Decret 58/2023, de l' 1-2-2023, pel qual s' aprova el Reglament d' aplicació de mesures per reforçar la garantia de l' autonomia de l' exercici del vot per part de les persones amb discapacitat.

Fecha de publicación01 Febrero 2023
Fecha01 Febrero 2023
Número de Gaceta14
SecciónGovern
GR20230201_13_43_53

Decret 58/2023, de l' 1 de febrer del 2023

Decret 58/2023, de l' 1-2-2023, pel qual s' aprova el Reglament d' aplicació de mesures per reforçar la garantia de l' autonomia de l' exercici del vot per part de les persones amb discapacitat.

Exposició de motius

El Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat (d' ara endavant, ' CDPD' ), fet a Nova York el 13 de desembre del 2006, estableix a l' article 29 el dret a la participació en la vida política i exigeix que per fer-lo efectiu els estats han de garantir a les persones amb discapacitat el gaudi d' aquest dret en igualtat de condicions que les altres. D' altra banda, l' article 12 del CDPD estableix el dret al mateix reconeixement davant la llei de les persones amb discapacitat i determina a aquest efecte que els estats han de reconèixer la seva capacitat jurídica en igualtat de condicions amb les altres persones i que han d' adoptar les mesures pertinents per fer-la efectiva, facilitant els suports que siguin necessaris i assegurant que es respectaran les salvaguardes que fixa aquest Conveni per impedir abusos.

Per tal d' ajustar la legislació andorrana als dos preceptes del CDPD esmentats, el Consell General va aprovar la Llei 16/2021, del 17 de juny, qualificada de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum. Aquesta Llei, com assenyala a l' exposició de motius, pretén introduir millores per reforçar la garantia de l' autonomia de l' exercici del vot per part de les persones amb discapacitat, i donar ple compliment a les obligacions contretes pel Principat d' Andorra amb la signatura i la ratificació del CDPD. Amb aquesta finalitat, estableix diferents mesures i ofereix diferents suports perquè es puguin adaptar a cada persona, tot preservant el secret del vot. Aquestes modificacions s' han incorporat a la Llei 44/2022, del 12 de desembre, de text consolidat qualificada del règim electoral i del referèndum (d' ara endavant, ' Llei 44/2022' ). D' altra banda, l' exercici dels drets de l' article 12 del CDPD es varen concretar en la Llei 30/2022, del 21 de juliol, qualificada de la persona i la família, que regula la provisió de suports per a l' exercici de la capacitat jurídica i les institucions de protecció i suport a la persona.

Aquest Reglament concreta les mesures i els suports establerts a la Llei 44/2022 adreçats a fer efectius de la manera més autònoma possible els drets de les persones amb discapacitat en l' àmbit electoral. Entre aquestes accions cal esmentar les referents a la informació electoral, l' accessibilitat a l' entorn electoral, el desplaçament per anar a votar, l' emissió del vot accessible, l' assistència per votar i la delegació de vot. Així mateix, el Reglament concreta els formats bàsics que es podran utilitzar, procurant que s' ajustin al màxim al disseny universal i a les necessitats i preferències de les persones amb discapacitat. Per exemple, per a l' accés a la informació es pot utilitzar la subtitulació i la llengua de signes per a les persones sordes; per a les que tenen dificultats cognitives, la lectura fàcil, els pictogrames i els símbols; per a les persones amb discapacitat visuals el Braille i la utilització de dispositius que facin la conversió en àudio.

Endemés, es regula la possibilitat que estableix l' article 44, apartat 4, de la Llei 44/2022, que les persones amb discapacitat, quan sigui necessari, puguin sol·licitar que se' ls permeti que una persona de la seva elecció els presti assistència per votar. Pel que fa al disseny del vot accessible per a les persones amb discapacitat visual s' han considerat els principis del CDPD i les disposicions de la Llei 44/2022, especialment els articles 41.1 i 42, segon paràgraf. D' acord amb aquesta darrera disposició, que faculta el Govern per establir altres mecanismes que garanteixin l' accessibilitat del material de vot i respectin el secret de vot, s' ha configurat el vot accessible per a aquest col·lectiu d' electors a l' entorn dels criteris següents: a) que permetin la màxima autonomia possible de l' electorat amb discapacitat; b) que s' ajustin a les pautes del disseny universal, és a dir, que el puguin utilitzar totes les persones, tant com sigui possible, sense necessitat d' adaptació ni disseny particular; c) que garanteixin el secret de vot, condició que, atès l' escàs nombre d' electors amb discapacitat visual, és difícil o impossible de garantir mitjançant el vot en Braille; i d) que s' utilitzin les noves tecnologies d' accessibilitat, mitjançant suport electrònic i sonor. A partir d' aquests criteris s' han configurat uns sobres i unes paperetes de vot iguals per a tots els electors. Els sobres per a les eleccions nacionals tindran un codi QR a la part inferior dreta del davant, que informa a quina circumscripció corresponen (parroquial o nacional), i les paperetes tindran l' extrem inferior dret arrodonit per facilitar a les persones amb discapacitat visual identificar el lloc on se situarà un codi QR que els permetrà, com a tots els electors que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR