Decret 69/2023, del 8-2-2023, pel qual s' aprova el Reglament del Programa de foment de la contractació en el sector privat.

Fecha de publicación15 Febrero 2023
Fecha08 Febrero 2023
Número de Gaceta24
SecciónGovern
GR20230209_15_29_03

Decret 69/2023, del 8 de febrer del 2023

Decret 69/2023, del 8-2-2023, pel qual s' aprova el Reglament del Programa de foment de la contractació en el sector privat.

Exposició de motius

Les polítiques actives d' ocupació es materialitzen en un conjunt de programes i mesures de foment de l' ocupació i la formació, per millorar l' accés a llocs de treball de les persones que es troben en situació de desocupació i cercar un equilibri entre l' oferta i la demanda d' aquests llocs de treball.

La Llei 4/2019, del 31 de gener, d' ocupació regula aquesta matèria i el Decret del 12-2-2020 d' aprovació del Reglament de l' ocupació la desenvolupa al capítol cinquè, que regula les polítiques d' ocupació, concretament en els articles del 28 al 32, que es refereixen específicament a la convocatòria dels programes i assenyalen els aspectes del procediment de tramitació de les sol·licituds.

La convocatòria dels programes de millora de l' ocupabilitat té com a objectiu general, d' acord amb les necessitats del mercat de treball i les condicions de les persones en situació de desocupació, fomentar una ocupació de qualitat tan estable com sigui possible.

D' ençà dels primers programes engegats el 2012, any rere any s' han aprovat els diferents programes de foment de l' ocupació i la contractació, ja sigui orientats al sector privat o al sector públic, per oferir així solucions ajustades i adequades a cada moment, tenint en compte el context socioeconòmic.

Tant és així que el 2020, donada la situació derivada de l' emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2, i degut a l' increment important del contingent de persones en situació de desocupació, es van impulsar dos programes específics, un orientat al sector privat i un altre al sector públic, que, tenint en compte el context socioeconòmic del moment, van donar resposta a la necessitat de fomentar la contractació de les persones desocupades inscrites al Servei d' Ocupació (en endavant, ' SOA' ) en situació de recerca de feina.

El 2021, donada la continuïtat de la situació derivada de l' emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2 i de les seves conseqüències sobre el mercat laboral, es van mantenir les mesures establertes en els programes engegats el 2020, i a més es va afegir un programa específic destinat al col·lectiu dels joves actius de 16 a 25 anys que provenen d' algun programa d' inclusió sociolaboral.

La consolidació de la millora de la situació laboral experimentada l' any 2022, traduïda en un decrement en el nombre de persones registrades al SOA i alhora un increment en el nombre de llocs de treball oferts en el sector privat, motiva que enguany es mantingui l' objectiu de potenciar l' accés al treball de les persones desocupades inscrites al SOA amb més dificultat d' inclusió en el mercat laboral, a través del Programa de millora de l' ocupabilitat mitjançant el sector públic i les entitats d' iniciativa social, i els dos programes específics en el sector privat.

Un és el programa de foment de la contractació i la formació pràctica en el si de l' empresa dels joves actius que han assolit les competències d' un programa d' inclusió sociolaboral, que, nodrit per l' experiència d' anys anteriors, té per objectiu fomentar la contractació dels joves i la seva qualificació professional mitjançant un procés d' adquisició de la pràctica o l' experiència professional en l' àmbit laboral, que pot anar acompanyat d' un procés formatiu teòric en les situacions en què es consideri convenient.

L' altre és el Programa de foment de la contractació en el sector privat, adreçat a les persones inscrites en recerca de feina al SOA que formen part dels col·lectius amb més dificultat per accedir al treball i que poden requerir mitjans de suport per afavorir el desenvolupament adequat de les tasques assignades.

La contractació d' aquestes persones mitjançant el Programa de foment de la contractació en el sector privat es fomenta mitjançant subvencions que es paguen a les empreses que desenvolupin legalment la seva activitat al Principat d' Andorra que vulguin acollir-se al Programa i que, amb la presentació prèvia d' una oferta de treball i la selecció d' una de les persones proposades, formalitzin el contracte de treball amb les condicions específiques del Programa.

Aquest Programa manté la possibilitat que la jornada de treball pugui ser inferior a la jornada legal ordinària de quaranta hores de treball setmanal, tant per al col·lectiu de joves de 16 a 25 anys com per al de les persones amb discapacitat o que es troben en una situació vulnerable i estan adherides a l' itinerari d' orientació especialitzat del SOA.

Tenint en compte que l' objectiu del Programa és fomentar la contractació de forma estable, i en vista de l' augment del salari mínim, enguany s' incrementen els imports de la subvenció, que s' eleva a 320 euros mensuals durant els sis mesos del contracte de durada determinada i a 480 euros mensuals els posteriors sis mesos del contracte indefinit, amb una subvenció total de 4.800 euros per a tota la durada del Programa, finançats a través de la partida pressupostària corresponent.

D' altra banda, es manté una prima total de 500 euros per a les empreses que contractin més d' una persona, aplicable a la contractació mitjançant qualsevol dels programes destinats a la contractació en el sector privat vigents el 2023, sempre que les persones contractades hagin finalitzat les dos fases del Programa (sis mesos de contracte de durada determinada + sis mesos del contracte indefinit).

Per a aquesta edició, se suprimeix l' obligació que l' empresa incrementi el salari en formalitzar el segon contracte de durada indefinida posterior al contracte inicial de sis mesos, per tal que això no sigui un fre a la contractació indefinida, tenint en compte els efectes de l' actual context inflacionista sobre els sous.

Enguany es manté també la possibilitat que les persones contractades a través del Programa puguin efectuar fins a dos formacions gratuïtes de la cartera de formacions que proposa el SOA durant el primer any de contracte, sempre que ho sol·licitin l' empresa i el treballador. Aquesta formació s' ha d' efectuar durant la jornada laboral i s' inclou dins del temps treballat.

Aquest Reglament s' estructura en tres capítols. El primer, dedicat a les disposicions generals, regula l' objecte, el règim jurídic, els beneficiaris, els destinataris, i els beneficis i el contingut del Programa. El capítol segon regula les condicions del Programa; estableix les característiques dels contractes; fixa les obligacions dels beneficiaris i dels destinataris del Programa; estableix la subvenció; desenvolupa la concurrència i les incompatibilitats, i concreta la vigència i les causes de revisió, revocació i restitució. El darrer capítol tracta dels procediments i inclou...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR