Codi de conducta dels consellers generals.

Fecha de publicación04 Enero 2023
Fecha22 Diciembre 2022
Número de Gaceta2
SecciónConsell General
CGA20221223_12_48_34

Codi de conducta dels consellers generals

El Consell General en la seva sessió del dia 22 de desembre del 2022, d' acord amb les atribucions que deriven de l' article 54 de la Constitució i de la Disposició final tercera del Reglament del Consell General, ha aprovat el següent:

Codi de conducta dels consellers generals

Exposició de motius

El Capítol II del Títol I del Reglament del Consell General estableix els principis ètics i les regles de conducta bàsics als quals els consellers generals han d' ajustar la seva actuació. El Reglament del Consell General introdueix, entre els deures dels consellers generals, diverses obligacions en matèria de bon govern i disposa que la Sindicatura ha d' elaborar i aprovar un codi de conducta que reguli, concreti i desenvolupi, com a mínim, les situacions de conflicte d' interessos, el compliment de les obligacions derivades del règim d' incompatibilitats i de les declaracions d' activitats, així com el procediment i les conseqüències en cas d' incompliment.

Aquest Codi de conducta pretén abordar tots els àmbits essencials que integren el concepte de bon govern. D' una banda, defineix els principis bàsics als quals els consellers generals han d' ajustar sempre la seva actuació, entre els quals cal destacar els d' integritat, honestedat, transparència i responsabilitat. De l' altra, estableix les regles bàsiques de conducta dels càrrecs electes envers els ciutadans, els treballadors públics, les altres institucions i els mitjans de comunicació. Finalment, complementa el règim d' incompatibilitats per raó del càrrec definit per la llei, regula les situacions de conflicte d' interessos i estableix les conseqüències d' un eventual incompliment.

Capítol I. Àmbit d' aplicació i objecte

Article 1. Objecte i abast

El Codi de conducta s' aplica als consellers generals i té com a objecte desenvolupar i complementar les obligacions d' aquests contingudes en la Constitució, el Reglament del Consell General i la Llei qualificada electoral i del referèndum, amb la finalitat de mantenir i reforçar la confiança de la ciutadania en el Consell General mitjançant l' exigència als seus integrants d' una conducta que respongui a alts estàndards d' integritat i transparència.

Capítol II. Principis generals d' actuació i d' exercici del càrrec

Article 2. Interès públic

Els consellers generals han d' exercir el seu càrrec d' acord amb l' interès públic i la recerca de l' interès general dels ciutadans, amb integritat i honestedat, evitant cap mena de situació que pugui condicionar indegudament l' exercici del seu càrrec representatiu.

Tenen l' obligació de declarar, tant en el moment d' adquirir la condició plena de conseller general com pel que fa a les eventuals variacions sorgides durant l' exercici del càrrec, qualsevol interès privat que pugui tenir relació amb les seves activitats públiques i han d' adoptar totes les mesures necessàries per a evitar d' incórrer en cap situació de conflicte d' interessos. Les variacions dels interessos privats que puguin tenir relació amb la seva activitat pública es declararan a la Comissió Permanent en el termini d' un mes des que s' hagin esdevingut.

Article 3. Recursos econòmics

Els consellers generals i els grups parlamentaris han de gestionar els recursos econòmics que el Consell General posa a la seva disposició de manera ajustada a les previsions que es recullen en l' article 25 del Reglament del Consell General. En aquesta gestió han de garantir que utilitzen aquests recursos de manera racional, adequada i eficient, i que es destinen exclusivament a finançar activitats i altres despeses relacionades amb l' exercici de funcions parlamentàries.

Article 4. Comportament

1. La conducta dels consellers generals ha de respondre sempre a la confiança pública de la qual són dipositaris com a càrrecs electes. Han de tenir un tracte respectuós amb els altres consellers generals i amb els ciutadans, sobre la base del principi d' igualtat i de no discriminació de cap mena, així com també amb totes les persones que presten serveis al Consell General.

2. Els consellers generals, en les sessions tradicionals del Consell General, han de respectar les tradicions i complir amb l' ús de la vestimenta tradicional, amb el gambeto, el tricorni i el bicorni i la medalla d' autoritat.

3. Els consellers generals, en les sessions ordinàries del Consell General, hauran de dur una vestimenta que respecti la institució.

Article 5. Treball parlamentari

1. Els consellers generals tenen el dret i el deure d' assistir a totes les sessions del Consell General i de les comissions en què estiguin integrats, i el dret d' emetre el vot en el Ple i en les comissions de què formin part. També tenen el dret i el deure de pertànyer a una comissió.

2. Els consellers generals tenen...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR