Decret 361/2022, del 7-9-2022, d' aprovació del Reglament de seguretat a les escoles.

Fecha de publicación09 Septiembre 2022
Fecha07 Septiembre 2022
Número de Gaceta106
SecciónGovern
GR20220909_10_18_17

Decret 361/2022, del 7 de setembre del 2022

Decret 361/2022, del 7-9-2022, d' aprovació del Reglament de seguretat a les escoles.

Exposició de motius

El creixement constant de centres escolars, personal docent i alumnes requereix una normativa que determini les actuacions i els procediments oportuns perquè els alumnes disposin d' unes condicions òptimes de seguretat.

El fet que els alumnes passin gran part del seu temps a l' escola implica que aquest espai hagi de disposar d' unes condicions de seguretat que garanteixin al màxim la seva integritat física i moral. De la mateixa manera, cal fer esment a la responsabilitat de tot el personal implicat en la vida escolar. Per això, cal delimitar les competències de cada membre de la comunitat escolar en funció de les atribucions que li determinen els estatuts respectius.

Amb l' objectiu d' adaptar la regulació referida a les escoles als canvis en l' oferta educativa i a les diferents modalitats d' estudis, s' introdueixen els conceptes dels desplaçaments autogestionats per a sortides nacionals i es regulen les autoritzacions per a estades formatives de la formació professional.

Per consegüent, es modifica l' article 42 bis, específicament per a activitats formatives regulars dels alumnes dels centres de batxillerat i de la formació professional. Aquesta modificació permet que els alumnes que cursen el batxillerat i la formació professional (Lycée general i Lycée d' ensenyament professional (LEP) per al sistema educatiu francès) es puguin autogestionar, prèvia autorització de mares/pares/tutors, els seus propis desplaçaments des del recinte escolar fins al lloc on es fan les activitats formatives escaients i, en cas necessari, dirigir-se des d' allí fins al centre escolar o el punt de trobada de l' activitat següent.

Altrament, s' ha fet una actualització d' aspectes relacionats amb el transport escolar.

Vista la Llei qualificada d' educació, del 3-9-1993, i per donar compliment als articles 16 i 27;

Vist el Decret del 9-9-2020 pel qual s' aprova el Reglament de seguretat a les escoles;

Vista la correcció d' errata, del 27-1-2021, per la qual s' esmenen errades en el Decret del 9-9-2020 pel qual s' aprova el Reglament de seguretat a les escoles;

Vist el Decret 244/2022, del 6-6-2022, d' aprovació del Reglament del servei de transport escolar publicat al Butlletí Oficial de Principat d' Andorra, el 15 de juny del 2022;

Es veu la pertinència d' actualitzar el reglament tenint en compte les diverses correccions en l' articulat del Reglament que, juntament amb la modificació que es vol dur a terme actualment, fa que sigui necessari tornar a publicar íntegrament el reglament, a fi de permetre una millor comprensió i lectura del mateix.

Es publica, per tant, un nou reglament, que deroga l' anterior i les modificacions posteriors.

A proposta de la ministra d' Educació i Ensenyament Superior, el Govern, en la sessió del 7 de setembre del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament de seguretat a les escoles, que entrarà en vigor l' endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Reglament de seguretat a les escoles

Article 1. Definicions

S' entén per centre escolar o centre docent el lloc en el qual es desenvolupa la tasca docent, el qual pot ser públic o privat en els termes del títol III de la Llei qualificada d' educació, del 3 de setembre de 1993.

Article 2. Personal docent

S' entén per personal docent o personal ensenyant les persones que desenvolupen la tasca d' educar i de formar els alumnes en el si del centre escolar i que depenen d' una de les administracions dels sistemes educatius del país.

Article 3. Ajudants

S' entén per ajudant de mestre o ajudant la persona que desenvolupa una tasca auxiliar a l' ensenyament, a la classe o en qualsevol altre indret del centre escolar.

Article 4. Personal del centre

S' entén per personal del centre tot el personal docent i no docent, que vertebra l' organització del centre docent i que depèn d' una de les administracions dels sistemes educatius del país o altres organismes privats.

Article 5. Jornada escolar

S' entén per jornada escolar el període de temps que comença 15 minuts abans de l' inici de l' horari lectiu de cada centre i finalitza en cloure' l, sempre que l' alumne es trobi dins del recinte escolar. Per als alumnes que no utilitzen el servei de menjador escolar, la jornada inclou dos períodes ' matí i tarda' excepte els dies d' esquí escolar. Per als alumnes que utilitzen el servei de menjador escolar, la jornada inclou un únic període. Per donar resposta a les inclemències meteorològiques, el centre pot decidir començar la jornada escolar fins a 30 minuts abans de l' inici de l' horari lectiu. En aquest cas, l' escola ha de determinar de quina manera n' informa les famílies.

Article 6. Menjador escolar

El període de menjador escolar és responsabilitat de l' entitat organitzadora. Pel que fa a l' Escola Andorrana, l' equip directiu n' ha de supervisar la vigilància i assegurar-ne el bon funcionament.

Article 7. Reglament de règim intern

1. Tots els centres escolars han de tenir un Reglament de règim intern que per als aspectes de seguretat inclogui bàsicament els punts següents:

a) Un pla d' emergència;

b) Les normes de seguretat detallades en el present Reglament;

c) Una llista d' objectes d' entrada prohibida al centre;

d) Una llista dels materials perillosos, però necessaris per a la docència, amb les seves normes de manipulació detallades;

e) Les normes de rotació i de coordinació de la vigilància de patis, d' acollida i de sortida dels alumnes;

f) Els horaris d' inici i final de les classes.

2. El Reglament de règim intern de cada centre ha d' estar a disposició dels alumnes i dels pares d' alumnes i se n' ha de donar una còpia a tot el personal que realitzi la seva tasca en el centre concernit.

Article 8. Prevenció d' incendis

Tots els centres escolars han d' estar dotats dels mitjans de prevenció i d' extinció d' incendis especificats en el Reglament de seguretat contra incendis en els locals públics vigent, en els apartats relatius als establiments destinats a l' ensenyament públic o privat. Tots els centres escolars han de tenir aquesta normativa.

Article 9. Revisions de material

És responsabilitat dels directors dels centres mantenir tots els aparells en disposició de funcionament, fer passar les inspeccions de seguretat de conformitat amb la legislació vigent i indicar en un registre específic la data de cada revisió, les instal·lacions revisades, els incidents i la data de la propera revisió. En els centres en què els locals són compartits, els directors concernits n' han d' assegurar la coordinació corresponent a fi de complir el que estableix aquest Reglament.

Article 10. Pla d' emergència

El director de cada centre ha d' elaborar, amb la col·laboració del Cos de Prevenció i Extinció d' Incendis i Salvaments, un pla d' emergència que ha d' obtenir la conformitat del Departament d' Indústria del Govern. Aquest pla d' emergència, que s' ha de consensuar amb els ensenyants, ha de tenir en compte les característiques dels edificis, el nombre d' alumnes, la mobilitat dels alumnes i l' existència de sortides d' emergència.

És responsabilitat del director de cada centre verificar regularment que cap objecte obstaculitzi els passadissos ni les sortides d' emergència.

Cada planta s' ha d' evacuar en tres minuts com a màxim. En els centres en què els locals són compartits, els directors concernits n' han d' assegurar la coordinació corresponent a fi de complir el que estableix aquest reglament.

Article 11. Evacuació

En cas d' emergència, l' ensenyant de cada classe té la responsabilitat de fer evacuar, si escau, tots els alumnes que en aquell moment té al seu càrrec, de forma ordenada, agrupada i segura.

Tot el personal del centre té el deure de conèixer l' actuació que li assigna el pla d' emergència de l' escola on desenvolupa la seva activitat.

Article 12. Exercicis d' evacuació

Per tal que les evacuacions es duguin a terme correctament, cal que es facin dos exercicis cada curs escolar per als centres escolars de nivell maternal o de primera ensenyança; el primer ha de ser dins dels dos primers mesos del curs escolar. En els centres de segona ensenyança o batxillerat, formació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR