Decret 258/2022, del 15-6-2022, d' aprovació del Reglament d' espècies exòtiques invasores.

Fecha de publicación22 Junio 2022
Fecha15 Junio 2022
SecciónGovern
GR20220617_11_55_53

Decret 258/2022, del 15 de juny del 2022

Decret 258/2022, del 15-6-2022, d' aprovació del Reglament d' espècies exòtiques invasores.

Exposició de motius

L' apartat primer de l' article 11 de la Llei 7/2019, del 7 de febrer, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, disposa que ' les administracions han d' adoptar les mesures necessàries per evitar la introducció i la proliferació en el medi natural d' espècies exòtiques, especialment quan es demostri científicament que poden competir amb les espècies autòctones i alterar-ne les característiques genètiques, els equilibris i les dinàmiques ecològics' .

El Consell General aprovà, el 22 de juny del 2000, la ratificació del Conveni relatiu a la conservació de la vida salvatge i del medi natural d' Europa, fet a Berna el 19 de setembre de 1979. El Conveni de Berna creà el 1992 el grup d' experts de les espècies exòtiques invasores, que ha emès nombroses recomanacions i l' estratègia europea relativa a les espècies exòtiques invasores.

El Conveni relatiu a les zones humides d' importància internacional, particularment com a hàbitat d' aus aquàtiques, fet a Ramsar el 2 de febrer de 1971 i ratificat el 19 d' abril del 2012 pel Consell General, demana entre altres mesures, adoptar legislació i plans per impedir la introducció i el comerç de noves espècies exòtiques invasores.

El Conveni sobre la diversitat biològica, fet a Rio de Janeiro el 5 de juny de 1992 i que va entrar en vigor a Andorra el 5 de maig del 2015, estableix en l' article 8 h) que cada part contractant ' impedeix que s' introdueixin, controla o erradica les espècies exòtiques que amenacin ecosistemes, hàbitats o espècies' .

La introducció d' espècies exòtiques, considerades invasores pels danys que poden causar a les espècies autòctones, representa avui en dia un dels factors que més amenacen els ecosistemes, els hàbitats i les espècies autòctones de fauna i flora, i la biodiversitat en general. La introducció per part de l' home, sigui voluntàriament o no, provoca una afectació i una disminució dels recursos de què disposen les espècies autòctones per sobreviure o les afecta directament per predació. Les conseqüències ecològiques, econòmiques i sanitàries que pot comportar l' aparició d' aquestes espècies, poden ser diverses i en alguns casos irreversibles.

Aquest Reglament s' ha redactat considerant les espècies incloses a la llista d' espècies exòtiques preocupants per la Unió Europea i també als catàlegs nacionals dels estats veïns, incloent-hi les espècies quan els seus hàbitats són presents a Andorra. Així mateix, s' hi han inclòs altres espècies publicades en estudis de caràcter científic en el territori pirinenc.

La disposició transitòria preveu la possibilitat que si actualment hi ha propietaris de les espècies de fauna establertes en l' annex I, abans de l' entrada en vigor d' aquest Reglament, aquestes espècies s' hagin d' identificar, registrar i esterilitzar sempre que sigui possible. Així mateix, la disposició transitòria inclou també la possibilitat que si actualment hi ha propietaris de les espècies de flora establertes en l' annex II abans de l' entrada en vigor d' aquest Reglament, aquestes espècies s' hagin d' erradicar per evitar-ne la dispersió.

Per tot el que s' ha exposat, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern, en la sessió del dia 15 de juny del 2022, decreta:

Article únic

S' aprova el Reglament d' espècies exòtiques invasores, que entrarà en vigor l' endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Reglament d' espècies exòtiques invasores

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte protegir la biodiversitat autòctona i assegurar-ne la conservació mitjançant la prohibició d' importar i d' introduir al medi natural espècies exòtiques que poden competir amb les espècies autòctones i alterar-ne les característiques genètiques, els equilibris i les dinàmiques ecològics. Igualment, s' estableixen mesures de control dels espècimens de fauna i flora actualment al país, per evitar-ne la proliferació al medi natural. Amb aquests objectius el Reglament determina les espècies exòtiques invasores de fauna i flora a Andorra.

Article 2. Definicions

Als efectes d' aquest Reglament s' entén per:

1. Espècie autòctona: en sentit biogeogràfic, la que es troba present a Andorra per causes naturals, així com qualsevol altra espècie desapareguda actualment que hagi tingut presència natural a Andorra en temps històrics.

2. Espècie naturalitzada: en sentit biogeogràfic, la que sense tenir el caràcter d' autòctona a Andorra, hagi estat introduïda per l' home i hagi mantingut actualment una població estable i en equilibri amb la resta de la comunitat biològica.

3. Espècie exòtica: la que no té la condició d' autòctona ni de naturalitzada.

4. Espècie exòtica invasora: espècie exòtica que, introduïda per l' home en el medi natural, intencionadament o accidentalment, pot constituir una amenaça per als ecosistemes, els hàbitats, les espècies autòctones de fauna i flora i la biodiversitat en general.

5. Espècimen: animal o planta viu, incloent-hi les seves parts, gàmetes, llavors, ous o propàguls, amb capacitat o no de reproduir-se o de propagar-se.

Article 3. Espècies exòtiques invasores

Es considera espècie exòtica invasora qualsevol espècimen que pertanyi a les espècies o grup d' espècies incloses en l' annex I i en l' annex II.

Article 4. Prohibicions

1. Es prohibeix la importació d' espècimens d' espècies exòtiques invasores.

2. Es prohibeix qualsevol introducció al medi natural d' espècimens d' espècies...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR