Decret 337/2022, del 17-8-2022, pel qual s' aprova el Reglament del port i l' ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats als membres del Cos Penitenciari.

Fecha de publicación24 Agosto 2022
Fecha17 Agosto 2022
Número de Gaceta101
SecciónGovern
GR20220819_09_24_59

Decret 337/2022, del 17 d' agost del 2022

Decret 337/2022, del 17-8-2022, pel qual s' aprova el Reglament del port i l' ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats als membres del Cos Penitenciari.

Exposició de motius

L' ús de les armes de foc i dels mitjans de contenció en relació amb les persones privades de llibertat i internades al Centre Penitenciari, que estan sota la custòdia i la vigilància dels membres del Cos Penitenciari, pot esdevenir a vegades un recurs imprescindible i ineludible per garantir la seguretat i la integritat del mateix intern concernit, dels altres interns o del personal que treballa al Centre Penitenciari. No obstant això, aquest ús s' ha de regular de forma detallada i limitada per evitar que posi en dubte els drets i les garanties que emparen les persones recluses i, en concret, que se' n puguin derivar casos d' abús o de maltractament.

En aquest sentit, l' article 41 del text refós de la Llei 3/2007, del 22 de març, del Cos Penitenciari estableix que, com a principi general, tots els membres del Cos Penitenciari estan subjectes al port de l' arma, el qual es limita als llocs estratègics determinats i a les altres zones que es determinin per reglament. També defineix les zones del Centre Penitenciari en què està prohibit aquest port de l' arma, llevat de les circumstàncies excepcionals taxades; determina l' obligació de seguir les formacions i els entrenaments continus necessaris per usar l' arma, i en limita el port als actes de servei. Al seu torn, l' article 42 regula la prohibició temporal del port de l' arma, mentre que l' article 43 estableix els supòsits en què es pot fer ús dels mitjans de subjecció i control. Finalment, l' article 44 preveu que, per via reglamentària, s' han de determinar i desenvolupar les obligacions de registre, informe i revisió mèdica amb posterioritat a l' ús de l' arma o les armes de foc i dels mitjans de subjecció i coercitius autoritzats, i de custòdia i manteniment d' aquestes armes i mitjans.

Amb la finalitat d' executar el mandat reglamentari contingut als articles 41 i 44 de la Llei 3/2007, del 22 de març, del Cos Penitenciari, el dia 19 de novembre del 2014, el Govern va aprovar el Reglament regulador del port i l' ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats al Centre Penitenciari.

No obstant l' aprovació del Reglament esmentat l' any 2014, l' experiència pràctica derivada de l' aplicació del Reglament va palesar que calia dur a terme certes modificacions per tal d' adaptar la norma a la realitat vigent en aquell moment. Per aquest motiu, l' 11 de març del 2015 el Govern va aprovar el Decret de l' 11-3-2015 de modificació del Decret del 19-11-2014 d' aprovació del Reglament regulador del port i l' ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats al Centre Penitenciari.

De llavors ençà, aquest Reglament ha assolit amb escreix la finalitat cercada amb la seva aprovació. Aquesta finalitat consisteix a regular de forma detallada i limitada l' ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats per evitar lesionar els drets i les garanties que emparen les persones recluses, malgrat que el recurs a aquestes armes i a aquests mitjans coercitius pot esdevenir a vegades imprescindible i ineludible per garantir la seguretat i la integritat del mateix intern concernit, dels altres interns o del personal que treballa al Centre Penitenciari.

A hores d' ara, una nova modificació del Reglament del port i l' ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats als membres del Cos Penitenciari es fa necessària per adaptar la composició i el funcionament de la Comissió Tècnica d' Avaluació i Control dels Mitjans Coercitius a la realitat actual, respectant les previsions de l' article 44 del text refós de la Llei del Cos Penitenciari. En aquest sentit, cal recordar que la Comissió Tècnica d' Avaluació i Control dels Mitjans Coercitius té com a finalitat principal vetllar perquè la utilització dels mitjans coercitius autoritzats es faci respectant els principis de necessitat, congruència i proporcionalitat.

Concretament, es modifica la composició de la Comissió esmentada, la qual continua estant composta per quatre membres: el director o director adjunt del Cos Penitenciari, un membre del Cos Penitenciari que sigui formador de tècniques d' intervenció, un membre del Cos Penitenciari que sigui formador de tir i un metge generalista, o en la seva absència l' especialista o facultatiu que es designi. Fins ara, el metge coordinador del Centre Penitenciari formava part d' aquesta Comissió, però es reemplaça, per motius de gestió i de logística, per un metge generalista, o en la seva absència l' especialista o facultatiu que es designi a l' efecte. Així mateix, es redueix la periodicitat amb què s' ha de reunir la Comissió, la qual passa de ser mensual a ser quinzenal. Aquest canvi respon a la voluntat de dotar de més garanties i de vetllar per l' estat de salut dels interns del Centre, de manera que es puguin avaluar més sovint i de manera individualitzada les necessitats de cada intern en relació amb els mitjans coercitius, i els eventuals canvis de diagnòstic patològic que puguin justificar la no utilització d' un o diversos d' aquests mitjans. També s' introdueix la necessitat d' impartir una formació relativa a les característiques tècniques de les armes de foc i mitjans coercitius als membres de la Comissió Tècnica d' Avaluació i Control dels Mitjans Coercitius que no pertanyen al Cos Penitenciari.

Al mateix temps, s' aprofita aquesta reforma del Reglament del port i l' ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats al Centre Penitenciari per concretar la classificació de les armes de foc autoritzades al Centre, així com per corregir alguns errors materials detectats per tal de millorar el text i fer més entenedors alguns articles. En qualsevol cas, però, l' abast de les modificacions esmentades anteriorment i la facilitat per consultar la norma reglamentària d' ara endavant aconsellen de no promoure una norma reglamentària en què s' estableixin només les disposicions que es reformen, sinó d' aprovar un nou Reglament del port i l' ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats als membres del Cos Penitenciari, per bé que la majoria de les disposicions es mantinguin invariades en relació amb les del Reglament vigent fins ara.

Per consegüent, es promou aquest nou Reglament del port i l' ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats als membres del Cos Penitenciari, que es desglossa en 17 articles.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 17 d' agost del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament del port i l' ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats als membres del Cos Penitenciari, que entrarà en vigor l' endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Reglament del port i l' ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats als membres del Cos Penitenciari

Article 1. Objecte

L' objecte d' aquest Reglament és regular el port i l' ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats per part dels membres del Cos Penitenciari en l' exercici de les funcions que tenen encomanades; regular les obligacions de registre, informació, formació, custòdia i manteniment associades al port i l' ús d' aquestes armes de foc i mitjans de subjecció i control i coercitius autoritzats; establir les garanties mèdiques que emparen els interns del Centre Penitenciari en relació amb l' ús d' aquestes armes i mitjans coercitius, i regular la composició, les funcions i el funcionament de la Comissió Tècnica d' Avaluació i Control dels Mitjans Coercitius.

Article 2. Àmbit d' aplicació

Aquest Reglament és aplicable únicament als membres del Cos Penitenciari que, en l' exercici de les funcions que els són pròpies, siguin portadors i puguin fer ús de les armes de foc i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR