Decret 187/2022, del 4-5-2022, d' aprovació del Reglament del servei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra anomenat Centre de Resolució de Conflictes Empresarials (CRCE).

Fecha de publicación11 Mayo 2022
Fecha04 Mayo 2022
SecciónGovern
Número de Gaceta58
GR20220509_16_46_38

Decret 187/2022, del 4 de maig del 2022

Decret 187/2022, del 4-5-2022, d' aprovació del Reglament del servei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra anomenat Centre de Resolució de Conflictes Empresarials (CRCE).

Exposició de motius

La Llei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra estableix a l' article 3.1.m) que una de les funcions bàsiques de la institució és la mediació i la conciliació, dins del seu marc competencial, en els àmbits nacional i internacional, i l' ús de qualsevol altre sistema alternatiu de resolució de conflictes, de conformitat amb la legislació vigent.

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra ha aprovat aquest Reglament, per crear el Centre de Resolució de Conflictes Empresarials amb la construcció jurídica i institucional necessària per regular els procediments de resolució alternativa de conflictes empresarials, desplegats als reglaments corresponents, que s' ofereixen en aquest Centre de la Cambra.

La llarga trajectòria de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra al servei dels empresaris andorrans ha merescut la confiança en els serveis que ha prestat al llarg dels anys. La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra constitueix un terreny neutral per als usuaris, la qual cosa la converteix en un lloc idoni perquè les parts trobin una solució als seus conflictes. A més, pel seu coneixement sobre el comerç i les empreses, ha de ser un marc de referència per als conflictes que sorgeixin entre les empreses, els proveïdors i els clients, i entre els mateixos socis o, en general, en les relacions internes de l' empresa.

En virtut de les funcions compreses a l' article 3.1.m) de la Llei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra, el dia 30 de març de 2022 el Ple de la Cambra ha aprovat el Reglament del servei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra anomenat Centre de Resolució de Conflictes Empresarials (CRCE).

La Llei 24/2018, del 18 d' octubre, del Codi de procediment civil estableix a l' article 1.2 el dret a la resolució extrajudicial de les controvèrsies. De conformitat amb l' article esmentat, els mitjans extrajudicials de prevenció i resolució de les controvèrsies són escollits de comú acord per les persones interessades. Aquests mitjans són principalment la negociació entre les parts, la mediació i l' arbitratge, en què les parts recorren a l' assistència d' una tercera persona, o qualsevol altre mitjà que considerin convenient.

A proposta del Ple de la Cambra ' per aplicació de l' article 7 apartat 1 h) de la Llei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra i en execució de l' acord del dia 30 de març de 2022' , i del Ministeri de Presidència, Economia i Empresa, en la sessió del 4 de maig del 2022, el Govern aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament del servei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra anomenat Centre de Resolució de Conflictes Empresarials (CRCE), que entrarà en vigor l' endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Reglament del servei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra anomenat Centre de Resolució de Conflictes Empresarials (CRCE)

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Denominació i naturalesa

1. En virtut de les funcions compreses a l' article 3.1.m) de la Llei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra, i seguint l' acord del Ple de la Cambra del dia 23 de març de 2022, es crea el servei d' ADR (alternative dispute resolution) de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra amb la denominació ' Centre de Resolució de Conflictes Empresarials' (' CRCE' ).

2. El servei CRCE es regeix per aquest Reglament i per les normes que estableixi l' òrgan competent de Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra i per la resta de l' ordenament jurídic.

Article 2. Regles d' interpretació

En aquest Reglament:

a) Les sigles CRCE fan referència al servei adscrit a la Cambra que s' anomena anomenat Centre de Resolució de Conflictes Empresarials.

b) Les sigles ADR fan referència a l' expressió anglosaxona alternative dispute resolution, és a dir, a la resolució alternativa de conflictes.

c) La designació la Cambra fa referència a la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d' Andorra.

d) El procediment fa referència al procediment de mediació, al procediment de conciliació, al procediment de peritatge extrajudicial o fact finding, o bé als procediments de sistemes mixtos de mediació i arbitratge, com el Medarb, l' Arbmed o la Medaloa, i en general, a qualsevol altre procediment de resolució alternativa de conflictes administrat pel CRCE de la Cambra.

e) Les referències en singular comprenen el plural quan hi hagi pluralitat de parts o de terceres persones imparcials.

f) L' expressió conflicte empresarial fa referència a qualsevol desacord en què una de les parts sigui una organització, o un integrant d' una organització, o bé un treballador per compte propi, tant en l' àmbit mercantil, com en l' àmbit civil, en l' empresa familiar, o bé en conflictes familiars que repercuteixin en l' empresa, o entre directius, entre treballadors, entre socis o altres situacions equiparables.

Article 3. Objecte

L' objecte del Reglament és establir els principis, les funcions i les regles del servei i dels procediments d' ADR gestionats pel CRCE de la Cambra.

Article 4. Àmbit d' aplicació

Aquest Reglament s' aplica als procediments d' ADR gestionats pel CRCE de la Cambra per conflictes empresarials, inclosos els transfronterers, sempre que no afectin ni drets ni obligacions no disponibles per a les parts, d' acord amb la legislació aplicable.

Article 5. Protecció de dades personals

Tots els fitxers i totes les dades que s' obtinguin en cada un dels procediments estan sotmesos a la Llei 15/2003, del 18 de desembre, qualificada de protecció de dades personals i a totes les disposicions aplicables en la matèria.

Capítol segon. Funcions i procediments del CRCE

Article 6. Funcions del servei CRCE

a) Assessorar, si escau, sobre el procediment d' ADR més adequat per resoldre el conflicte.

b) Admetre a tràmit les sol·licituds dels procediments d' ADR del CRCE.

c) Gestionar i tramitar els procediments que hi sotmetin o sol·licitin persones físiques o jurídiques per obtenir una resolució alternativa dels seus conflictes.

d) Designar la persona imparcial entre els professionals inscrits al registre corresponent de la Cambra.

e) Proposar, un cop consultades les parts i la tercera persona imparcial, un espai o mitjà adequat amb els instruments necessaris per a les reunions del procediment corresponent. Les reunions d' un procediment d' ADR es poden dur a terme per mitjans electrònics i, a criteri de la Cambra, fora dels espais de l' entitat. Si s' utilitzen mitjans electrònics cal garantir la identitat de les parts que hi intervinguin i el respecte dels principis establerts en la normativa.

f) Determinar la llengua que es farà servir a les reunions si alguna part no entén el català i les parts no s' han posat d' acord sobre la llengua que hi han d' utilitzar, després de consultar les parts i la persona mediadora.

g) Efectuar les notificacions i els altres actes de comunicació i cooperació que sol·licitin els professionals inscrits als registres de la Cambra.

h) Gestionar la documentació relativa als procediments i, en general, vetllar pel compliment del procediment.

i) En general, fer-se càrrec de qualsevol altra funció relacionada directament o indirectament amb els procediments d' ADR que li sigui encomanada pel Ple de la Cambra, a més de les que li siguin assignades legalment o reglamentàriament.

Article 7. Procediments d' ADR del CRCE

1. Tots els procediments del servei CRCE de la Cambra han d' estar regulats per un reglament propi que estableixi, com a mínim, els aspectes següents:

a) Les normes específiques del procediment.

b) La documentació pròpia aplicable a la gestió i la tramitació del procediment corresponent, que ha de contenir, almenys, els documents següents:

- Sol·licitud del procediment.

- Acceptació de la tercera persona imparcial.

- Acta d' inici.

- Acta final.

- Clàusules de sotmetiment.

- Acta d' acceptació de la confidencialitat, si escau.

- Registre d' assistència.

2. La llengua dels procediments és l' oficial del Principat d' Andorra. Si alguna de les parts acredita que no entén el català, les parts poden pactar la llengua que es farà servir a les reunions, sense perjudici de la documentació, que es redacta en català i, si escau, es pot traduir en la llengua que entenguin les parts. Les despeses de traducció van a càrrec de la part o les parts que sol·licitin la traducció.

Article 8. Sotmetiment a un procediment d' ADR del CRCE

Aquest Reglament s' aplica als procediments d' ADR administrats pel servei del CRCE de la Cambra en els supòsits següents:

a) Quan hi hagi un contracte o un acord previ, sigui quina en sigui la forma, en el qual es pacti sotmetre un conflicte eventual a un procediment d' ADR.

b) Quan les parts, per acord mutu, sol·licitin al CRCE de la Cambra el començament d' un procediment d' ADR.

c) Quan una...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR