Conveni entre el Principat d' Andorra i la República de San Marino per eliminar la doble imposició en matèria d' impostos sobre la renda i sobre el patrimoni i prevenir l' evasió i l' elusió fiscals.

Fecha14 Octubre 2021
Fecha de publicación03 Noviembre 2021
Número de Gaceta114
SecciónConsell General
CGI20211028_10_54_31

Conveni entre el Principat d' Andorra i la República de San Marino per eliminar la doble imposició en matèria d' impostos sobre la renda i sobre el patrimoni i prevenir l' evasió i l' elusió fiscals

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 14 d' octubre del 2021 ha aprovat la ratificació al següent:

Conveni entre el Principat d' Andorra i la República de San Marino per eliminar la doble imposició en matèria d' impostos sobre la renda i sobre el patrimoni i prevenir l' evasió i l' elusió fiscals

El Principat d' Andorra ha dut a terme la reforma del model econòmic i fiscal andorrà per permetre al país afrontar els reptes del futur i posar-se en una situació de competència. Des del maig del 2011, Andorra es va centrar en la reforma de les lleis de l' impost sobre la renda de les activitats econòmiques, l' impost sobre la renda dels no-residents fiscals i l' impost sobre societats per permetre que aquestes normes entressin en aplicació en l' exercici fiscal corresponent al 2012.

Aquestes tres lleis constitueixen la base del nou marc fiscal directe andorrà. A més, durant el 2012 es va elaborar la Llei de l' impost general indirecte, que fusiona tots els impostos indirectes existents en un únic impost de tipus IVA, i que entrà en vigor l' 1 de gener del 2013. Aquest marc fiscal es va completar amb l' impost sobre la renda de les persones físiques, que va entrar en vigor el 22 de maig del 2014, i s' aplica efectivament des de l' 1 de gener del 2015.

Pel que fa a l' intercanvi automàtic d' informació en el marc de l' OCDE, el 5 de novembre del 2013, el Principat d' Andorra va signar el Conveni de l' OCDE i del Consell d' Europa relatiu a l' assistència administrativa mútua en matèria fiscal, adoptat a Estrasburg el 25 de gener de 1998, i modificat pel Protocol d' esmena adoptat a París el 27 de maig del 2010, que va entrar en vigor l' 1 de desembre del 2016.

Cal destacar també que al juny del 2014, el Principat d' Andorra va esdevenir el 48è Estat a adherir-se a la Declaració sobre l' intercanvi automàtic d' informació de l' OCDE.

Igualment, el 3 de desembre del 2015, es va signar l' Acord multilateral d' intercanvi automàtic d' informació en matèria tributària entre autoritats competents, conegut com el Multilateral Competent Autorithy Agreement (MCAA), que instaura el principi de norma comuna de la declaració de l' OCDE.

Pel que fa a l' intercanvi automàtic d' informació amb la Unió Europea, el 12 de febrer del 2016, es va signar a Brussel·les el Protocol d' esmena de l' Acord entre el Principat d' Andorra i la Comunitat Europea relatiu a l' establiment de mesures equivalents a les previstes a la directiva 2003/48/CE del Consell en matèria de fiscalitat dels rendiments de l' estalvi en forma de pagament d' interessos, que va entrar en vigor l' 1 de gener del 2017.

El 24 de maig del 2017, el Govern d' Andorra va aprovar la signatura del Conveni multilateral per a l' aplicació de les mesures relatives als convenis fiscals per prevenir l' erosió de la base imposable i el trasllat dels beneficis. Aquest Conveni multilateral respon a la necessitat de crear un mecanisme eficaç per implementar certes modificacions en línia amb el Pla BEPS de l' OCDE en el conjunt de la xarxa de convenis a fi d' evitar la doble imposició en matèria d' impostos sobre la renda existents dels països, sense haver de tornar a negociar-los a nivell bilateral. Així, el Conveni multilateral modifica de forma automàtica i simultània els convenis fiscals que es designin com a coberts pel Conveni multilateral pels estats.

En l' àmbit financer, el Principat d' Andorra va esdevenir el passat 16 d' octubre del 2020, el 190é país membre del Fons Monetari Internacional. Les implicacions per a Andorra d' aquesta incorporació són l' establiment de canals de cooperació amb experts de l' FMI sobre la situació macroeconòmica i financera del país, l' augment del reconeixement internacional d' Andorra en termes de transparència i la possibilitat de rebre assistència tècnica i préstecs en cas de dificultats financeres.

Aquest nou marc legal ha de facilitar la negociació d' acords bilaterals per evitar la doble imposició (en endavant, ' CDI' ), essencials per garantir un marc de seguretat jurídica per al conjunt dels sectors econòmics, per facilitar el desenvolupament del sector dels serveis i per refermar el procés d' obertura econòmica del país.

En aquest sentit, el Govern ha conclòs la tramitació de 8 CDI amb la República Francesa, en vigor des de l' 1 de juliol del 2015, amb el Regne d' Espanya, en vigor des del 26 de febrer del 2016, amb el Gran Ducat de Luxemburg, en vigor des del 7 de març del 2016, amb el Principat de Liechtenstein, vigent des del 21 de novembre del 2016, amb la República Portuguesa, vigent des del 23 d' abril del 2017, amb els Emirats Àrabs Units, vigent des de l' 1 d' agost del 2017, amb la República de Malta, en vigor des de 27 de setembre del 2017 i amb la República de Xipre, vigent des del 11 de gener del 2019.

La conclusió d' aquests acords és un element clau en l' estratègia de posar Andorra en situació de competir, atès que permetran a les empreses andorranes prestar serveis a l' estranger sense ser sotmeses a la retenció en origen sobre les rendes obtingudes en aquests països, i donaran seguretat jurídica a les inversions estrangeres a Andorra perquè puguin obtenir una garantia conforme a la qual no rebran imposició per les mateixes rendes al seu lloc de residència fiscal.

Per a la negociació d' aquests acords, tant els països membres de l' OCDE com els països no membres utilitzen el model de Conveni fiscal de l' OCDE per a la negociació, l' aplicació i la interpretació dels seus convenis fiscals bilaterals. El model de Conveni fiscal i la xarxa de més de 3.000 convenis bilaterals basats en aquest model permeten solucionar uniformement les divergències que es plantegen generalment en l' àmbit de la doble imposició internacional, i establir normes clares i consensuades sobre la imposició de la renda i el patrimoni. Tenir en compte el model permet, a més, evitar que aquests problemes creïn obstacles al lliure moviment dels béns, dels serveis, dels capitals i de la mà d' obra entre els països.

El model de Conveni fiscal de l' OCDE distribueix les competències fiscals entre el país de residència i el país d' origen de les rendes, i estableix que el país de residència elimini la doble imposició, si escau.

El Conveni entre el Principat d' Andorra i la República de San Marino es va negociar de manera telemàtica. En efecte, el 16 de desembre del 2020 va tenir lloc una primera ronda de negociacions en format telemàtic, ateses les circumstàncies excepcionals causades per la pandèmia de SARS-CoV-2. Seguidament, les negociacions es dugueren a terme a través d' intercanvis de correus electrònics entre els respectius ministeris de finances.

El 26 de febrer del 2021, les delegacions d' Andorra i San Marino van concloure amb la rubrica del text les negociacions del Conveni per eliminar la doble imposició amb relació als impostos sobre la renda i el capital i prevenir l' evasió i l' elusió fiscal.

El 25 de maig del 2021, durant una visita del cap de Govern, Sr. Xavier Espot Zamora i del Ministre de Finances, Sr. Eric Jover Comas a San Marino es va procedir a la signatura del Conveni.

Ateses les consideracions exposades, s' aprova:

La ratificació del Conveni entre el Principat d' Andorra i la República de San Marino per eliminar la doble imposició en matèria d' impostos sobre la renda i sobre el patrimoni i prevenir l' evasió i l' elusió fiscals.

El Ministeri d' Afers Exteriors donarà a conèixer la data d' entrada en vigor per a Andorra del Conveni.

Casa de la Vall, 14 d' octubre del 2021

Roser Su'é Pascuet
Síndica General

Nosaltres els coprínceps manifestem el consentiment de l' Estat per obligar a través d' ell, n' ordenem la publicació en el Butlletí Oficial del Principat d' Andorra, i autoritzem que a partir d' aquell moment es pugui lliurar l' instrument d' adhesió corresponent.

Joan Enric Vives Sicília Emmanuel Macron
Bisbe d' Urgell President de la República Francesa
Copríncep d' Andorra Copríncep d' Andorra

Conveni entre el Principat d' Andorra i la República de San Marino per eliminar la doble imposició en matèria d' impostos sobre la renda i el patrimoni i prevenir l' evasió i l' elusió fiscal

El Principat d' Andorra i la República de San Marino, en endavant els ' estats contractants' ,

Desitjant promoure les seves relacions econòmiques i millorar la cooperació en matèria fiscal,

Amb la intenció de concloure un conveni per eliminar la doble imposició en relació amb els impostos sobre la renda i sobre el patrimoni sense generar oportunitats de no-imposició o d' imposició reduïda mitjançant l' evasió o l' elusió fiscal (inclosa la pràctica de la recerca del Conveni més favorable, que persegueix l' obtenció dels beneficis previstos en aquest Conveni per afavorir indirectament residents d' estats tercers),

Han acordat el següent:

Article 1. Persones concernides

1. Aquest Conveni s' aplica a les persones residents d' un o dels dos estats contractants.

2. A l' efecte d' aquest Conveni, la renda percebuda per o mitjançant una entitat o un instrument que siguin considerats totalment o parcialment transparents a efectes fiscals, d' acord amb la normativa tributària de qualsevol dels estats contractants, es considerarà una renda percebuda per un resident d' un estat contractant, però únicament en la mesura que la renda esmentada es tracti, a l' efecte de la imposició d' aquest estat, com una renda d' un resident d' aquest estat contractant.

3. Aquest Conveni no afecta les potestats tributàries dels estats contractants respecte dels seus residents excepte pel que fa als beneficis atorgats en virtut de l' apartat 3 de l' article 7, l' apartat 2 de l' article 9 i els articles 18, 19, 22, 23, 24 i 26.

Article 2. Impostos coberts

1. Aquest Conveni s' aplica als impostos sobre la renda i sobre el patrimoni exigibles per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR