Decret 428/2022, del 26-10-2022, d' aprovació de la modificació de les Directrius d' ordenació.

Fecha de publicación27 Octubre 2022
Fecha26 Octubre 2022
Número de Gaceta128
SecciónGovern
GD20221027_11_31_57

Decret 428/2022, del 26 d' octubre del 2022

Decret 428/2022, del 26-10-2022, d' aprovació de la modificació de les Directrius d' ordenació.

Exposició de motius

La Llei 32/2022, del 14 de setembre, per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme, i de modificació de la Llei general d' ordenació del territori i urbanisme, del 29 de desembre del 2000, i de la Llei 16/2017, del 13 de juliol, general de l' allotjament turístic (en endavant, ' la Llei 32/2022' ), va ser dictada com a resposta a l' increment que ha evidenciat el desenvolupament urbanístic en els darrers anys.

Tenint en compte que aquest increment pot incidir negativament en els objectius de creixement equilibrat i sostenible que han de guiar l' agenda nacional, i que pot generar una tensió sobre la capacitat dels recursos naturals, i dels serveis i de les infraestructures necessàries per garantir el nivell de qualitat de vida a tots els nostres ciutadans, resultava indispensable promoure un seguit de mesures, des de la ponderació, per assegurar el creixement sostenible de l' activitat urbanística.

És en aquest marc que la Llei 32/2022 va introduir dos modificacions a la Llei general d' ordenació del territori i urbanisme, del 29 de desembre del 2000 (en endavant, ' l' LGOTU' ), amb l' objectiu de promoure un procés d' estudi que permeti redefinir les polítiques urbanístiques, prenent en consideració les possibilitats i capacitats de les infraestructures i els serveis públics actuals, i el respecte i la protecció de l' entorn natural.

Així doncs, en primer lloc, i mitjançant l' addició d' una disposició addicional quarta a l' LGOTU, la Llei 32/2022 estableix que, en el termini màxim d' un any a partir de la seva entrada en vigor, els comuns han d' elaborar un estudi de capacitat de càrrega màxima de les seves parròquies respectives i, posteriorment, han d' adaptar els seus plans d' ordenació i urbanisme parroquial, en funció de les conclusions resultants dels estudis referits.

En segon lloc, a través de la introducció d' una disposició transitòria cinquena a l' LGOTU, la Llei 32/2022 regula el règim de concessió d' autoritzacions en matèria d' urbanisme que s' ha d' aplicar durant el període en què els comuns han de dur a terme els estudis de capacitat de càrrega màxima parroquial i la correlativa adaptació dels seus plans d' ordenació i urbanisme parroquial.

Durant aquest període, l' aprovació de nous plans parcials i de projectes d' urbanització, i l' atorgament de llicències d' edificació d' obres de nova planta d' edificacions i d' instal·lacions de tota mena, resta sotmesa a l' obtenció d' un informe favorable dels ministeris competents en matèria d' urbanisme i medi ambient. Aquests ministeris han d' avaluar la incidència del projecte objecte de la sol·licitud sobre la capacitat de càrrega de les infraestructures, els serveis i les instal·lacions actuals, basant-se en la hipòtesi que els projectes sobre sòl urbà consolidat i els plans parcials autoritzats amb anterioritat, amb el projecte d' urbanització aprovat, han estat íntegrament edificats.

Aquest règim transitori ha de permetre evitar que es consagrin situacions irreversibles que dificultin o impossibilitin materialitzar els resultats i les conclusions que dimanin dels estudis de capacitat de càrrega màxima parroquial.

Així mateix, la Llei 32/2022 encomana al Govern que, a través de les Directius d' ordenació, estableixi i desenvolupi els criteris que han de tenir en compte els comuns per elaborar els estudis de capacitat de càrrega màxima parroquial, així com els criteris que han de prendre en consideració els ministeris competents en matèria d' urbanisme i medi ambient per emetre l' informe referit. De la mateixa manera, el Govern, a través de les Directrius d' ordenació, pot establir, de forma motivada i justificada, supòsits addicionals als previstos per la mateixa modificació de l' LGOTU, en relació amb l' exclusió de l' obligació d' obtenir l' informe favorable dels ministeris competents en matèria d' urbanisme i medi ambient.

Convé remarcar que les Directrius d' ordenació, aprovades per Decret del 22 de febrer del 2006 i modificades pels decrets del 5 d' abril del 2006, del 3 d' octubre del 2012 i del 20 de juny del 2018, són l' instrument idoni per dur a terme aquest desenvolupament, atès que, segons la mateixa LGOTU, es tracta de disposicions reglamentàries que tenen com a funció, entre altres, fixar el marc de referència per a la formació de les polítiques urbanístiques comunals, per establir una coordinació adequada entre les actuacions parroquials i la política urbanística nacional i fer que siguin compatibles.

De conformitat amb la Llei 32/2022, el termini per dur a terme la modificació de les Directrius d' ordenació és d' un mes a partir de la seva entrada en vigor.

Considerant aquest mandat legal, a través d' aquest Decret, que consta de tres articles, s' introdueixen a les Directrius d' ordenació dos capítols, el capítol cinquè i el capítol sisè, i un annex.

El capítol cinquè, dedicat als estudis de capacitat de càrrega màxima parroquial i integrat per un article (l' article 15), defineix els criteris que els comuns, de forma justificada, han d' avaluar i definir per elaborar els estudis respectius de capacitat de càrrega màxima parroquial.

Així, s' estableix que els comuns han d' avaluar i definir la capacitat màxima: de subministrament i distribució d' aigua potable; de distribució d' energia elèctrica; de la xarxa viària que accedeix a la parròquia i que hi discorre; de conducció i de depuració d' aigües residuals; de transport i tractament de residus sòlids i de les infraestructures corresponents; de deposició de terres i de pedres a la parròquia; de població escolar que pot ser escolaritzada a la parròquia en centres escolars d' educació infantil, primària i secundària; i de la resta d' equipaments de la parròquia (centres d' atenció primària, equipaments culturals, esportius, parcs i jardins, etc.).

Segons el mateix article, els comuns poden tenir en compte altres criteris amb incidència sobre la capacitat total de càrrega de la parròquia, com ara el teixit comercial, la zona industrial, l' espai públic, etc. Igualment, s' estableix, a càrrec dels ministeris i les entitats concernides, l' obligació d' aportar als comuns la informació que requereixin per dur a terme els seus estudis.

Per efectuar aquestes avaluacions, els comuns poden distingir, si escau, diverses zones diferenciades dins el territori de la seva parròquia, i han de tenir en compte tant la capacitat actual de les infraestructures i els serveis referits com la planificació i les previsions d' inversió en un horitzó temporal de deu anys.

Addicionalment, els comuns han de prendre en consideració les conclusions resultants de les planificacions, les previsions de desenvolupament d' infraestructures i els estudis efectuats pel Govern en els àmbits de la seva competència i, en particular, les relatives a la sostenibilitat dels recursos i del medi natural i a la capacitat de les altres infraestructures i instal·lacions nacionals, i, entre altres, les relatives a la capacitat dels serveis hospitalaris i de la xarxa de telecomunicacions.

Per garantir la coherència entre els estudis de càrrega màxima parroquial des de la fase inicial de la seva confecció, es preveu que el Govern ha de promoure i coordinar taules de treball periòdiques, conjuntament amb tots els comuns. A més, es preveu que el Govern ha de publicar guies tècniques per establir els estàndards que han de complir els estudis de càrrega màxima parroquial, així...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR