Decret del 25-07-2018 d' aprovació del Reglament regulador de la classificació dels establiments d' allotjament turístic de la modalitat hotelera.

Fecha25 Julio 2018
Fecha de publicación01 Agosto 2018
Número de Gaceta46
SecciónGovern
GD20180727_10_02_58

Decret d' aprovació del Reglament regulador de la classificació dels establiments d' allotjament turístic de la modalitat hotelera

Exposició de motius

Vista la Llei 13/2017, del 13 de juliol, general de l' allotjament turístic;

La Llei 16/2017, del 13 de juliol, general de l' allotjament turístic, en l' article 6, defineix els establiments d' allotjament turístic de la modalitat hotelera com a allotjaments situats en edificis constituïts en la seva totalitat per habitacions, estudis o apartaments, i estableix que totes les unitats d' allotjament d' un establiment hoteler han d' estar integrades en la totalitat d' un edifici amb entrada comuna i recepció, i han de reunir els requisits mínims que es determinin reglamentàriament quant a les característiques i el contingut de les estances i la capacitat, així com la prestació i la qualitat dels serveis.

Els establiments hotelers estan constituïts en una unitat empresarial d' explotació, degudament inscrita al Registre de Comerç, dedicada a prestar, amb altres serveis de caràcter complementari o sense, de manera habitual i professional, allotjament a les persones en estances del tipus habitacions, estudis o apartaments situats en un edifici, i sota un règim de funcionament que inclou la neteja diària de totes les unitats i dependències.

L' article 7 d' aquesta mateixa Llei estableix que els establiments hotelers, d' acord amb les seves característiques bàsiques, es distribueixen en quatre grups: hotels, aparthotels, hostals o residències, i pensions.

De la mateixa manera, els articles 6, 8, 9, 10 i 11 faculten el Govern per desplegar reglamentàriament els requisits mínims de cada grup quant a les característiques i el contingut de les habitacions, els apartaments o estudis, les cambres de bany, l' esmorzar, els serveis d' acollida i la capacitat, així com la prestació i la qualitat dels serveis.

L' article 12, de classificació dels establiments hotelers, estableix que els hotels i els aparthotels es classifiquen en cinc categories, que són identificades per estrelles, les quals es poden subdividir en àrees d' avaluació, i que els hostals, residències i pensions es classifiquen en una única categoria.

En el text de la Llei 16/2017 es menciona moltes vegades la paraula qualitat vinculada a qualitat de l' oferta, qualitat dels serveis, nivells de qualitat o servei de qualitat, o simplement la paraula qualitat en el sentit més ampli. Aquesta voluntat del legislador d' incrementar en general la qualitat dels serveis i dels equipaments que s' ofereixen es pretén incorporar en aquest Reglament, de dos maneres ben definides. La primera, a través d' uns criteris d' obligat compliment per obtenir la classificació, adaptats als nous comportaments de viatge dels turistes. La segona, introduint-hi un concepte innovador a l' hora d' atorgar la categoria per estrelles als hotels i als aparthotels: l' avaluació de la reputació en línia.

La disposició transitòria estableix el termini d' adaptació per als establiments hotelers que ja estiguin classificats en la data d' entrada en vigor d' aquest Reglament.

Aquest Reglament està estructurat en tres capítols, nou seccions, una disposició transitòria i quatre disposicions derogatòries per ordenar millor els seus preceptes i fer-lo, en general, més entenedor.

A proposta del ministre de Turisme, el Govern, en la sessió del dia 25 de juliol del 2018, decreta:

Article únic

S' aprova el Reglament regulador de la classificació dels establiments d' allotjament turístic de la modalitat hotelera, que entrarà en vigor el dilluns 3 de setembre del 2018.

Capítol primer. Classificació dels establiments d' allotjament turístic de la modalitat hotelera

Secció primera. Modalitat hotelera

Article 1. Grups de la modalitat hotelera

Els establiments hotelers es distribueixen en quatre grups:

1. Hotels

2. Aparthotels

3. Hostals o residències

4. Pensions

Poden utilitzar la denominació corresponent a cada grup els establiments que compleixen com a mínim els requisits establerts en aquest Reglament per ésser classificats en el grup i la categoria corresponents.

Article 2. Requisits mínims per a la classificació dins de la modalitat hotelera

Els establiments que no reuneixin els requisits mínims per a la classificació dins d' un dels grups d' allotjament de la modalitat hotelera no poden utilitzar la seva denominació i, per tant, o bé s' han d' adaptar a la denominació i les característiques d' una altra modalitat d' allotjament turístic, o bé han de tancar les instal·lacions en compliment d' una resolució adoptada en el marc d' un expedient sancionador obert a aquest efecte.

Article 3. Establiments comercials d' utilització pública

Els establiments de la modalitat hotelera tenen la consideració d' establiments oberts al públic i degudament inscrits al Registre de Comerç, sense perjudici que es puguin dictar normes de règim intern sobre l' ús dels seus serveis i de les seves instal·lacions.

Article 4. Obligacions administratives

Són establiments hotelers els allotjaments situats en edificis constituïts en la seva totalitat per habitacions, estudis o apartaments. Totes les unitats d' allotjament d' un establiment hoteler han d' estar integrades en la totalitat d' un edifici amb entrada comuna i recepció, i han de reunir els requisits mínims que es determinin reglamentàriament quant a les característiques i el contingut de les estances i la capacitat, així com la prestació i la qualitat dels serveis. Els establiments hotelers estan constituïts en una unitat empresarial d' explotació, degudament inscrita al Registre de Comerç, dedicada a prestar, amb altres serveis de caràcter complementari o sense, de manera habitual i professional, allotjament a les persones en estances del tipus habitacions, estudis o apartaments situats en un edifici, i sota un règim de funcionament que inclou la neteja diària de totes les unitats i dependències.

En cas que en un establiment d' allotjament turístic el servei de restauració sigui proporcionat per una tercera persona amb un registre de comerç diferent del de l' allotjament turístic, aquest establiment haurà de complir els requisits següents:

1. El servei ha de correspondre a l' exigit a la categoria de l' establiment.

2. La persona física o jurídica que assumeix la responsabilitat de tots els serveis amb referència a la normativa davant de l' Administració, pel que fa als clients de l' allotjament, és el titular del registre de l' allotjament.

3. El servei de restauració s' ha de prestar al mateix edifici o en el mateix recinte del complex turístic que l' allotjament, i el restaurant o la cafeteria han de tenir, preferentment, accés directe des de l' interior.

4. El servei de restauració ha d' estar obert com a mínim en les mateixes dates que l' allotjament.

Sempre que sigui sota una única titularitat empresarial d' explotació, un establiment hoteler pot formar part d' un complex turístic/resort. S' entén com a complex turístic/resort un conjunt d' allotjaments turístics d' igual o diferent grup, amb instal·lacions i serveis comuns situats al mateix recinte, destinats a desenvolupar una activitat comuna. Els serveis de recepció, bar, restaurant i tots els que es tinguin en compte a l' hora de validar la classificació, poden ser compartits entre els allotjaments turístics que constitueixen el complex turístic/resort.

Secció segona. Classificació dels establiments del grup hotels

Article 5. Categories dels hotels

Tots els establiments que reuneixen els requisits per a la utilització de la denominació hotel es classifiquen en les categories següents:

Categoria d' una estrella (*)

Categoria de dos estrelles (**)

Categoria de tres estrelles (***)

Categoria de quatre estrelles (****)

Categoria de cinc estrelles (*****)

Article 6. Assignació de la categoria

La categoria de la classificació d' un hotel s' assigna mitjançant un barem que comprèn els requisits d' obligat compliment per a cada una de les categories a què es vulgui acollir l' establiment més una puntuació mínima obligatòria que es determina per l' assoliment de diversos requisits voluntaris de puntuació variable, pel que fa a instal·lacions, equipament de les unitats d' allotjament, serveis, oci, altres serveis complementaris i eines d' assegurament d' atenció al client.

A la puntuació obtinguda s' hi aplica la seva ponderació de la reputació en línia, segons el procediment a què fa referència l' article 41. L' aplicació d' aquesta ponderació dona com a resultat la puntuació final obtinguda per l' establiment, que determinarà la seva categoria.

Article 7. Classificació obligatòria

La classificació d' un hotel és obligatòria, de manera que tot hotel ha d' exhibir la placa identificativa corresponent, d' acord amb l' annex 6 d' aquest Reglament, en la qual ha de figurar, com a mínim, la denominació comercial de l' hotel i la seva categoria.

Article 8. Condicions de classificació

Les condicions mínimes obligatòries del barem i l' aplicació de la ponderació de la reputació en línia per a la classificació s' entenen sense perjudici del compliment d' altres normes exigides per la legislació vigent en cada moment.

Article 9. Categoria d' una estrella

Perquè un hotel tingui la categoria d' una estrella (*) ha de reunir els requisits establerts per a la categoria d' una estrella més una puntuació final (puntuació obtinguda dels requisits voluntaris de puntuació variable, un cop aplicada la ponderació de la reputació en línia) de dos-cents (200) punts.

Article 10. Categoria de dos estrelles

Perquè un hotel tingui la categoria de dos estrelles (**) ha de reunir els requisits establerts per a la categoria de dos estrelles més una puntuació final (puntuació obtinguda dels requisits voluntaris de puntuació variable, un cop aplicada la ponderació de la reputació en línia) de tres-cents (300) punts.

Article 11. Categoria...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR