Decret 270/2022, del 29-6-2022, pel qual s' estableix el procediment per a l' acollida i el sojorn de les persones desplaçades a causa de la situació humanitària a Ucraïna.

Fecha de publicación29 Junio 2022
Fecha29 Junio 2022
SecciónGovern
GD20220629_13_02_20

Decret 270/2022, del 29 de juny del 2022

Decret 270/2022, del 29-6-2022, pel qual s' estableix el procediment per a l' acollida i el sojorn de les persones desplaçades a causa de la situació humanitària a Ucraïna.

Exposició de motius

El 28 de març del 2022 el Govern va aprovar el Decret pel qual s' estableix el procediment per a l' acollida i el sojorn de les persones desplaçades a causa de la situació humanitària a Ucraïna, mitjançant el qual es regulava l' acollida de les persones desplaçades provinents d' Ucraïna per raó del conflicte armat.

Posteriorment, arran de la constatació del fet que diverses persones i famílies es trobaven en una situació que els dificultava respondre al copagament de les prestacions sanitàries o patien una patologia el tractament de la qual els representava una despesa molt elevada, pel Decret 200/2022, de l' 11 de maig del 2022, s' addicionà l' apartat 4 a l' article 7, mitjançant el qual es preveu que les persones amb permís de sojorn o de sojorn i treball poden sol·licitar prop de la Caixa Andorrana de Seguretat Social el reembossament fins al 100% de la tarifa de responsabilitat. En cas que no puguin aportar la documentació econòmica i administrativa exigida, el ministeri competent en matèria d' afers socials valorarà la situació personal i/o familiar.

D' altra banda, en virtut del Decret 220/2022, de l' 1 de juny del 2022, es modifica l' article 3 del Decret 200/2022, de l' 11 de maig del 2022, per donar una millor cobertura a les necessitats d' acollida i sojorn de les persones desplaçades a causa de la situació humanitària a Ucraïna, i es decideix estendre l' intercanvi de les dades contingudes al Registre de persones beneficiàries a la Caixa Andorrana de Seguretat Social i al Servei Andorrà d' Atenció Sanitària.

A partir de l' aprovació pel Govern d' una sèrie d' accions per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania, entre les quals es preveu l' accés gratuït al transport públic, mitjançant aquest Decret s' addiciona l' apartat 3 a l' article 4 del Decret 200/2022, de l' 11 de maig del 2022, i es fa extensiva aquesta mesura de gratuïtat dels abonaments mensuals de transport públic i del bus jove a les persones protegides per la Llei 4/2018, del 22 de març, de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries.

Per donar compliment al principi constitucional de seguretat jurídica, entenent com a tal la certesa sobre l' ordenament jurídic aplicable i els interessos jurídicament tutelats, i amb la finalitat de promoure la claredat normativa, aquest Decret encabeix les modificacions dels articles 3 i 4 referenciades més amunt.

Vist el que s' ha exposat, a proposta de la ministra d' Afers Socials, Joventut i Igualtat, el Govern, en la sessió del 29 de juny del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article 1. Àmbit d' aplicació

1. Aquest Decret s' aplica a les persones desplaçades que arriben a Andorra provinents del conflicte a Ucraïna i que, d' acord amb l' article 1 de la Llei 4/2018, del 22 de març, de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, es troben sota la protecció de l' Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) o bé no poden tornar al seu país d' origen o de residència habitual a causa de violacions sistemàtiques o generalitzades dels drets humans (en endavant, ' persones beneficiàries' ).

2. A efectes d' aquest Decret, tenen la consideració de persones beneficiàries els nacionals ucraïnesos i les persones apàtrides i nacionals de tercers països diferents d' Ucraïna que puguin demostrar que residien legalment a Ucraïna abans del 24 de febrer del 2022, amb un permís de residència permanent vàlid expedit de conformitat amb el dret ucraïnès, i que no puguin retornar al seu país o regió d' origen en condicions segures i duradores.

Article 2. Grup de treball interministerial

1. Es crea el grup de treball interministerial, que es compon dels secretaris d' Estat i els directors o els seus representants del Ministeri de Presidència, Economia i Empresa, del Ministeri d' Afers Exteriors, del Ministeri de Justícia i Interior, del Ministeri d' Afers Socials, Joventut i Igualtat, del Ministeri de Salut, del Ministeri d' Educació i Ensenyament Superior i del Ministeri de Cultura i Esports.

2. El grup de treball interministerial tracta i coordina els aspectes següents, que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR