Decret 382/2021, del 24-11-2021, pel qual s' aproven els números de referència de normes relatives a dispositius de signatura electrònica i de segell electrònic, i altres sistemes, mitjans i productes relacionats.

Fecha de publicación01 Diciembre 2021
Fecha24 Noviembre 2021
SecciónGovern
Número de Gaceta126
GD20211126_10_59_23

Decret 382/2021, del 24 de novembre del 2021

Decret 382/2021, del 24-11-2021, pel qual s' aproven els números de referència de normes relatives a dispositius de signatura electrònica i de segell electrònic, i altres sistemes, mitjans i productes relacionats.

Exposició de motius

La Llei 35/2014, del 27 de novembre, de serveis de certificació i confiança electrònica, modificada per la Llei 9/2021, del 29 d' abril, regula, entre altres aspectes, els serveis de confiança electrònica i els seus efectes substantius en l' àmbit de les relacions privades i en el de les administracions públiques, l' activitat dels prestadors de serveis de confiança electrònica qualificats i les condicions de supervisió que s' hi apliquen.

Respecte a la signatura electrònica i al segell electrònic, els articles 5.5 i 7.4, respectivament, de la Llei 35/2014 autoritzen el Govern a dictar disposicions reglamentàries per definir els seus diversos nivells de seguretat, així com a establir números de referència de normes relatives als mateixos nivells, que han de ser publicats al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

En relació amb els certificats qualificats de signatura electrònica i de segell electrònic, i d' autenticació de lloc web, els articles 6.4, 8.4 i 19.2, respectivament, de la Llei 35/2014 autoritzen el Govern a dictar disposicions reglamentàries per definir-ne els requisits de forma més precisa, així com a establir números de referència de normes relatives als mateixos certificats, que han de ser publicats al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Pel que fa als dispositius de creació de signatura electrònica i de segell, l' article 9.3 de la Llei 35/2014 autoritza el Govern a establir números de referència de normes relatives a dispositius de signatura electrònica i de segells electrònics, i altres sistemes, mitjans i productes relacionats a què es refereix aquesta Llei, que han de ser publicats al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra, previsió que cal posar en relació amb l' article 26.8 de la mateixa Llei. Aquesta Llei autoritza el Govern a establir números de referència de normes per a sistemes i productes dignes de confiança electrònica, atès que la gestió de les dades de creació de signatura electrònica i segell electrònic qualificat en nom del seu titular ha d' anar a càrrec d' un prestador qualificat, en compliment del que disposa l' article 10.3 de la Llei.

En ús d' aquesta habilitació legal, mitjançant el Decret del 22-4-2015 es van aprovar els números de referència de normes relatives a dispositius de signatura electrònica i de segell electrònic, i altres sistemes, mitjans i productes relacionats.

En relació amb la validació de les signatures electròniques qualificades i dels segells electrònics qualificats, l' article 14.2 de la Llei 35/2014 autoritza el Govern a dictar disposicions reglamentàries per definir-ne els requisits de forma més precisa, així com a establir números de referència de normes relatives a la mateixa validació, que han de ser publicats al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra. Quan la validació s' ofereix com a servei a càrrec d' un prestador qualificat, conforme a l' article 15.2 de la Llei 35/2014, el Govern pot dictar disposicions reglamentàries per definir-ne de forma més precisa els requisits, així com establir números de referència de normes relatives al mateix servei qualificat de validació, que han de ser publicats al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Respecte a la conservació de les signatures electròniques qualificades i dels segells electrònics qualificats, l' article 16.2 de la Llei 35/2014 autoritza el Govern a dictar disposicions reglamentàries per definir-ne els requisits de forma més precisa, així com a establir números de referència de normes relatives a la mateixa conservació, que han de ser publicats al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

En relació amb la marca de temps electrònica qualificada, l' article 18.2 de la Llei 35/2014 autoritza el Govern a dictar disposicions reglamentàries per definir de forma més precisa els requisits per a la vinculació exacta de la data i l' hora amb les dades, i una font d' informació temporal exacta, així com a establir números de referència de normes relatives a les mateixes dades, que han de ser publicades al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Respecte als serveis de lliurament electrònic qualificats, l' article 21.2 autoritza el Govern a dictar disposicions reglamentàries per definir-ne els requisits de forma més precisa, així com a establir números de referència de normes relatives als mateixos serveis, que han de ser publicats al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Pel que fa a la digitalització documental, l' article 23.4 de la Llei 35/2014 autoritza el Govern a dictar disposicions reglamentàries per definir de forma més precisa els requisits dels processos de digitalització qualificada, així com a establir números de referència de normes relatives als mateixos processos, que han de ser publicats al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Finalment, l' article 26.8 de la Llei 35/2014 autoritza el Govern a establir números de referència de normes per a sistemes i productes dignes de confiança electrònica, a l' efecte de complir el que disposa l' article 26.1, en els epígrafs b i c.

Des que es va aprovar la Llei 35/2014, els organismes europeus de normalització, significativament el Comitè Europeu de Normalització (CEN) i l' Institut Europeu de Normes de Telecomunicacions (ETSI), han produït un cos normatiu tècnic ampli referit als serveis de confiança regulats a la Llei 35/2014, orientat a establir condicions de seguretat i qualitat suficients en relació amb els serveis i les institucions jurídiques als quals els mateixos serveis ofereixen suport, així com a garantir-ne la interoperabilitat, cosa que fa convenient que s' aprovi conforme a les previsions de la Llei 35/2014 corresponents.

L' adopció d' aquests estàndards per part del Govern d' Andorra, així mateix, facilita el reconeixement directe a Andorra dels serveis de confiança oferts per prestadors de la Unió Europea conforme al Reglament (UE) núm. 910/2014, del Parlament Europeu i del Consell, del 23 de juliol, relatiu a la identificació electrònica i als...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR