Decret 66/2022, del 8-2-2023, d' aprovació del Reglament dels ascensors i dels aparells d' elevació.

Fecha de publicación15 Febrero 2023
Fecha08 Febrero 2023
Número de Gaceta24
SecciónGovern
GR20230209_15_10_30

Decret 66/2023, del 8 de febrer del 2023

Decret 66/2022, del 8-2-2023, d' aprovació del Reglament dels ascensors i dels aparells d' elevació.

Exposició de motius

El temps transcorregut des de la publicació de la instrucció tècnica del reglament d' aparells d' elevació referent a ascensors electromecànics, hidràulics o oleoelèctrics publicat al BOPA de l' any 7, núm. 48, del 6 de setembre del 1995, fa necessari posar al dia el Reglament.

La Llei de la seguretat i qualitat industrial publicada al BOPA, any 12, núm. 41, de data 29 de juliol del 2000, en la disposició addicional primera assumeix totes les parts relatives a seguretat industrial fins que el Govern no les modifiqui o substitueixi, i en concret, en el punt f, el Reglament d' aparells d' elevació, aprovat pel Govern el dia 23 d' agost de 1995, així que es fa palesa la modificació d' aquest Reglament en la instrucció tècnica referida més amunt.

El Principat ha assumit el compromís amb els criteris internacionals de seguretat en ascensors i en particular els de la Unió Europea (UE), on s' ha modificat i publicat la nova Directiva d' ascensors UE 2014/33 CE i la Directiva de màquines UE 2006/42 CE.

Els avenços tecnològics dels darrers anys fan que els criteris, com la diferència d' ascensors entre ascensors electromecànics i oleohidràulics, hagin evolucionat i la diferència primordial es dona entre un ascensor i una màquina elevadora, i per tant són regulats per una directiva o una altra segons la velocitat topall de compliment reglamentari en 0,15 m/s.

També la resta d' aparells d' elevació regulats per la instrucció tècnica del reglament d' aparells d' elevació, referent a normes de seguretat per a aparells elevadors verticals per a persones amb mobilitat reduïda, ja no és eficaç perquè el disseny i la fabricació, així com la instal·lació, es basen en les mesures de seguretat referenciades a la Directiva de màquines UE 2006/42 CE i seves les normes tècniques EN per disposar del marcatge CE de compliment obligat.

Ensems, el reglament de seguretat en grues torres desmuntables també queda modificat per la necessitat del compliment de la Directiva de màquines UE 2006/42 CE.

Així mateix, la resta de màquines d' elevació previstes en la indústria i en el Reglament d' aparells d' elevació per omissió no disposen de reglament o instrucció tècnica que les reguli específicament, si bé al Principat el control en les normes de seguretat d' aquests ginys estan inclosos de forma general en el compliment de la Llei de seguretat i qualitat industrial i en la Directiva de màquines esmentada pel que fa al disseny, la fabricació i la instal·lació, i resta regular el manteniment, segons les normes estipulades pel fabricant del giny, una mancança en la nostra legislació en l' àmbit tècnic i econòmic.

Referent als manteniments obligatoris per a les empreses conservadores, han variat i s' ha fet necessari també regular-los de forma certa.

Un altre punt destacable és el canvi en cas que es facin modificacions importants en els ascensors existents, ja que s' ha passat de la necessitat d' una mera comunicació a la seva administració en instal·lacions existents per part de les empreses conservadores a participar-hi tota l' estructura de la Llei de seguretat i qualitat industrial; és a dir, organismes de normalització, entitats d' acreditació, entitats de certificació i/o notificació, laboratoris d' assaig i calibratge, entitats auditores i d' inspecció i control.

La formació i la capacitació dels responsables i dels tècnics de les empreses conservadores també han estat un punt important de consideració, en la garantia de la seguretat de les persones i els béns que aquests aparells transporten.

Aquests ginys de transport vertical han passat de ser uns articles de luxe en un habitatge a ser uns aparells de primera necessitat en l' evolució de la construcció en altura i s' han convertit en una columna vertebral del desplaçament de persones i/o béns, de la qual les persones amb problemes de mobilitat eventuals o permanents són les més beneficiades.

També és necessari orientar i regular aspectes que poden semblar tan banals com l' apagada o l' atenuació de la il·luminació de la cabina, així com l' augment mínim de pes per usuari o la recuperació del 35 % de l' energia consumida o el funcionament autònom durant un període mínim d' una hora, a causa de l' aparició de les noves normes d' eficiència energètica o les tècniques existents, aspectes accentuats en edificis de concurrència pública, en especial en locals sanitaris i hospitalaris.

Així mateix, la millora de l' eficiència energètica a què estan sotmesos aquests ginys i els plans d' ajuda en la substitució de ginys menys eficients són motius per a la redacció d' aquest Reglament.

En aquest sentit, també en la construcció d' edificis de gran alçària no només són obligatoris per al funcionament normal els ascensors que funcionin en casos d' emergència en incendis, sinó que les normes EN ja els estipulen. Donat que els nous plans parcials d' urbanisme ja preveuen la possibilitat futura de construcció d' aquests immobles, és necessari disposar d' una reglamentació tan real com sigui possible.

També les publicacions al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra de decrets de nous reglaments que hi estan vinculats d' alguna manera (com el Reglament d' instal·lacions elèctriques de molt baixa tensió, publicat pel Decret del 23 de desembre del 2020, i el Reglament de les capacitacions professionals de seguretat i qualitat industrial, publicat pel Decret 177/2021, del 26 de maig del 2021, així com el Reglament de qualitat lumínica i d' eficiència energètica en l' enllumenat, publicat pel Decret 194/2021, del 9 de juny del 2021) fan que s' hagin de tenir en compte en aquest reglament d' ascensors les mesures necessàries per disposar d' unes instal·lacions segures, fiables i econòmiques, d' acord amb els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

L' entrada en vigor de l' anterior Reglament d' infraestructures de telecomunicacions del Principat d' Andorra, del 17 de novembre del 2010, va impulsar un canvi progressiu de la infraestructura pública de telecomunicacions i s' ha substituït progressivament la xarxa convencional per una xarxa de fibra òptica, cosa que ha suposat un canvi tecnològic en l' obligació de la comunicació bidireccional d' emergència en els ascensors.

També dins de la transformació digital de l' Administració, el ministeri competent ha de possibilitar que la declaració responsable es faci per mitjans electrònics i amb signatura digital.

D' acord amb aquestes consideracions, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa en funcions, el Govern, en la sessió del 8 de febrer del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament dels ascensors i dels aparells d' elevació, que entra en vigor l' endemà que es publiqui al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Índex

Capítol primer. Objecte i àmbit d' aplicació

Article 1. Objecte

Article 2. Àmbit d' aplicació

Article 3. Definicions

Article 4. Disseny, fabricació i posada al mercat dels ascensors

Article 5. Instal·lació d' un ascensor o aparell elevador

Article 6. Posada en servei de l' ascensor o aparell elevador

Article 7. Informació als titulars de la instal·lació

Capítol segon. Manteniment d' un ascensor o aparell elevador

Article 8. Titulars

Article 9. Registre de manteniment

Article 10. Empreses conservadores d' ascensors

Article 11. Obligacions de les empreses conservadores

Article 12. Obligacions de les empreses conservadores d' ascensors en relació amb el titular

Article 13. Conservador d' ascensors

Capítol tercer. Modificacions importants

Article 14. Concepte de modificacions importants

Article 15. Execució de les modificacions importants

Capítol quart. Inspeccions

Article 16. Inspeccions

Article 17. Accidents

Article 18. Infraccions i sancions

Disposició addicional. Excepcions

Disposició derogatòria

Annex I. Examen de tipus de modificació important.

Annex II. Control final de modificació important.

Annex III. Control mitjançant sistema de gestió de la qualitat de modificacions importants.

Annex IV. Sistema de gestió total de la qualitat de modificacions importants.

Annex V. Verificació per unitat d' una modificació important.

Annex VI. Protocols d' inspecció.

Annex VII. Llista d' excepcions reconegudes a què es refereix l' apartat 14.2 del Reglament

Annex VII. Model orientatiu de la declaració responsable de l' empresa conservadora d' ascensors.

Annex IX. Publicació de títols i referències de normes harmonitzades de conformitat amb la legislació sobre harmonització de la Unió Europea en l' àmbit d' aquest Reglament.

Reglament dels ascensors i dels aparells d' elevació

Capítol primer. Objecte i àmbit d' aplicació

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte definir les regles de seguretat aplicables als ascensors i aparells d' elevació a què es refereix l' article 2, per protegir les persones, les coses i el medi ambient contra els riscos d' accidents que es puguin produir com a conseqüència de la instal·lació, el funcionament i el manteniment dels ascensors i dels aparells d' elevació, així com disposar d' unes instal·lacions segures, fiables i econòmiques, d' acord amb els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Article 2. Àmbit d' aplicació

1. Aquest Reglament s' aplica a tot aparell d' elevació instal·lat permanentment en edificis o construccions que serveixi nivells definits, amb un habitacle que es desplaci al llarg de guies rígides i la inclinació del qual sobre l' horitzontal sigui superior a 15 graus, destinat al transport:

- De persones.

- De persones i objectes.

- Només d' objectes, si l' habitacle és accessible, és a dir, si una persona pot entrar-hi sense dificultat i si està proveït d' òrgans d' accionament situats dins de l' habitacle o a l' abast d' una persona situada a l' interior.

Els aparells d' elevació que es desplacin seguint un recorregut fix, encara que no...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR