Carta europea de l’autonomia local.

Carta europea de l’autonomia local

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 29 de desembre del 2010 ha aprovat la ratificació a la següent:

Carta europea de l’autonomia local

El Consell d’Europa ha reconegut sempre la importància decisiva de la democràcia en l’àmbit local i regional. Aquesta és la raó per la qual es va comprometre a promoure una autonomia local que respongués a les necessitats dels ciutadans d’arreu d’Europa.

El 1957 es crea la Conferència dels poders locals del Consell d’Europa, que es converteix més tard, l’any 1974, en la Conferència permanent dels poders locals i regionals d’Europa, i finalment el 1994 en el Congrés dels poders locals i regionals d’Europa que reuneix els càrrecs electes de les col·lectivitats locals i regionals.

La Carta europea de l’autonomia local n’és l’obra principal. Aquesta Carta es va obrir a la signatura dels estats membres del Consell d’Europa el 15 d’octubre de 1985 i va entrar en vigor el 9 de setembre de 1988.

La Carta imposa als estats membres el desenvolupament de normes que garanteixin la independència política, administrativa i financera de les col·lectivitats locals. Preveu que el principi de l’autonomia local s’ha de fonamentar en una base jurídica, en la Constitució si és possible. Les col·lectivitats locals s’han d’escollir per sufragi universal.

En conseqüència, la Carta preveu que l’exercici de les responsabilitats públiques depengui, de manera general, de les autoritats més properes als ciutadans.

A aquest efecte, defineix els principis relatius a la protecció dels límits territorials de les col·lectivitats locals, de les estructures administratives i dels mitjans administratius que les col·lectivitats han de definir per dur a terme la seva funció, l’exercici de les responsabilitats en l’àmbit local, el control administratiu de les seves activitats, els recursos financers i la protecció legal de l’autonomia local.

La Carta conté, a més, diverses disposicions relatives a l’abast dels compromisos subscrits per les Parts. Amb la finalitat de garantir un equilibri realista entre la protecció dels principis essencials i la flexibilitat necessària davant les particularitats jurídiques i institucionals de cada estat membre, la Carta autoritza les Parts a excloure algunes disposicions per les quals no es consideraran vinculades i a ampliar el seu compromís a mesura que es vagin eliminant els obstacles.

Cada part ha d’acceptar de vincular-se almenys a 20 disposicions de la primera part de la Carta, 10 de les quals han de pertànyer al nucli dur establert per l’article 12.

En aquest sentit, el Principat d’Andorra està en estat d’acceptar actualment els articles i apartats següents: l’article 2; els apartats 1 i 2 de l’article 3; els apartats 1, 2, 3, 4, 5 i 6 de l’article 4; l’article 5; els apartats 1 i 2 de l’article 6; els apartats 1, 2 i 3 de l’article 7; els apartats 1, 2 i 3 de l’article 8, els apartats 1, 3, 4, 6 i 7 de l’article 9; els apartats 1, 2 i 3 de l’article 10 i l’article 11.

Tenint en compte les consideracions anteriors i atès que Andorra va signar la Carta esmentada el 27 d’octubre del 2010 a Estrasburg;

S’aprova:

La ratificació de la Carta europea de l’autonomia local oberta a la signatura a Estrasburg el 15 d’octubre de 1985 i la declaració d’Andorra a la Carta esmentada.

El Ministeri d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals donarà a conèixer la data de l’entrada en vigor de la Carta per a Andorra.

Casa de la Vall, 29 de desembre del 2010

Josep Dallerès Codina

Síndic General

Nosaltres els coprínceps manifestem el consentiment de l’Estat per obligar a través d’ell, n’ordenem la publicació en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, i autoritzem que a partir d’aquell moment es pugui lliurar l’instrument de ratificació corresponent.

Nicolas Sarkozy Joan Enric Vives Sicília

President de la Bisbe d’Urgell

República Francesa

Carta

europea de l’autonomia local

Estrasburg, 15 d’octubre de 1985

Preàmbul

Els estats membres del Consell d’Europa, signataris d’aquesta Carta,

Considerant que l’objectiu del Consell d’Europa és establir una unió més estreta entre els seus membres amb la finalitat de salvaguardar i promoure els ideals i els principis que són el seu patrimoni comú;

Considerant que un dels mitjans pels quals s’aconseguirà aquest objectiu és la conclusió d’acords en l’àmbit administratiu;

Considerant que les col·lectivitats locals són un dels fonaments principals de qualsevol règim democràtic;

Considerant que el dret dels ciutadans de participar en la gestió dels afers públics forma part dels principis democràtics comuns a tots els estats membres del Consell d’Europa;

Convençuts que la manera més directa d’exercir aquest dret és en l’àmbit local;

Convençuts que l’existència de col·lectivitats locals amb responsabilitats efectives permet una administració eficaç i a la vegada propera al ciutadà;

Conscients del fet que la defensa i el reforçament de l’autonomia local en els diversos països d’Europa representen una contribució important a la construcció d’una Europa fonamentada en els principis de la democràcia i la descentralització del poder;

Afirmant que això suposa que hi hagi col·lectivitats locals dotades d’òrgans de decisió democràticament constituïts i que gaudeixen d’un ampli grau d’autonomia pel que fa a les competències, a les modalitats d’exercici d’aquestes competències i als mitjans necessaris per acomplir la seva missió;

Convenen el següent:

Article 1

Les Parts es comprometen a vincular-se d’acord amb els articles següents, de la manera i en la mesura que estableix l’article 12 d’aquesta Carta.

Part I

Article 2

Fonament constitucional i legal de l’autonomia local

El principi de l’autonomia local ha de ser reconegut en la legislació interna i, si és possible, en la Constitució.

Article 3

Concepte d’autonomia local

  1. Per autonomia local s’entén el dret i la capacitat efectiva que tenen les col·lectivitats locals de regular i de gestionar, en el marc de la llei, sota la seva pròpia responsabilitat i en interès de la població, una part important dels afers públics.

  2. Aquest dret l’exerceixen els consells o les assemblees, els membres dels quals s’han elegit per sufragi lliure, secret, igualitari, directe i universal i que poden disposar d’òrgans executius responsables davant d’ells. Aquesta disposició no afecta el recurs a les assemblees de ciutadans, als referèndums o a qualsevol altra forma de participació directa dels ciutadans allà on la llei ho permeti.

Article 4

Abast de l’autonomia local

  1. Les competències de base de les col·lectivitats locals s’estableixen per la Constitució o bé per llei. De tota manera, aquesta disposició no impedeix que s’atribueixin competències amb finalitats específiques a les col·lectivitats locals, de conformitat amb la llei.

  2. Les col·lectivitats locals tenen, en el marc previst per la llei, llibertat total per exercir la seva iniciativa en qualsevol qüestió inclosa dins la seva competència o que no sigui atribuïda a una altra autoritat.

  3. L’exercici de les responsabilitats públiques ha de correspondre de manera general, preferentment, a les autoritats més properes als ciutadans. L’atribució d’una responsabilitat a una altra autoritat ha de tenir en compte l’abast i la naturalesa de la tasca i les exigències d’eficàcia i d’estalvi.

  4. Les competències atorgades a les col·lectivitats locals han de ser normalment plenes i exclusives. Una altra autoritat, central o regional, només pot qüestionar o limitar aquestes competències en el marc establert per la llei.

  5. En cas de delegació de poders per part d’una autoritat central o regional, les col·lectivitats locals han de gaudir, tant com sigui possible, de llibertat per adaptar l’exercici d’aquests poders a les condicions locals.

  6. S’han de consultar les col·lectivitats locals, tant com sigui possible, en temps oportú i de manera apropiada, en els processos de planificació i de decisió de tots els temes que les afecten directament.

Article 5

Protecció dels límits territorials de les col·lectivitats locals

Per a qualsevol modificació dels límits territorials locals, les col·lectivitats locals afectades s’han de consultar prèviament, eventualment per via de referèndum quan la llei ho permeti.

Article 6

Adequació de les estructures i dels mitjans administratius a les missions de les col·lectivitats locals

  1. Sense perjudici de les disposicions més generals determinades per la llei, les col·lectivitats locals han de poder definir elles mateixes les estructures administratives internes de què es volen dotar, amb vista a adaptar-les a les seves necessitats específiques i a fi de permetre una gestió eficaç.

  2. L’estatut del personal de les col·lectivitats locals ha de permetre una contractació de qualitat, basada en els principis del mèrit i de la competència; amb aquesta finalitat, la contractació ha de reunir condicions adequades de formació, de remuneració i de perspectiva de carrera.

Article 7

Condicions de l’exercici de les responsabilitats en l’àmbit local

  1. L’estatut dels càrrecs locals electes ha d’assegurar el lliure exercici de les seves funcions durant el mandat.

  2. L’estatut dels càrrecs locals electes ha de permetre la compensació econòmica adequada de les despeses que ocasioni l’exercici de les seves funcions i, si escau, la compensació econòmica per ingressos perduts o una remuneració pel treball efectuat, amb la cobertura social corresponent.

  3. Les funcions i les activitats incompatibles amb el càrrec electe local només es poden fixar per la llei o per principis jurídics fonamentals.

Article 8

Control administratiu de les actuacions de les col·lectivitats locals

  1. Qualsevol control administratiu sobre les col·lectivitats locals només...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR