Bases reguladores de l' Administració electrònica del Consell General.

Fecha de publicación04 Enero 2023
Fecha22 Diciembre 2022
Número de Gaceta2
SecciónConsell General
CGA20221223_12_47_17

Bases reguladores de l' Administració electrònica del Consell General

El Consell General en la seva sessió del dia 22 de desembre del 2022, d' acord amb les atribucions que deriven de l' article 54 de la Constitució, ha aprovat les següents:

Bases reguladores de l' Administració electrònica del Consell General

Índex

Preàmbul

Títol I. Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit d' aplicació

Article 2. Principis generals

Article 3. Obligació de relacionar-se telemàticament

Títol II. Instruments de l' Administració electrònica

Capítol primer. El portal web del Consell General

Article 4. Creació i funcionament

Capítol segon. La seu electrònica

Article 5. Creació i funcionament

Article 6. Contingut i serveis

Capítol tercer. El registre electrònic

Article 7. Creació i funcionament

Article 8. Assentaments

Article 9. Documents admissibles en el registre electrònic

Article 10. Rebut

Article 11. Incidències tècniques

Article 12. Admissió de documents en paper

Capítol quart. Identificació, autenticació i signatura

Article 13. Política de signatura

Article 14. Identificació de la seu electrònica

Article 15. Verificació dels certificats

Article 16. Mecanismes d' identificació i signatura per a l' autenticació de la competència i la signatura del personal al servei del Consell General

Article 17. Mecanismes d' identificació dels consellers generals

Article 18. Mecanismes d' identificació dels interessats

Capítol cinquè. Altres elements del procedimient administratiu electrònic

Article 19. Actuació administrativa automatitzada

Article 20. Notificació electrònica

Títol III. Ús de mitjans electrònics en l' activitat parlamentària

Article 21. Gestió telemàtica dels òrgans del Consell General

Article 22. Gravació de les sessions i suport audiovisual

Article 23. Participació telemàtica en l' activitat parlamentària

Títol IV. Gestió de documents electrònics

Article 24. Política de gestió de documents electrònics

Article 25. Documents electrònics

Article 26. Expedients electrònics

Article 27. Còpies electròniques

Article 28. Arxiu electrònic

Article 29. Sistema de gestió documental

Disposició Addicional. Desplegament de les Bases

Disposició transitòria

Disposició final. Entrada en vigor

Preàmbul

I

L' increment de l' eficàcia administrativa i la possibilitat d' oferir nous serveis públics són avui dia factors importants de millora de la qualitat de vida i, més enllà, de la cohesió social.

La innovació constant en l' àmbit de les xarxes de telecomunicacions i els sistemes informàtics requereix l' adaptació de la normativa vigent, per tal d' aprofitar-ne els avantatges i dotar les actuacions administratives de plena validesa legal.

El Consell General és l' òrgan públic que ostenta a Andorra el poder legislatiu. Mitjançant les modificacions que aquesta cambra va incorporar en el Codi de l' Administració per la Llei 10/2019, del 15 de febrer, es van introduir importants canvis en la manera de tramitar els procediments administratius, de relacionar-se amb la ciutadania, amb les administracions públiques i, en particular, de produir la documentació administrativa, amb la incorporació de tots els mecanismes de relació telemàtica i gestió electrònica. Havent introduït aquesta obligació per als poders executius del país, el Consell General no pot desaprofitar aquesta oportunitat per aconseguir que els mitjans electrònics esdevinguin, també en la cambra legislativa, el canal habitual per a relacionar-se amb el seu personal intern, els càrrecs electes, la ciutadania i, en general, totes les persones que hi tinguin alguna relació administrativa.

L' aprovació d' aquestes Bases permet al Consell General consolidar el seu model d' Administració electrònica, tot reforçant els drets de la ciutadania en un context de seguretat jurídica, eficiència administrativa i innovació pública, i garantint especialment la protecció de dades i l' accessibilitat de les persones amb necessitats especials.

II

El fonament jurídic d' aquestes Bases cal trobar-lo, en primer lloc, en els principis definits en el Codi de l' Administració i, en segon lloc, en la pròpia autonomia del Consell General per a regular el seu funcionament, amb l' objectiu d' oferir un millor servei a la ciutadania i als seus representants.

III

La plena incorporació dels mitjans electrònics a l' activitat administrativa es duu a terme mitjançant la disposició dels continguts d' aquestes Bases en els quatre títols seguits d' una disposició addicional i una disposició final.

El Títol I es centra en la identificació de l' objecte i l' àmbit d' aplicació de les Bases i s' hi esmenten els principis que permetran la seva millor aplicació; dins d' aquests principis, desenvolupa en particular l' obligatorietat, per a determinats subjectes, de relacionar-se amb el Consell General per mitjans electrònics.

El Títol II tracta dels instruments fonamentals per a l' accés electrònic al Consell General: el portal web, la seu electrònica i el registre electrònic. La incorporació d' aquests dispositius ha de millorar l' eficiència administrativa, alhora que ha de permetre una gestió íntegrament electrònica de les tasques d' informació i comunicació amb la ciutadania per a la gestió dels expedients.

Alhora, preveu la relació electrònica de les persones interessades amb el Consell General. En concret, es regulen els diferents sistemes d' identificació i de signatura, elements que han de permetre al Consell General adaptar els seus serveis i procediments a les tecnologies més eficients, com també desplegar l' Administració electrònica en les millors condicions possibles per als interessats.

El Títol III tracta l' ús de mitjans electrònics en l' activitat parlamentària dels consellers generals, tant per a la gestió telemàtica dels òrgans de govern del Consell General com per a la seva participació remota, quan les circumstàncies ho exigeixin.

El Títol IV estableix les bases per a una estratègia de gestió documental basada en documents electrònics. Preveu el desenvolupament d' una Política de Gestió Documental i els instruments que la implementen, així com la regulació de les còpies electròniques, els mecanismes de comunicació i notificació per mitjans electrònics.

Finalment, la disposició transitòria determina que les obligacions relatives a la relació telemàtica entre els consellers generals i el Consell General seran d' aplicació a partir de l' inici de la primera legislatura posterior a la de l' entrada en vigor de les presents Bases reguladores, entrada en vigor que serà efectiva, tal com estableix la disposició final, l' endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Títol I. Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit d' aplicació

1. Aquestes Bases tenen per objecte regular la utilització dels mitjans electrònics en l' àmbit de l' activitat parlamentària i administrativa que es desenvolupa al Consell General. Particularment, es regularan els mitjans de comunicació electrònics amb les persones interessades, l' ús de documents i expedients electrònics i els sistemes d' identificació i signatura de les persones que participen en les activitats parlamentàries.

2. Aquestes Bases són d' aplicació al Consell General, tant per part del seu personal intern, dels consellers generals i dels seus grups parlamentaris i de qualsevol altra persona vinculada amb el Consell General, com per part de la ciutadania, entenent com a tal totes les persones, físiques o jurídiques, i les entitats sense personalitat jurídica amb capacitat d' obrar que es relacionin amb el Consell General.

Article 2. Principis generals

L' actuació del Consell General, a través dels mitjans electrònics, es regeix pels principis generals previstos següents:

a) Principi de simplificació. Reduir els tràmits, el temps i els terminis dels procediments electrònics amb l' objectiu d' assolir la simplificació i la integració dels processos, procediments i tràmits, i també millorar el servei a la ciutadania a través de l' ús dels mitjans electrònics.

b) Principi d' impuls de mitjans electrònics en relació amb els subjectes no obligats. Impulsar l' ús dels mitjans electrònics en el conjunt de les seves activitats en les relacions amb la ciutadania que no tingui l' obligació d' utilitzar els mitjans electrònics.

c) Principi d' intermodalitat de mitjans. Les aplicacions i els sistemes d' informació han de permetre que les persones interessades que no estiguin obligades a fer servir els mitjans electrònics puguin canviar el canal per mitjà del qual es relacionen amb les administracions públiques, assegurant la integritat i la seguretat jurídica del conjunt del procediment. En cap cas, l' opció de les persones interessades a fer servir o no els mitjans electrònics o a canviar el canal durant la tramitació d' un procediment administratiu pot implicar restriccions o discriminacions en l' accés electrònic al Consell General o en la gestió de qualsevol tràmit del procediment administratiu en què sigui persona interessada.

d) Principi de proporcionalitat. El Consell General només ha d' exigir les mesures adequades a la naturalesa i les circumstàncies dels diferents tràmits i actuacions evitant que la garantia de la seguretat de les transaccions dificulti l' accés electrònic al Consell General.

e) Principi de neutralitat tecnològica. Les actuacions regulades en aquestes Bases s' han de fer de manera que siguin la mateixa evolució tecnològica i l' adopció de les tecnologies dins de la societat les que determinin la utilització dels mitjans tecnològics que, a cada moment, siguin més convenients.

f) Principi de traçabilitat. El Consell General ha de vetllar perquè en el disseny i l' adopció dels sistemes de gestió de la informació s' incorporin els mecanismes de seguretat que permetin la traçabilitat i eventual auditoria de les accions dutes a terme pel personal del Consell General i pels tercers en el seu ús dels mitjans electrònics.

g) Principi de la qualitat de la informació i els serveis electrònics. El Consell...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR