Decret 257/2022, del 15-6-2022, d' aprovació del Reglament pel qual s' estableixen les condicions per a la importació, l' exportació i el transport de flora protegida.

Fecha de publicación22 Junio 2022
Fecha15 Junio 2022
SecciónGovern
GR20220617_11_54_52

Decret 257/2022, del 15 de juny del 2022

Decret 257/2022, del 15-6-2022, d' aprovació del Reglament pel qual s' estableixen les condicions per a la importació, l' exportació i el transport de flora protegida.

Exposició de motius

L' article 9 de la Llei 7/2019, del 7 de febrer, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge estableix que les administracions han d' adoptar les mesures necessàries per garantir la conservació, la protecció i la recuperació de les espècies autòctones de flora i fauna que viuen en estat silvestre i dels seus hàbitats naturals, amb una atenció especial als hàbitats prioritaris.

Així mateix, l' apartat 3 de l' article 13 de la mateixa Llei determina que la importació, l' exportació i el transport d' exemplars pertanyents a espècies de flora protegides estan sotmesos a l' autorització del ministeri competent en matèria de medi ambient i l' apartat 4 del mateix article estableix la prohibició de comercialitzar exemplars de flora d' espècies protegides d' origen silvestre.

La Llei defineix com a espècie protegida tota espècie autòctona de flora que requereix una protecció especial en funció del seu valor científic, ecològic o cultural, o per la seva singularitat, raresa o grau d' amenaça. També tenen aquesta consideració les espècies que figuren com a protegides en els instruments internacionals ratificats per Andorra.

En aquest sentit, el Decret 262/2021, del 18-8-2021, d' aprovació del Reglament d' espècies de flora protegides classifica les espècies de flora d' Andorra segons el seu grau d' amenaça i els convenis ratificats per Andorra i exposats a continuació completen la llista d' espècies protegides objecte d' aquest Reglament.

A escala internacional, el Consell General va ratificar el 22 de juny del 2000 el Conveni relatiu a la conservació de la vida salvatge i del medi natural d' Europa (Conveni de Berna), que va entrar en vigor a Andorra l' 1 de febrer del 2001 i que té com a objectiu principal assegurar, mitjançant la cooperació dels diversos estats, la conservació de la flora i de la fauna salvatges i dels seus hàbitats naturals. Aquest Conveni estableix a l' annex I les espècies de flora estrictament protegides de les quals cada part contractant ha de prohibir la collita, la recollida, la talla o el desarrelament intencionat i, tant com sigui possible, la tinença o la comercialització d' aquestes espècies.

Recentment, el Consell General va aprovar, el 8 de juliol del 2021, l' adhesió del Principat d' Andorra al Conveni sobre el comerç internacional d' espècies de fauna i flora salvatges amenaçades (d' ara endavant, ' Conveni CITES' ), que va entrar en vigor el 4 de gener del 2022. Amb l' objectiu de ' preservar la biodiversitat i contribuir al seu ús sostenible, i garantir així que cap espècie de fauna o flora salvatge no esdevingui o romangui objecte d' explotació insostenible mitjançant el comerç internacional' , el Conveni CITES és un instrument de cooperació entre 184 parts (183 països i la UE, actualment) que estableix les regles internacionals per al comerç de fauna i flora salvatges.

En aquest sentit, el Secretariat del Conveni CITES reconeix el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern d' Andorra com l' autoritat administrativa andorrana competent per emetre documentació per a l' aplicació del Conveni CITES i la fundació Andorra Recerca + Innovació com a institució científica competent.

El Conveni CITES es basa en les llistes d' espècies incloses en els seus apèndixs, que són susceptibles de variacions en el temps, i estableix diverses exempcions, en particular per a operacions de caràcter no comercial, i altres disposicions especials relacionades amb el comerç. Altrament, la versió consolidada del Reglament (CE) núm. 338/97 del Consell, del 9 de desembre de 1996, regula la protecció d' espècies de la fauna i flora silvestres mitjançant el control del seu comerç, i els seus actes jurídics connexos, en particular el Pla d' acció de la Unió Europea contra el tràfic d' espècies silvestres del febrer del 2016.

El comerç internacional il·lícit d' espècies silvestres s' ha incrementat en els darrers anys, amb efectes molt negatius sobre la biodiversitat i la pervivència de les espècies en perill d' extinció. Les institucions i els operadors comercials andorrans tenen una clara voluntat de participar activament en la prevenció i la lluita contra aquesta pràctica internacional.

D' acord amb aquests antecedents, i tenint en compte que la Llei 7/2019, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, i el Conveni CITES estableixen un marc jurídic, aquest Reglament té per objecte regular la importació, l' exportació i el transport d' espècimens de flora protegida i inclou la regulació dels procediments d' importació i exportació amb finalitat comercial.

Pel que fa a la nomenclatura, vist que la Llei 7/2019 s' expressa en termes d' ' exemplars' i, en canvi, el Conveni CITES s' expressa en termes d' ' espècimens' , per a més seguretat jurídica en aquest text reglamentari s' assimilen les paraules exemplar i espècimens, i s' adopta l' expressió espècimen.

Aquest Reglament s' estructura en tres capítols.

El capítol primer inclou les disposicions generals, l' àmbit d' aplicació i les definicions. Es determinen els objectius i s' estableixen els preceptes que regulen la importació i l' exportació o la reexportació d' espècimens pertanyents a espècies de flora protegides. D' altra banda, per a les operacions d' importació, d' exportació i de reexportació a un altre país s' apliquen les exempcions i altres disposicions especials establertes al Conveni CITES, la qual cosa simplifica aquestes operacions.

S' identifiquen el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern com a autoritat administrativa i Andorra Recerca + Innovació com a autoritat científica, i es defineix els cossos especials de Duana, Servei de Policia i Banders com a autoritats de control.

El capítol segon regula les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR