Decret 84/2023, del 15-2-2023, d' aprovació del Reglament del Servei d' Immigració.

Fecha de publicación22 Febrero 2023
Fecha15 Febrero 2023
Número de Gaceta27
SecciónGovern
GR20230216_10_10_29

Decret 84/2023, del 15 de febrer del 2023

Decret 84/2023, del 15-2-2023, d' aprovació del Reglament del Servei d' Immigració.

Exposició de motius

El Servei d' Immigració és el responsable d' assegurar la gestió administrativa en matèria d' immigració des de l' aprovació de la Constitució, fet que implica una regulació reglamentària que desenvolupa la norma legislativa.

Aquest Reglament ha estat objecte de diverses modificacions per tal d' adequar-lo a totes les modificacions legislatives que l' han afectat, així com per precisar els requisits relatius als diferents tipus d' autoritzacions d' immigració existents i desenvolupar disposicions legals ja existents.

Malgrat les precisions aportades en aquestes modificacions, s' han constatat certes mancances que han portat a situacions anòmales que cal corregir.

Encara que les modificacions aportades en aquest text no són molt nombroses, per tal de facilitar la consulta de la norma reglamentària s' aprova un nou reglament del Servei d' Immigració, per bé que la majoria de les disposicions es mantinguin invariades en relació amb les del Reglament actualment vigent.

D' acord amb aquestes consideracions, el Govern, a proposta del ministre de Justícia i Interior en funcions, en la sessió del 15 de febrer del 2023, aprova aquest Decret, amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament del Servei d' Immigració, que entrarà en vigor l' endemà de publicar-se al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Reglament del Servei d' Immigració

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte regular:

a) La composició, les competències i el funcionament del Servei d' Immigració.

b) L' ordenació del Registre Central d' Immigració.

c) La determinació dels requisits documentals necessaris per presentar les sol·licituds en matèria d' immigració.

d) El termini per abandonar el territori andorrà.

e) El règim de pagament de les taxes en matèria d' immigració.

Article 2. Principis generals de funcionament del Servei d' Immigració

Els principis generals de funcionament del Servei d' Immigració són els següents:

a) El respecte del principi de legalitat.

b) La racionalitat i l' eficàcia en els procediments.

c) La transparència en l' actuació administrativa.

d) L' objectivitat i la imparcialitat en el tractament de les sol·licituds i dels expedients.

e) La confidencialitat en el tractament de les dades personals.

Article 3. Composició del Servei d' Immigració

El Servei d' Immigració es compon per personal adscrit al Departament de Policia amb competències en matèria d' immigració i per personal adscrit al Departament d' Immigració. La direcció conjunta del Servei d' Immigració correspon al director del Departament de Policia i al director del Departament d' Immigració, sota la tutela i la coordinació del ministre encarregat d' interior.

Article 4. Competències i funcions del Servei d' Immigració

Les competències i les funcions del Servei d' Immigració són les següents:

a) Informar les persones estrangeres, residents o no residents, i les persones que desitgen contractar un treballador estranger, dels drets i les obligacions en matèria d' immigració.

b) Gestionar les quotes d' immigració i informar el ministre encarregat d' interior, o la persona delegada, de la situació de les quotes d' immigració vigents i de la seva gestió.

c) Facilitar al ministre encarregat d' interior, o a la persona delegada, totes les dades, els informes i els estudis que puguin ser d' utilitat per elaborar les quotes d' immigració, així com qualsevol altra informació que el ministre o la persona delegada demani.

d) Tramitar i instruir totes les sol·licituds d' autorització d' immigració.

e) Concedir i renovar les autoritzacions d' immigració.

f) Gestionar el Registre Central d' Immigració i proveir-lo de la informació pertinent en matèria d' immigració de conformitat amb les disposicions legals vigents.

g) Lliurar els certificats d' inscripció i de baixa del Registre Central d' Immigració.

h) Constatar les situacions irregulars eventuals legalment definides en matèria d' immigració i la comissió de les infraccions previstes al títol XIV de la Llei qualificada d' immigració vigent, així com incoar i instruir els procediments corresponents.

i) Recaptar les taxes establertes legalment en matèria d' immigració.

j) Col·laborar amb la resta d' organismes públics i privats amb finalitats vinculades a la immigració, i en particular amb el Servei d' Ocupació.

k) Exercir totes les competències que li atorga la Llei qualificada d' immigració vigent.

Article 5. Competències del Departament d' Immigració

Les competències del Departament d' Immigració són les següents:

a) Tramitar totes les sol·licituds i instruir els expedients en matèria d' immigració, en els aspectes relacionats amb l' àmbit laboral.

b) Constatar el resultat de les revisions mèdiques.

c) Gestionar i aplicar els reglaments de quotes d' immigració.

d) Informar sobre els resultats de la gestió de les quotes d' immigració.

e) Elaborar estudis i informes destinats a facilitar la determinació de quotes d' immigració futures.

f) Exercir totes les competències que, de conformitat amb la normativa vigent i de forma complementària amb les del Departament de Policia, siguin pròpies del Servei d' Immigració.

Article 6. Competències del Departament de Policia

Les competències del Departament de Policia en el marc del Servei d' Immigració són les següents:

a) Controlar l' entrada dels estrangers al Principat d' Andorra i la situació d' immigració dels estrangers que es troben al país.

b) Tramitar totes les sol·licituds, instruir els expedients en matèria d' immigració en els aspectes relacionats amb la seguretat i l' ordre públic i amb l' efectivitat de la residència i efectuar, en aquest darrer supòsit, enquestes de residència o altres investigacions destinades a vetllar pel compliment de la matèria d' immigració i l' adequació als supòsits previstos legalment.

c) Tramitar i instruir tots els expedients relatius a les autoritzacions de residència sense treball.

d) Adoptar les mesures de policia administrativa de foragitament o de denegació d' accés, en els supòsits previstos i seguint el procediment fixat en la Llei qualificada d' immigració vigent.

e) Elaborar estudis i informes destinats a facilitar la determinació de quotes d' immigració futures.

f) Exercir les competències que, de conformitat amb la normativa vigent i de forma complementària amb les del Departament d' Immigració, siguin pròpies del Servei d' Immigració.

Article 7. Competències de la direcció del Servei d' Immigració

1. El director del Departament d' Immigració és competent per decidir la concessió i la renovació de totes les autoritzacions d' immigració que comporten el dret a treballar, en els aspectes relacionats amb l' àmbit laboral.

2. El director del Departament d' Immigració eleva al ministre encarregat d' interior les propostes de denegació de les sol·licituds d' autorització d' immigració inicials perquè emeti la decisió oportuna, tant si el sol·licitant ha estat declarat ' no apte' per incompareixença com si ha estat declarat ' no apte' pel Servei Mèdic d' Immigració, o si la proposta es fonamenta en altres qüestions que són competència del Departament d' Immigració.

3. El director del Departament de Policia és competent per decidir la concessió i la renovació de totes les autoritzacions d' immigració en els aspectes relacionats amb la seguretat pública, l' ordre públic o la residència, i eleva al ministre encarregat d' interior les propostes de concessió inicial de residències sense treball perquè emeti la decisió oportuna.

4. Tant el director del Departament d' Immigració com el director del Departament de Policia tenen la facultat de lliurar certificats d' inscripció i de baixa del Registre, i també certificats que acrediten la situació d' immigració d' un estranger al país. Aquesta facultat pot ser delegada, respectivament, en el cap d' unitat o en una persona adscrita al Departament d' Immigració, i en els comandaments responsables en matèria d' immigració del Departament de Policia.

Article 8. Competències del ministre encarregat d' interior

1. En el marc dels àmbits d' actuació respectius, el director del Departament de Policia i el director del Departament d' Immigració eleven al ministre encarregat d' interior els expedients administratius que comporten una proposta de denegació d' una sol·licitud d' immigració inicial perquè emeti la decisió corresponent.

2. En el marc dels àmbits d' actuació respectius, el director del Departament de Policia i el director del Departament d' Immigració incoen, fan instruir i eleven al ministre encarregat d' interior, perquè els resolgui, els expedients administratius que comporten:

a) Una proposta de sanció per infracció prevista al títol XIV de la Llei qualificada d' immigració vigent.

b) Una proposta de denegació de renovació d' una autorització d' immigració.

c) Una proposta de denegació de regularització d' una autorització d' immigració renovable caducada.

d) Una proposta d' anul·lació d' una autorització d' immigració.

3. El director del Departament de Policia incoa, fa instruir pels seus serveis i eleva al ministre encarregat d' interior les propostes d' expulsió administrativa perquè emeti la decisió corresponent.

Article 9. Responsable del Registre Central d' Immigració

1. El Registre Central d' Immigració es troba a les dependències del Servei d' Immigració, el qual, en tant que responsable del mateix Registre, decideix sobre el tractament de les dades personals i els mitjans que s' han de destinar al seu tractament, i vetlla pel compliment de la finalitat del fitxer, d' acord amb el que disposa el títol III de la Llei qualificada d' immigració vigent.

2. El Servei d' Immigració és l' òrgan davant el qual s' exerceixen els drets d' informació, accés i rectificació, en els termes previstos en la legislació sobre protecció de dades personals. Davant d' aquest Registre no es poden exercir els drets de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR