Decret 57/2023, de l' 1-2-2023, pel qual s' aprova el Reglament de l' exercici del dret de vot per dipòsit judicial per correu.

Fecha de publicación01 Febrero 2023
Fecha01 Febrero 2023
Número de Gaceta14
SecciónGovern
GD20230201_13_40_43

Decret 57/2023, de l' 1 de febrer del 2023

Decret 57/2023, de l' 1-2-2023, pel qual s' aprova el Reglament de l' exercici del dret de vot per dipòsit judicial per correu.

Exposició de motius

La Llei 16/2021, del 17 de juny, qualificada de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, actualment derogada per la norma de consolidació Llei 44/2022, del 12 de desembre, de text consolidat qualificada del règim electoral i del referèndum, amb la finalitat de possibilitar al màxim l' exercici del dret de vot i atesa la creixent mobilitat dels electors, va estendre els supòsits en què els andorrans que es troben a l' estranger poden sol·licitar aquest tipus de votació, permetent l' exercici d' aquest dret en tots els casos en què l' elector es trobi desplaçat a l' estranger independentment de la causa.

Així mateix, atès que el termini de què disposaven els electors per poder sol·licitar aquesta modalitat de votació era molt reduït, el legislador el va ampliar per tal de facilitar-ne l' ús, i va passar de cinc dies als quinze actuals.

D' altra banda, la Llei 44/2022, del 12 de desembre, de text consolidat qualificada del règim electoral i del referèndum, en la disposició final primera, encomana al Govern l' aprovació i la modificació de les normes reglamentàries necessàries per al desenvolupament de la dita Llei. En virtut d' això s' ha considerat oportú elaborar aquest Reglament, en què s' incorporen els nous manaments i es desenvolupen les disposicions referents al vot per dipòsit judicial per correu, amb l' entrada en vigor del qual quedarà derogada la normativa anterior i en concret el Reglament per a l' exercici del dret de vot per dipòsit judicial per correu, aprovat per decret del 26-11-2014.

En el procés d' elaboració d' aquest Reglament s' ha consultat els comuns.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del cap de Govern, el Govern, en la sessió de l' 1 de febrer del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament de l' exercici del dret de vot per dipòsit judicial per correu, que entra en vigor l' endemà de ser publicat en el Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Reglament de l' exercici del dret de vot per dipòsit judicial per correu

Article 1. Naturalesa

1. El vot per dipòsit judicial per correu és una especificitat de la modalitat del vot per dipòsit judicial que es regeix per l' article 35 de la Llei 44/2022, del 12 de desembre, de text consolidat qualificada del règim electoral i del referèndum (en endavant, ' Llei 44/2022' ) i per aquest Reglament.

2. En aquesta modalitat de vot, d' acord amb l' article 34.2 de la Llei 44/2022, no es pot delegar el vot en cap altra persona.

Article 2. Subjectes

Poden exercir el dret de vot per dipòsit judicial per correu tots els electors que es trobin desplaçats a l' estranger, ja sigui perquè hi tenen fixada la residència o perquè s' hi troben desplaçats per qualsevol causa, i que constin inscrits en les llistes electorals definitives.

Article 3. Procediment

El procediment per poder fer ús d' aquesta modalitat és el fixat per l' article 35 de la Llei 44/2022, que exigeix que els interessats ho demanin expressament.

Les fases que ha de seguir el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR