació i la cultura, i que proporcionin els serveis necessaris per a la comunitat universitària i la societat en general.

Estructura de la Universitat

Article 11

La Universitat d’Andorra s’estructura, segons les seves diverses finalitats, de la forma següent:

  1. En àrees, pel que fa al desenvolupament de l’ensenyament, a l’organització i al desenvolupament de la recerca.

  2. En centres, tant pel que fa a l’ordenació i l’organització de l’ensenyament com pel que fa a la gestió administrativa per obtenir títols universitaris.

Les àrees

Article 12
  1. Les àrees són unitats bàsiques encarregades d’organitzar i desenvolupar la recerca i programar i impartir la docència en un o diversos centres.

  2. Es constitueixen per àmbits de coneixement i agrupen tots els docents i els investigadors que duguin a terme la seva activitat docent i de recerca en aquest àmbit de coneixement.

  3. Són úniques per a cada àmbit o agrupació d’àmbits de coneixement en el conjunt de la universitat.

  4. Les àrees estan coordinades per un únic centre designat per la Junta Acadèmica.

Article 13

Són membres d’una àrea els professors que hi estan assignats. Si un professor imparteix docència en més d’una àrea, s’assigna a l’àrea en la qual la seva activitat docent sigui majoritària.

Article 14

Són funcions de les àrees:

  1. El desenvolupament dels continguts dels plans d’estudi de les disciplines de l’àrea, d’acord amb els requeriments dels plans d’estudi elaborats pels centres, i també el desenvolupament dels ensenyaments especialitzats.

  2. L’organització i el desenvolupament de la recerca i la transferència de tecnologia i coneixement, ja sigui internament o en col·laboració amb altres àrees.

  3. La col·laboració en la formació del personal docent i investigador de la universitat.

  4. El foment de la relació amb altres àrees de la mateixa universitat o d’altres universitats.

  5. La col·laboració en les tasques encaminades a la formació permanent dels professionals graduats.

Article 15
  1. La iniciativa per a la creació, la modificació i la supressió d’àrees correspon:

    1. Als centres

    2. A la Junta Acadèmica

    3. A l’àrea o les àrees afectades

  2. Les propostes de creació, modificació i supressió de les àrees s’han d’adreçar a la Junta Acadèmica i han d’anar acompanyades d’una memòria.

  3. La decisió última de creació, modificació i supressió de l’àrea correspon al rector.

    Els centres

Article 16

El centre és la unitat organitzativa i de gestió en l’àmbit del qual s’imparteixen els ensenyaments necessaris i es desenvolupen els programes de recerca suficients per obtenir els títols de l’estat o, si escau, els títols o diplomes propis de la Universitat d’Andorra.

Article 17

Són funcions específiques dels centres:

  1. Proposar noves titulacions i formacions.

  2. Proposar i elaborar plans d’estudis.

  3. L’organització i la gestió dels serveis d’ensenyament, d’acord amb els plans d’estudis, encaminats a obtenir un o diversos títols.

  4. La gestió del seu pressupost sens perjudici de les funcions que pertoquen al gerent.

  5. La coordinació i la supervisió de l’activitat docent de les àrees que té assignades.

  6. L’administració dels serveis i els equipaments del centre.

  7. La realització d’activitats de formació permanent i extensió universitària en el camp professional i científic respectiu.

  8. Proposar noves contractacions de personal fix.

  9. Contractar els professors visitants, col·laboradors i ajudants.

Article 18
  1. La proposta per a la creació, la modificació i la supressió de centres correspon:

    1. Als centres

    2. A la Junta Acadèmica

  2. Aquesta proposta s’ha de presentar al Consell Universitari per ser informada. Un cop informada, s’ha de trametre al Govern perquè decideixi si s’ha de tramitar.

    Centres adscrits

Article 19
  1. Són centres adscrits a la Universitat d’Andorra els establiments d’ensenyament professional superior del sistema educatiu andorrà.

  2. Les institucions públiques o privades que imparteixin ensenyament superior es poden adscriure a la Universitat d’Andorra sens perjudici de les competències que corresponguin al Govern d’Andorra.

  3. Llur adscripció, que es formalitza per conveni, requereix l’aprovació del Consell Universitari a proposta de la Junta Acadèmica, que n’examina les condicions.

  4. El conveni ha d’especificar com a mínim: la durada, les condicions de rescissió i renovació, les condicions per al desenvolupament de l’activitat i el lliurament de títols.

  5. S’ha de crear un consell mixt per a la supervisió de l’activitat docent de cada centre adscrit.

Òrgans de govern i de gestió acadèmica

Disposicions generals

Article 20

Són òrgans de govern de la Universitat d’Andorra: el Consell Universitari, el rector, els directors de centre i el gerent. Són òrgans de gestió acadèmica de la Universitat d’Andorra: els coordinadors de titulació, el responsable d’àrea, els assessors del rector i el claustre de professors. És òrgan consultiu de la Universitat d’Andorra la Junta Acadèmica.

Article 21

Són òrgans unipersonals de govern: el rector, els directors de centre, el gerent.

Són òrgans col·legiats: el Consell Universitari i la Junta Acadèmica.

Article 22

És requisit per ocupar els càrrecs de rector i de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR