Decret 29/2023, del 18-1-2023, d' aprovació del Reglament relatiu al passaport diplomàtic.

Fecha de publicación25 Enero 2023
Fecha18 Enero 2023
Número de Gaceta10
SecciónGovern
GR20230119_12_08_09

Decret 29/2023, del 18 de gener del 2023

Decret 29/2023, del 18-1-2023, d' aprovació del Reglament relatiu al passaport diplomàtic.

El lliurament del passaport diplomàtic andorrà està limitat estrictament a les persones que exerceixen les funcions que en justifiquen degudament l' atorgament.

L' expedició d' aquest document a altres persones que no siguin els agents diplomàtics del ministeri encarregat dels afers exteriors està lligada necessàriament al desenvolupament d' accions relacionades amb l' acció exterior de l' Estat. Fins ara, l' única excepció a aquest criteri fou introduïda amb la publicació del Decret del 3 de gener del 2013 de modificació del Decret del 31-8-1995, i la constitueixen els membres de la família a càrrec dels agents diplomàtics del ministeri encarregat dels afers exteriors que convisquin amb ells.

Les modificacions successives de les disposicions reglamentàries relatives al passaport diplomàtic han obeït, per una banda, a la necessitat de modificar les disposicions del Decret del 31-8-1995 que, amb la pràctica dels anys, van esdevenir ineficaces o bé d' interpretació dubtosa. I, per altra banda, han estat producte de l' evolució constant de la normativa de seguretat internacional en matèria de documents de viatge fixada per l' Organització de l' Aviació Civil Internacional (OACI), que va fonamentar que el Principat d' Andorra adaptés les característiques del passaport a la normativa internacional, aspecte cabdal que derivà en la modificació tant del Reglament relatiu al passaport ordinari com de l' específic del passaport diplomàtic.

En concreció del que s' ha esmentat, l' 11 de desembre del 2013 el Govern va aprovar el Reglament relatiu al passaport ordinari, mitjançant el qual es va implementar el passaport biomètric de segona generació, amb el sistema EAC (Electronic Access Control), que integra la informació relativa a les empremtes del titular.

Posteriorment, pel Decret del 9 de març del 2016, es va modificar el Reglament esmentat per introduir canvis en la numeració del passaport conservant el número d' identificació de la persona que tradicionalment havia caracteritzat el passaport andorrà, per evitar problemes en els controls fronterers dels països forans en el supòsit que el passaport correspongués a un duplicat de l' original perdut o robat.

Un altra modificació, introduïda l' 11 de gener del 2017 en la mateixa norma reglamentària, va implementar el passaport biomètric de tercera generació amb el sistema SAC, atès que en tots els països membres de la Unió Europea havia esdevingut obligatòria la introducció de comunicacions xifrades en el sistema de seguretat del xip conegut com a SAC (Supplemental Access Control). Així mateix, s' hi va afegir la mesura complementària i capdavantera de seguretat d' impressió amb làser i color sobre una base de policarbonat, juntament amb altres mesures tendents a aconseguir més seguretat.

Les mesures de seguretat implantades en el passaport ordinari i el període de validesa del passaport diplomàtic requerien ajustar les característiques específiques d' aquest passaport, motiu pel qual, pel Decret del 10 d' octubre del 2018, fou aprovat un nou Reglament relatiu al passaport diplomàtic. En essència, es va modificar l' article 4, relatiu a la validesa, que es va allargar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR