Decret 334/2022, del 17-8-2022 pel qual s' aprova el Reglament del programa d' ajuts a la promoció de l' economia circular.

Fecha de publicación24 Agosto 2022
Fecha17 Agosto 2022
Número de Gaceta101
SecciónGovern
GR20220819_11_28_50

Decret 334/2022, del 17 d' agost del 2022

Decret 334/2022, del 17-8-2022 pel qual s' aprova el Reglament del programa d' ajuts a la promoció de l' economia circular.

Exposició de motius

La Llei 25/2022, del 30 de juny, d' economia circular (LEC) ha establert la base per poder desenvolupar un marc normatiu que permeti l' aplicació d' un programa d' ajuts per fomentar l' economia circular. Aquest programa d' ajuts té com a finalitat contribuir a la transició cap a una economia més circular i accelerar-la, i millorar l' eficiència dels recursos materials.

L' exposició de motius de la Llei d' economia circular introdueix que la circularitat és un aspecte essencial de la transformació de l' economia cap a la neutralitat climàtica i la competitivitat a llarg termini. La circularitat pot produir quantiosos estalvis materials al llarg de les cadenes de valor i els processos de producció, generar valor afegit i desbloquejar oportunitats econòmiques. Alhora, té un impacte positiu sobre la conservació de la biodiversitat i la qualitat del medi ambient.

La Llei té per objecte promoure la transició cap a una economia circular, passant d' una economia lineal a un model econòmic més eficient i sostenible que optimitza l' ús dels recursos naturals, minimitza els impactes ambientals, fomenta l' eficàcia en aconseguir que els productes i recursos mantinguin la utilitat i el valor tant temps com sigui possible i evita emissions i pèrdues materials. El model circular també promou un consum responsable i eficient minimitzant la generació de residus i optimitzant-ne la gestió, augmentant el reciclatge i reduint les opcions de gestió de residus menys eficients. A més, promou la sensibilització de la societat en els principis de l' economia circular.

La Llei d' economia circular defineix les finalitats, els principis rectors, els actors i els objectius de l' economia circular a Andorra.

El capítol tercer, Economia circular per sectors, fa referència a la contribució substancial a la transició cap a una economia circular.

En aquest context la Llei destina un article sobre els ajuts a la promoció de l' economia circular i preveu poder desenvolupar les convocatòries amb les condicions corresponents. La disposició final catorzena de la Llei faculta el Govern perquè dicti les disposicions reglamentàries que siguin necessàries per desenvolupar la Llei.

La diversitat d' accions que es poden dur a terme per avançar cap a una economia circular és una eina indispensable per assolir un bon nombre dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides als quals Andorra s' ha adherit, principalment els que fan referència al consum responsable, al canvi climàtic i a la vida als ecosistemes terrestres. Així mateix, aquestes accions han de permetre assolir els objectius bàsics mínims que fixa la Llei d' economia circular i que es desenvoluparan a través de l' Estratègia d' economia circular i del nou Pla nacional de residus.

El programa d' ajuts integra els objectius de sostenibilitat del Reglament (EU) 2020/852 del Parlament Europeu i del Consell relatiu a l' establiment d' un marc per facilitar les inversions sostenibles.

Pels motius exposats, i a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern, en la sessió del 17 d' agost del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament del programa d' ajuts per fomentar l' economia circular, que entrarà en vigor l' endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Reglament del programa d' ajuts a la promoció de l' economia circular

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té com a objecte:

a) Crear els ajuts per fomentar l' economia circular.

b) Establir les condicions d' accés a l' ajut i les obligacions i els compromisos dels beneficiaris.

c) Establir les tipologies i característiques de les actuacions, les condicions de finançament dels ajuts i els criteris a través dels quals s' avalua el foment i la transició cap a l' economia circular.

Article 2. Beneficiaris

1. Els beneficiaris potencials dels ajuts objecte d' aquest Reglament són:

a) Empreses privades, agrupacions o associacions empresarials.

b) Col·legis professionals.

c) Associacions en general.

2. Per obtenir la condició de beneficiaris dels ajuts, les empreses, els col·legis o les associacions sol·licitants han d' estar legalment establerts a Andorra abans de formalitzar la sol·licitud de l' ajut.

3. Per obtenir la condició de beneficiaris dels ajuts, les empreses, els col·legis o les associacions sol·licitants han de complir també els requisits següents:

a) No tenir deutes pendents de pagament amb l' Administració pública, i estar al corrent de les seves obligacions tributàries.

b) No trobar-se en situació de suspensió de pagaments o fallida, ni tampoc en estat d' insolvència.

4. En el cas de les agrupacions o associacions empresarials, a més s' han de complir els requisits següents:

a) Cadascuna de les empreses ha d' estar legalment constituïda i inscrita abans de formalitzar la sol·licitud dels ajuts.

b) L' agrupació ha de tenir una majoria de participació d' empreses establertes a Andorra.

c) Disposar d' un document que acrediti l' establiment com a agrupació o associació d' empreses, amb les dades de cadascuna de les empreses participants.

d) Acord de col·laboració relatiu a l' actuació objecte de l' ajut. Totes les empreses que hi col·laboren tenen la condició de beneficiàries i han de subscriure un acord en què es defineixin...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR