Conveni entre el Govern del Principat d' Andorra i el Govern de la República de Xipre per evitar la doble imposició i prevenir l' evasió fiscal en matèria d' impostos sobre la renda.

Fecha13 Septiembre 2018
Fecha de publicación03 Octubre 2018
Número de Gaceta57
SecciónConsell General
CGI20180928_13_55_29

Conveni entre el Govern del Principat d' Andorra i el Govern de la República de Xipre per evitar la doble imposició i prevenir l' evasió fiscal en matèria d' impostos sobre la renda

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 13 de setembre del 2018 ha aprovat el següent:

Conveni entre el Govern del Principat d' Andorra i el Govern de la República de Xipre per evitar la doble imposició i prevenir l' evasió fiscal en matèria d' impostos sobre la renda

El Principat d' Andorra ha dut a terme la reforma del model econòmic i fiscal andorrà per permetre al Principat afrontar els reptes del futur i posar-se en una situació de competència. Des del maig del 2011, el Principat d' Andorra es va centrar en la reforma de les lleis de l' impost sobre la renda de les activitats econòmiques, l' impost sobre la renda dels no-residents fiscals i l' impost sobre societats per permetre que aquestes normes entressin en aplicació en l' exercici fiscal corresponent al 2012.

Aquestes tres lleis constitueixen la base del nou marc fiscal directe andorrà. A més, durant el 2012 es va elaborar la Llei de l' impost general indirecte, que fusiona tots els impostos indirectes existents en un únic impost de tipus IVA, i que entrà en vigor l' 1 de gener del 2013. Aquest marc fiscal es va completar amb l' impost sobre la renda de les persones físiques, que va entrar en vigor el 22 de maig del 2014, i s' aplica efectivament des de l' 1 de gener del 2015.

Pel que fa a l' intercanvi automàtic d' informació en el marc de l' OCDE, el 5 de novembre del 2013, el Principat d' Andorra va signar el Conveni de l' OCDE i del Consell d' Europa relatiu a l' assistència administrativa mútua en matèria fiscal, adoptat a Estrasburg el 25 de gener de 1998, i modificat pel Protocol d' esmena adoptat a París el 27 de maig del 2010, que va entrar en vigor l' 1 de desembre del 2016.

Cal destacar també que al juny del 2014, el Principat d' Andorra va esdevenir el 48è Estat a adherir-se a la Declaració sobre l' intercanvi automàtic d' informació de l' OCDE.

Igualment, el 3 de desembre del 2015, es va signar l' Acord multilateral d' intercanvi automàtic d' informació en matèria tributària entre autoritats competents, conegut com el Multilateral Competent Autorithy Agreement (MCAA), que instaura el principi de norma comuna de la declaració de l' OCDE.

Finalment i pel que fa a l' intercanvi automàtic d' informació amb la Unió Europea, el 12 de febrer del 2016, es va signar a Brussel·les el Protocol d' esmena de l' Acord entre el Principat d' Andorra i la Comunitat Europea relatiu a l' establiment de mesures equivalents a les previstes a la directiva 2003/48/CE del Consell en matèria de fiscalitat dels rendiments de l' estalvi en forma de pagament d' interessos, que va entrar en vigor l' 1 de gener del 2017.

Totes aquestes accions s' han dissenyat per complir amb el compromís amb l' OCDE i la UE per iniciar l' intercanvi automàtic d' informació fiscal a partir de 2018, en relació amb les dades del 2017.

Aquest nou marc legal ha de facilitar la negociació d' acords bilaterals per evitar la doble imposició (en endavant, ' CDI' ), essencials per garantir un marc de seguretat jurídica per al conjunt dels sectors econòmics, per facilitar el desenvolupament del sector dels serveis i per refermar el procés d' obertura econòmica del país.

En aquest sentit, el Govern ha conclòs la tramitació de set CDI amb la República Francesa, en vigor des de l' 1 de juliol del 2015, amb el Regne d' Espanya, en vigor des del 26 de febrer del 2016, amb el Gran Ducat de Luxemburg, en vigor des del 7 de març del 2016, amb el Principat de Liechtenstein, vigent des del 21 de novembre del 2016, amb la República Portuguesa, vigent des del 23 d' abril del 2017, amb els Emirats Àrabs Units, vigent des de l' 1 d' agost del 2017, i amb la República de Malta, en vigor des de 27 de setembre del 2017.

La conclusió d' aquests acords és un element clau en l' estratègia de posar Andorra en situació de competir, atès que permetran a les empreses andorranes prestar serveis a l' estranger sense ser sotmeses a la retenció en origen sobre les rendes obtingudes en aquests països, i donaran seguretat jurídica a les inversions estrangeres a Andorra perquè puguin obtenir una garantia conforme a la qual no rebran imposició per les mateixes rendes al seu lloc de residència fiscal.

Per a la negociació d' aquests acords, tant els països membres de l' OCDE com els països no membres utilitzen el model de Conveni fiscal de l' OCDE per a la negociació, l' aplicació i la interpretació dels seus convenis fiscals bilaterals. El model de Conveni fiscal i la xarxa de més de 3.000 convenis bilaterals basats en aquest model permeten solucionar uniformement les divergències que es plantegen generalment en l' àmbit de la doble imposició internacional, i establir normes clares i consensuades sobre la imposició de la renda i el patrimoni. Tenir en compte el model permet, a més, evitar que aquests problemes creïn obstacles al lliure moviment dels béns, dels serveis, dels capitals i de la mà d' obra entre els països.

El model de Conveni fiscal de l' OCDE distribueix les competències fiscals entre el país de residència i el país d' origen de les rendes, i estableix que el país de residència elimini la doble imposició, si escau.

El Conveni entre el Govern del Principat d' Andorra i el Govern de la República de Xipre es va negociar els dies 2 d' agost i 10 de novembre del 2016.

El 18 de maig del 2018, la ministra d' Afers Exteriors del Principat d' Andorra, Maria Ubach Font, signà a Elsinore, conjuntament amb el ministre d' Afers Exteriors de la República de Xipre, Nikos Christodoulides, el Conveni entre el Govern del Principat d' Andorra i el Govern de la República de Xipre per evitar la doble imposició i prevenir l' evasió fiscal en matèria d' impostos sobre la renda.

El Conveni signat reprèn, en gran part, les disposicions contingudes en el model de l' OCDE, generalment acceptades per tots els estats, i alhora inclou les particularitats del Principat d' Andorra i de la República de Xipre. Està constituït per 29 articles i s' acompanya d' un Protocol que completa i interpreta certs articles del Conveni.

El Conveni estableix a quins impostos s' aplica i en preveu l' aplicació a impostos futurs.

Pel que fa a les definicions generals per a la interpretació dels termes utilitzats en el Conveni se segueix el model de l' OCDE.

Es defineix el concepte de residència tenint en compte el model de l' OCDE. No obstant això, el Protocol determina que tant els fons d' inversió com els fons o plans de pensions tenen la consideració de residents i els defineix, per a Andorra i per a Xipre, amb referències a la legislació domèstica de cadascun dels estats contractants. Igualment, s' estableix la possibilitat d' aplicar aquest CDI a tots els fons d' inversió o plans de pensions que les autoritats competents dels dos estats convinguin.

Pel que respecta a les rendes imposables previstes als articles 10, 11 i 12, concretament les relatives a dividends, interessos i cànons, cal posar en relleu que l' article 10 determina la tributació exclusiva dels dividends a l' Estat de residència del perceptor, sempre que en sigui el beneficiari efectiu. Amb referència als interessos, l' article 11 determina la potestat tributària exclusiva a favor de l' Estat de residència del perceptor dels interessos, sempre que en sigui el beneficiari efectiu. Pel que fa als cànons, l' article 12 concedeix potestat tributària exclusiva sobre els pagaments de cànons a l' Estat de residència del perceptor.

L' article 22 del Conveni fa referència als mètodes d' eliminació de la doble imposició en ambdós països.

El procediment d' arranjament amistós de l' article 24 està basat en el model de l' OCDE, tot i que no inclou el reconeixement de l' arbitratge com a mecanisme de resolució de conflictes de les qüestions no resoltes per les autoritats competents dels estats contractants.

Pel que fa a l' intercanvi d' informació, s' hi inclou la redacció vigent de l' article sobre intercanvi d' informació segons el de l' OCDE, que versa sobre l' estàndard d' intercanvi d' informació ' previsiblement rellevant' . No obstant això, el Protocol aclareix que l' estàndard per a l' intercanvi d' informació no permet les fishing expeditions i que els drets i les salvaguardes dels contribuents presents en la normativa d' un país es mantenen aplicables en el procés d' intercanvi d' informació. D' igual manera el Protocol regula l' aplicació efectiva de l' intercanvi d' informació.

Un cop ratificat, el Conveni entrarà en vigor, respecte dels impostos retinguts a l' origen, en relació amb les quantitats pagades o meritades, el primer dia o a comptar del primer dia del mes de gener següent a la data en què el Conveni entri en vigor; i, respecte dels altres impostos sobre la renda, i en relació amb els anys impositius que comencin el primer dia o a comptar del primer dia del mes de gener següent, a la data en què el Conveni entri en vigor.

Els Estats han de notificar-se mútuament per escrit, per via diplomàtica, l' acompliment dels procediments legals interns necessaris per a l' entrada en vigor d' aquest Conveni.

Ateses les consideracions exposades,

s' aprova:

La ratificació del Conveni entre el Govern del Principat d' Andorra i el Govern de la República de Xipre per evitar la doble imposició i prevenir l' evasió fiscal en matèria d' impostos sobre la renda.

El Ministeri d' Afers Exteriors donarà a conèixer la data d' entrada en vigor d' aquest Conveni.

Casa de la Vall, 13 de setembre del 2018

Vicenç Mateu Zamora
Síndic General

Nosaltres els coprínceps manifestem el consentiment de l' Estat per obligar a través d' ell, n' ordenem la publicació en el Butlletí Oficial del Principat d' Andorra, i autoritzem...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR