Decret 32/2023, del 18-1-2023, de modificació del Reglament de la generació d' energia elèctrica.

Fecha de publicación25 Enero 2023
Fecha18 Enero 2023
Número de Gaceta10
SecciónGovern
GR20230119_12_15_19

Decret 32/2023, del 18 de gener del 2023

Decret 32/2023, del 18-1-2023, de modificació del Reglament de la generació d' energia elèctrica.

Exposició de motius

Després d' un 2021 i 2022 de recuperació econòmica, en què el consum a escala mundial s' ha incrementat de forma notable i ha provocat fins i tot problemes d' abastiment de certes matèries primeres, hem de fer front a noves incerteses derivades del conflicte a Ucraïna i el seu impacte sobre els mercats globals, amb importants efectes econòmics i socials.

El context socioeconòmic i energètic actual fa més necessari que mai afavorir modalitats d' autoconsum més enllà de la definició estricta establerta fins ara per la Llei 21/2018, del 13 de setembre, d' impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc).

Així, la Llei 17/2022, del 9 de juny, de mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania considera aquesta necessitat, ja que té per objecte donar una resposta decidida i valenta, prèvia consulta al Consell Econòmic i Social, a través de mesures orientades a potenciar les tres vessants de la sostenibilitat: econòmica, social i ambiental.

Per aquest motiu, la disposició final segona modifica la definició d' autoconsum prevista per l' article 3 de la Llei 21/2018, eliminant la limitació inicialment imposada relativa a la necessitat de produir l' energia elèctrica en el mateix lloc del consum i establint que l' autoconsum fa referència al fet que un productor d' electricitat de fonts d' origen renovable o mitjançant instal·lacions d' alta eficiència energètica cobreixi les seves necessitats de consum elèctric, totalment o parcialment, amb l' electricitat produïda per la seva instal·lació.

Alhora, la Llei 17/2022 encomana al Govern la definició, per via reglamentària, de la figura del productor-consumidor, l' àmbit territorial en el qual es permet aquest autoconsum i els aspectes necessaris per a l' aplicació efectiva de la mesura. L' encomanda preveu igualment que s' han d' establir els mecanismes de finançament i compensació que siguin necessaris per assegurar que no es penalitza econòmicament les entitats distribuïdores i FEDA pels eventuals increments dels costos d' operació, manteniment i reparació, imputables directament al trànsit de l' energia elèctrica per les respectives xarxes de distribució i transport, en el marc de l' autoconsum.

A més d' instrumentalitzar les previsions de la Llei 17/2022, el desplegament reglamentari que ocupa la modificació del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR