Decret del 23-04-2014 pel qual s’aprova la modificació del Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer.

Decret pel qual s’aprova la modificació del Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer

Exposició de motius

El 30 de març del 2005 es va aprovar el primer Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer que posa en funcionament, per primera vegada, dos tipus d’ajuts destinats a millorar les condicions d’accés i manteniment dels habitatges de lloguer a les llars amb situacions econòmiques més vulnerables: les subvencions periòdiques a l’habitatge de lloguer i els crèdits a l’emancipació, aquests últims destinats exclusivament als joves. En la convocatòria del 2009 es van crear els crèdits per accedir a un habitatge de lloguer que han permès respondre a la necessitat de famílies que tenen dificultats econòmiques per signar un nou contracte de lloguer.

Any rere any, l’experiència i la informació en la gestió de les convocatòries han permès millorar els requisits d’accés, el procediment d’atorgament i la gestió interna d’aquests ajuts.

Per a aquesta convocatòria del 2014 els canvis introduïts responen principalment al procés d’homogeneïtzació dels criteris d’atorgament que s’ha iniciat amb la resta de departaments que atorguen ajuts i la revisió dels procediments de valoració.

Un dels canvis que percebran les persones que es vulguin acollir als ajuts està relacionat amb el període d’ingressos que es revisaran, que es fa coincidir amb l’any natural per millorar la gestió interna i permetre reduir la documentació que cal presentar a l’Administració en els diferents tràmits d’ajuts.

També es millora el procediment i es facilita l’accés a les subvencions periòdiques a l’habitatge de lloguer, establint la possibilitat d’esmenar les deficiències i acreditar el compliment dels requisits abans de l’inici efectiu del període subvencionat o durant el període d’esmena si és posterior.

Per raons de seguretat jurídica, es publica íntegrament el Reglament amb la inclusió de les modificacions i es deroga el Reglament vigent.

A proposta del ministre de Finances i Funció Pública, el Govern, en la sessió del 23 d’abril del 2014, aprova la modificació del Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer.

Article únic

S’aprova la modificació del Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer, que entrarà en vigor el mateix dia de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament

d’ajuts a l’habitatge de lloguer

Capítol primer. Generalitats

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

  1. L’objecte d’aquest Reglament és establir els requisits per accedir als ajuts a l’habitatge, el procediment de tramitació i el procediment d’atorgament d’ajuts a l’habitatge de tipus econòmic en forma de crèdits i en forma de subvencions.

  2. Els ajuts es destinen a persones o famílies que visquin o optin per viure en un habitatge de lloguer que sigui el domicili permanent i habitual, ubicat al Principat d’Andorra, i que compleixin els requisits establerts per accedir-hi i segueixin el procediment de tramitació.

  3. Queden exclosos d’aquests ajuts els habitatges destinats a allotjament turístic.

Article 2

Definicions

En virtut d’aquest Reglament, els conceptes que s’indiquen a continuació tenen el significat següent:

  1. Titular de l’ajut: la persona física que representa la llar en el procediment de sol·licitud i que disposa d’un contracte de lloguer de l’habitatge per al qual ha demanat l’ajut.

    En els casos d’emancipació i de crèdits per accedir a un habitatge de lloguer, s’entén per titular de l’ajut la persona física que sol·licita un ajut per a l’habitatge que pretén llogar.

  2. Domicili permanent i habitual: l’habitatge que es destina a residència principal i que no està desocupat més de tres mesos per any.

  3. Ingressos de la llar: tots els ingressos percebuts per tots els membres que conviuen a la llar, a excepció dels fills a càrrec, i inclouen els ingressos salarials, els resultants d’activitats econòmiques i empresarials, els provinents del patrimoni (rendiments d’estalvis, accions…), les pensions, les subvencions i les prestacions socials en general. En situacions de separació, les pensions de manutenció es consideren un ingrés per a les llars que les reben i es descompten a les llars que les paguen.

  4. Llar: el conjunt de persones que conviuen o cohabiten en un mateix domicili independentment de si entre elles hi ha una relació de parentiu o no.

    En els casos d’emancipació i de crèdits per accedir a un habitatge de lloguer, s’entén que es fa referència al conjunt de membres de la nova llar que es pretén crear.

  5. Import mensual del lloguer: la despesa neta del lloguer de l’habitatge sense incloure les despeses complementàries als serveis derivats de l’habitatge com, per exemple, la calefacció, l’aigua, l’aparcament, etc. En el supòsit que l’import del lloguer inclogui altres serveis annexos sense detallar-ne els imports, s’ha de descomptar de l’import del lloguer els preus fets establerts a l’annex 1 pels conceptes de calefacció, d’aigua i d’aparcament.

  6. Sustentador: un dels membres de la llar que proporcionalment aporta una part important dels ingressos de la llar.

  7. Baixa de llarga durada: la baixa laboral superior a 24 setmanes.

  8. Persona jove: tota persona de 18 a 30 anys.

  9. Persona gran: tota persona a partir de 65 anys, i també les persones a partir de 60 anys titulars d’una pensió d’invalidesa passada a vellesa atorgada per la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

  10. Família monoparental: la família formada per una persona adulta sola (pare, mare o tutor) amb fills a càrrec i que no conviu amb cap altra parella, nou cònjuge o persona adulta.

  11. Família nombrosa: la família formada per tres o més fills a càrrec.

  12. Persona discapacitada: la persona que presenta un grau de menyscabament igual o superior al 33% segons la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat i les normes de desplegament.

  13. Fill a càrrec: els menors de 18 anys i fins als 25 anys sempre que estiguin estudiant. Els fills amb discapacitat es consideren a càrrec independentment de la seva edat sempre que convisquin a la mateixa llar.

  14. Sol·licitud d’informació bancària: el formulari que acredita l’existència i el nombre de comptes oberts en totes les entitats bancàries del país, al qual s’ha d’adjuntar la posició global i l’extracte de moviments dels dotze mesos verificats.

Article 3

Tipus d’ajuts

  1. Programa d’ajuts a l’eliminació d’obstacles a l’emancipació i per accedir a un habitatge de lloguer:

    1. Els joves que decideixin emancipar-se mitjançant un habitatge de lloguer i compleixin els requisits establerts en cada cas es poden beneficiar de dos tipus d’ajuts: els crèdits a l’emancipació i les subvencions periòdiques a l’habitatge de lloguer.

    2. Les llars que necessiten cobrir les despeses inicials per accedir a un habitatge de lloguer i compleixin els requisits establerts en cada cas es poden beneficiar d’un crèdit per accedir a un habitatge de lloguer i de les subvencions periòdiques a l’habitatge de lloguer.

  2. Programa d’ajuts a l’arrendament:

    Les llars que visquin en un habitatge de lloguer i compleixin els requisits establerts es poden beneficiar d’una subvenció periòdica a l’habitatge de lloguer.

Article 4

Règim de compatibilitats

  1. L’obtenció dels ajuts establerts en aquest Reglament és incompatible amb l’obtenció d’altres ajuts atorgats amb la mateixa finalitat per organismes públics o privats nacionals o estrangers, excepte en els supòsits de compatibilitat expressament reconeguts.

  2. Aquests ajuts són compatibles amb el programa de la borsa d’habitatge i amb programes similars que els organismes públics puguin establir.

  3. Els crèdits a l’emancipació i els crèdits per accedir a un habitatge de lloguer són compatibles amb els ajuts de tipus subvenció atorgats, si escau, pels comuns.

  4. Les subvencions periòdiques a l’habitatge de lloguer atorgades pel Govern són compatibles i acumulables amb els ajuts de tipus subvenció atorgats, si escau, pels comuns, sempre que la suma dels ajuts no superi el 35% de l’import mensual del lloguer. Quan la suma dels ajuts supera aquest percentatge, l’ajut atorgat pel Govern en benefici d’una llar actua com a subsidiari dels que atorga el Comú. Així, en cas que el beneficiari d’una subvenció periòdica a l’habitatge de lloguer sigui beneficiari d’algun ajut atorgat per les corporacions locals, ha de declarar-ho en la sol·licitud o comunicar-ho al Departament d’Habitatge en el moment que esdevingui beneficiari del nou ajut. En aquest cas, el Govern ha de descomptar del seu ajut l’import que el titular rebi de les corporacions locals.

  5. Així mateix, els ajuts que s’estableixen en aquest Reglament són compatibles amb els ajuts a l’estudi atorgats pel ministeri competent en matèria d’educació, els atorgats pel ministeri competent en matèria d’ensenyament superior i amb les prestacions d’assistència social atorgades pel ministeri competent en matèria d’atenció social.

Capítol segon. Crèdit a l’emancipació i crèdit per accedir a un habitatge de lloguer

Article 5

Descripció del crèdit a l’emancipació

  1. El crèdit a l’emancipació consisteix en un préstec personal que no genera interessos, i que és destinat exclusivament al finançament de les despeses que genera l’acció d’emancipar-se.

  2. Poden beneficiar-se d’aquest ajut els joves que s’emancipin en règim de lloguer a partir de la data d’obertura de la convocatòria de l’ajut i que compleixin els requisits establerts.

  3. L’import del préstec és d’un màxim de 4.000 euros per persona, en cas d’emancipar-se sola, i d’un màxim de 2.800 euros per persona que compleixi els requisits, en cas de fer-ho amb altres persones.

  4. L’import del préstec s’ha de retornar en el termini màxim de trenta mesos i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR