Conveni entre el Principat d' Andorra i la República Txeca per eliminar la doble imposició en matèria d' impostos sobre la renda i sobre el capital i per prevenir l' evasió i el frau fiscals.

Fecha de publicación16 Febrero 2023
Fecha31 Enero 2023
Número de Gaceta26
SecciónConsell General
CGI20230215_10_24_31

Conveni entre el Principat d' Andorra i la República Txeca per eliminar la doble imposició en matèria d' impostos sobre la renda i sobre el capital i per prevenir l' evasió i el frau fiscals

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 31 de gener del 2023 ha aprovat la ratificació al següent:

Conveni entre el Principat d' Andorra i la República Txeca per eliminar la doble imposició en matèria d' impostos sobre la renda i sobre el capital i per prevenir l' evasió i el frau fiscals

El Principat d' Andorra ha dut a terme la reforma del model econòmic i fiscal andorrà per permetre al país afrontar els reptes del futur i posar-se en una situació de competència. Al maig del 2011, Andorra es va centrar en la construcció d' un marc fiscal complet i homologable internacionalment, i va aprovar les lleis de l' impost sobre la renda de les activitats econòmiques, l' impost sobre la renda dels no-residents fiscals i l' impost sobre societats per permetre que aquestes normes entressin en vigor en l' exercici fiscal corresponent al 2012.

Aquestes tres lleis constitueixen la base del nou marc fiscal directe andorrà. A més, durant el 2012 es va elaborar la Llei de l' impost general indirecte, que fusiona tots els impostos indirectes existents en un únic impost de tipus IVA, i que va entrar en vigor l' 1 de gener del 2013. Aquest marc fiscal es va completar amb l' impost sobre la renda de les persones físiques, que va entrar en vigor el 22 de maig del 2014, i que s' aplica efectivament des de l' 1 de gener del 2015.

Pel que fa a l' intercanvi automàtic d' informació en el marc de l' OCDE, el 5 de novembre del 2013 el Principat d' Andorra va signar el Conveni de l' OCDE i del Consell d' Europa relatiu a l' assistència administrativa mútua en matèria fiscal, adoptat a Estrasburg el 25 de gener de 1998, modificat pel Protocol d' esmena adoptat a París el 27 de maig del 2010, que va entrar en vigor l' 1 de desembre del 2016.

Cal destacar també que, al juny del 2014, el Principat d' Andorra va esdevenir el 48è estat a adherir-se a la Declaració sobre l' intercanvi automàtic d' informació de l' OCDE.

Igualment, el 3 de desembre del 2015, Andorra va signar l' Acord multilateral d' intercanvi automàtic d' informació en matèria tributària entre autoritats competents, conegut com el Multilateral Competent Autorithy Agreement (MCAA), que instaura el principi de norma comuna de la Declaració de l' OCDE.

Pel que fa a l' intercanvi automàtic d' informació amb la Unió Europea, el 12 de febrer del 2016 es va signar a Brussel·les el Protocol d' esmena de l' Acord entre el Principat d' Andorra i la Comunitat Europea relatiu a l' establiment de mesures equivalents a les previstes a la Directiva 2003/48/CE del Consell en matèria de fiscalitat dels rendiments de l' estalvi en forma de pagament d' interessos, que va entrar en vigor l' 1 de gener del 2017.

El 25 de novembre del 2016 es va adoptar a París el Conveni multilateral per a l' aplicació de les mesures relatives als convenis fiscals per prevenir l' erosió de la base imposable i el trasllat dels beneficis (en endavant, ' MLI' ). Aquest Conveni multilateral respon a la necessitat de crear un mecanisme eficaç que permeti als països signataris adoptar les mesures plantejades pel Projecte BEPS que afecten els convenis fiscals en el conjunt de la xarxa de convenis fiscals, sense haver de tornar a negociar-los de manera bilateral. Així, el Conveni multilateral modifica de forma automàtica i simultània els convenis fiscals que es designin com a coberts pel Conveni multilateral per als estats. El 7 de juny del 2017, Andorra va signar l' MLI; el 8 de juliol del 2021, el Consell General d' Andorra el va ratificar, i el 29 de setembre del 2021, Andorra va dipositar el seu instrument de ratificació prop de l' OCDE, amb la qual cosa l' instrument entrarà en vigor per a Andorra l' 1 de gener del 2022.

Aquest nou marc legal ha de facilitar la negociació d' acords bilaterals per evitar la doble imposició (en endavant, ' CDI' ), essencials per garantir un marc de seguretat jurídica per al conjunt dels sectors econòmics, per facilitar el desenvolupament del sector dels serveis i per refermar el procés d' obertura econòmica del país.

En aquest sentit, el Govern ha conclòs la tramitació de nou CDI amb la República Francesa, en vigor des de l' 1 de juliol del 2015; amb el Regne d' Espanya, en vigor des del 26 de febrer del 2016; amb el Gran Ducat de Luxemburg, en vigor des del 7 de març del 2016; amb el Principat de Liechtenstein, vigent des del 21 de novembre del 2016; amb la República Portuguesa, vigent des del 23 d' abril del 2017; amb els Emirats Àrabs Units, vigent des de l' 1 d' agost del 2017; amb la República de Malta, en vigor des del 27 de setembre del 2017, amb la República de Xipre, vigent des de l' 11 de gener del 2019 i amb la República de San Marino, vigent des del 31 de desembre del 2021.

La conclusió d' aquests acords és un element clau en l' estratègia de posar Andorra en situació de competir, atès que permetrà a les empreses andorranes prestar serveis a l' estranger sense ser sotmeses a la retenció en origen sobre les rendes obtingudes en aquests països, i donarà seguretat jurídica a les inversions estrangeres a Andorra perquè puguin obtenir una garantia conforme a la qual no rebran imposició per les mateixes rendes al seu lloc de residència fiscal.

En la negociació dels CDI, Andorra utilitza el model de Conveni fiscal de l' OCDE, que distribueix les competències fiscals entre el país de residència i el país d' origen de les rendes, i estableix que el país de residència elimini la doble imposició, si escau.

El Conveni entre el Principat d' Andorra i la República Txeca es va negociar de manera presencial. En aquest sentit, la ronda de negociacions va tenir lloc entre el 14 i el 16 de desembre de 2021. El mateix 16 de desembre del 2021, les delegacions d' Andorra i la República Txeca van concloure amb la rúbrica del text les negociacions del Conveni entre el Principat d' Andorra i la República Txeca per eliminar la doble imposició en matèria d' impostos sobre la renda i sobre el capital i per prevenir l' evasió i el frau fiscals.

El 23 de novembre del 2022, el Ministre de Finances, M.I. Sr. Èric Jover, aprofitant la visita de l' ambaixador de la República Txeca a Andorra, Excm. Sr. Ivan Jan 'rek, va signar el Conveni.

Ateses les consideracions exposades, s' aprova:

La ratificació del Conveni entre el Principat d' Andorra i la República Txeca per eliminar la doble imposició en matèria d' impostos sobre la renda i sobre el capital i per prevenir l' evasió i el frau fiscals.

El Ministeri d' Afers Exteriors donarà a conèixer la data d' entrada en vigor per a Andorra del Conveni.

Casa de la Vall, 31 de gener del 2023

Roser Su'é Pascuet
Síndica General

Nosaltres els coprínceps manifestem el consentiment de l' Estat per obligar a través d' ell, n' ordenem la publicació en el Butlletí Oficial del Principat d' Andorra, i autoritzem que a partir d' aquell moment es pugui lliurar l' instrument de ratificació corresponent.

Joan Enric Vives Sicília Emmanuel Macron
Bisbe d' Urgell President de la República Francesa
Copríncep d' Andorra Copríncep d' Andorra

Conveni entre el Principat d' Andorra i la República Txeca per eliminar la doble imposició en matèria d' impostos sobre la renda i sobre el patrimoni i per prevenir l' evasió i l' elusió fiscals

El Principat d' Andorra i la República Txeca,

Desitjant promoure les seves relacions econòmiques mútues i millorar la cooperació en matèria fiscal;

Amb la voluntat de concloure un conveni per eliminar la doble imposició amb relació als impostos sobre la renda i sobre el patrimoni sense generar oportunitats per a la no imposició o per a la imposició reduïda mitjançant l' evasió o l' elusió fiscals (incloent-hi un ús abusiu dels convenis internacionals que tinguin com a objectiu obtenir desgravacions previstes en aquest Conveni pels beneficis indirectes de residents d' estats tercers);

Han convingut el següent:

Article 1. Persones concernides

Aquest Conveni s' aplica a les persones que són residents d' un o dels dos estats contractants.

Article 2. Impostos coberts

1. Aquest Conveni s' aplica als impostos sobre la renda i sobre el patrimoni exigibles per cadascun dels estats contractants o de les seves subdivisions polítiques o entitats locals, sigui quin sigui el seu sistema d' exacció.

2. Es consideren impostos sobre la renda i sobre el patrimoni els que graven la totalitat de la renda o la totalitat del patrimoni, o qualsevol part de la renda o el patrimoni, inclosos els impostos sobre guanys procedents de l' alienació de béns mobles o immobles, els impostos sobre l' import global de sous o salaris pagats per empreses i els impostos sobre plusvàlues.

3. Els impostos actuals als quals s' aplica el Conveni són, en particular:

a) A Andorra:

(i) L' impost sobre societats.

(ii) L' impost sobre la renda de les persones físiques.

(iii) L' impost sobre la renda dels no-residents fiscals.

(iv) L' impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries.

b) A la República Txeca:

(i) L' impost sobre la renda de les persones físiques (daH' z pY'íjmo' fyzick'ch osob).

(ii) L' impost sobre la renda de les persones jurídiques (daH' z pY'íjmo' pr'vnick'ch osob).

(iii) L' impost sobre béns immobles (daH' z nemovit'ch v'cí).

4. El Conveni també s' aplica a qualsevol impost de naturalesa idèntica o anàloga que s' estableixi després de la signatura d' aquest Conveni i que s' afegeixi als ja existents o els substitueixi. Les autoritats competents dels estats contractants es notifiquen les modificacions substancials que s' hagin introduït en les seves legislacions fiscals.

Article 3. Definicions generals

1. En el marc d' aquest Conveni, tret que del context se n' infereixi una interpretació diferent:

a) El terme Andorra significa el Principat d' Andorra i, emprat en sentit geogràfic, designa el territori del Principat d' Andorra.

b) El...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR