Decret 331/2022, del 17-8-2022, pel qual s' aprova la llista dels productes de plàstic d' un sol ús dels quals es prohibeix la producció, la importació i la introducció en el mercat andorrà.

Fecha de publicación19 Agosto 2022
Fecha17 Agosto 2022
Número de Gaceta100
SecciónGovern
GD20220818_11_11_26

Decret 331/2022, del 17 d' agost del 2022

Decret 331/2022, del 17-8-2022, pel qual s' aprova la llista dels productes de plàstic d' un sol ús dels quals es prohibeix la producció, la importació i la introducció en el mercat andorrà.

Exposició de motius

Els productes de plàstic d' un sol ús solen ser concebuts per utilitzar-los només una vegada o per un curt període de temps abans de desfer-se' n. Cada dia l' augment constant de la generació de residus de plàstics i de l' abandonament d' aquests materials al medi ambient comporta un risc greu per a la biodiversitat, la salut humana i els ecosistemes aquàtics.

L' impacte negatiu de determinats productes de plàstic en el medi ambient exigeix l' establiment d' un marc jurídic específic que permeti reduir eficaçment aquests aspectes negatius.

Per aquest motiu la Llei d' economia circular (LEC) preveu, entre altres aspectes, augmentar la circularitat donant prioritat a productes reutilitzables, sostenibles i no tòxics i als sistemes de reutilització enfront dels productes d' un sol ús. Un dels mecanismes que es poden aplicar és la regulació de la importació i de la posada al nostre mercat d' alguns productes de plàstic d' un sol ús, en funció de si existeixen o no altres productes que els puguin substituir. D' aquesta manera es fomentarà la utilització d' alternatives ja disponibles i més sostenibles.

En aquest sentit, l' article 10.1 de la Llei d' economia circular estableix la prohibició de produir, importar i introduir al mercat productes fabricats amb plàstic oxodegradable, així com productes de plàstic d' un sol ús que ja tenen una alternativa de producte sense plàstic.

Així mateix, l' article 10.2 preveu que el Govern estableixi per decret la llista de productes de plàstic d' un sol ús prohibits, basant-se en el que està establert en les directives de la Unió Europea sobre la matèria. I per això, la disposició final cinquena preveu l' aprovació de la llista de productes de plàstic d' un sol ús prohibits, en el termini d' un mes a comptar de l' entrada en vigor de la Llei.

Finalment, la disposició final sisena estableix que la prohibició prevista entri en vigor en el termini de sis mesos a comptar de l' entrada en vigor de la Llei.

Pels motius exposats, i a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern, en la sessió del 17 d' agost del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova la llista dels productes de plàstic d' un...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR