Decret 87/2023, del 15-2-2023, d' aprovació del Reglament d' accés i promoció al Cos Penitenciari.

Fecha de publicación22 Febrero 2023
Fecha15 Febrero 2023
Número de Gaceta27
SecciónGovern
GR20230217_11_30_53

Decret 87/2023, del 15 de febrer del 2023

Decret 87/2023, del 15-2-2023, d' aprovació del Reglament d' accés i promoció al Cos Penitenciari.

Reglament d' accés i promoció al Cos Penitenciari

La provisió de llocs de treball al Cos Penitenciari, fins ara, no ha estat objecte de desenvolupament reglamentari, motiu pel qual els processos de selecció al Cos s' han dut a terme de conformitat amb les disposicions de la Llei de la funció pública i el Reglament de selecció, promoció i carrera professional de l' Administració general. Tanmateix, amb la finalitat d' homogeneïtzar les noves necessitats derivades de la progressiva especialització del Cos i l' assoliment d' experiència en la gestió d' aquests processos, cal promoure un reglament específic destinat a reglar els sistemes de provisió de llocs de treball, les proves i el procés de selecció, la valoració dels mèrits i els períodes de formació i prova ja articulats en la Llei 3/2017, del 22 de març, del Cos Penitenciari i que requereixen el desplegament reglamentari adient.

Altrament, el creixement en nombre d' efectius, de destinacions operatives, de reptes professionals i de noves ubicacions exigeix també disposar de noves eines de gestió i organització dels recursos humans del Cos. Així mateix, cal sistematitzar determinats aspectes relacionats amb la mobilitat, la promoció professional, l' especialització i, en general, la provisió de llocs de treball de cara a poder garantir la prestació d' un servei eficaç i de qualitat, vinculant la carrera professional dels membres del Cos a les necessitats operatives i a les decisions organitzatives que calgui adoptar en el futur.

A banda de les circumstàncies esmentades, escau incorporar alguns dels canvis introduïts per la Llei 29/2022, del 21 de juliol, de modificació de la Llei 1/2019, del 17 de gener, de la funció pública, que venen a coincidir en la necessitat de normar en matèria de provisió de places, per tal d' incloure-hi i definir els mèrits que cal valorar i configurar orgànicament i procedimentalment el sistema de provisió de places en aquest nou context.

En definitiva, aquest Reglament estableix principalment els sistemes de provisió de places, els requisits generals per accedir al procés selectiu de què es tracti; defineix les bases de la convocatòria i els mínims que cal incloure-hi; articula la composició i les funcions del Comitè Tècnic de Selecció, entre altres aspectes; estructura les proves i el procediment de selecció, assenyalant els mèrits que s' han de valorar, i regularitza els nomenaments i els períodes de formació i de prova. Finalment, i atès que la mobilitat ha esdevingut una fórmula necessària i recurrent per cobrir determinades vacants en els llocs de treball, regla l' adscripció temporal, incorporant les adaptacions necessàries per garantir l' efectivitat de les particularitats organitzatives del Cos.

Per consegüent, i fent efectiva l' habilitació legal, es promou aquest Reglament d' accés i promoció al Cos Penitenciari, que es desglossa en set capítols, 31 articles i una disposició transitòria.

Ateses les consideracions precedents, a proposta del ministre de Justícia i Interior en funcions, el Govern, en la sessió del 15 de febrer del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament d' accés i promoció al Cos Penitenciari, que entrarà en vigor l' endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Reglament d' accés i promoció al Cos Penitenciari

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

1. Aquest Reglament té per objecte establir la normativa aplicable als processos de provisió de places vacants i de nova creació de membres del Cos Penitenciari, ja sigui per accedir-hi, ja sigui per promoció interna dins el Cos.

2. A aquest efecte, es fixa el règim específic aplicable als membres del Cos Penitenciari, que es diferencia del règim general aplicable a la resta de funcionaris. No obstant això, en els aspectes no previstos per aquest Reglament, els membres del Cos es regeixen, de manera complementària i supletòria, per les disposicions de la Llei de la funció pública i les normes que la desenvolupen.

Article 2. Escales i graus

El Cos Penitenciari s' estructura jeràrquicament en les ocupacions professionals, les classificacions professionals i els llocs de treball que s' estableixen en la taula que consta com a annex de la vigent Llei 3/2007, d' acord amb les escales i els graus següents:

a) Escala bàsica: comprèn el grau d' agent penitenciari i equival al grup funcional C, amb un nivell de classificació C1.

b) Escala intermèdia: comprèn els graus de sotsoficial penitenciari i sotsoficial penitenciari de primera, i equival al grup funcional B, amb els nivells de classificació B4 i B3, respectivament.

c) Escala executiva: comprèn els graus d' oficial penitenciari i oficial penitenciari de primera, i equival al grup funcional B, amb uns nivells de classificació B2 i B1, respectivament.

d) Escala superior: comprèn les funcions de director i director adjunt, que no pertanyen a cap grup funcional ni a cap nivell de classificació.

Article 3. Ocupacions professionals

1. En l' àmbit general del Cos Penitenciari, les ocupacions professionals i els graus són els següents:

a) Agent

b) Sotsoficial

c) Sotsoficial de primera

d) Oficial

e) Oficial de primera

2. La concreció de les ocupacions professionals i les funcions principals i les activitats bàsiques dels llocs de treball s' especifiquen en les descripcions dels llocs de treball.

3. En l' àmbit específic de les especialitats, els membres del Cos Penitenciari adscrits a cada àrea, unitat i, eventualment, a cada grup, secció o servei s' organitzen en les ocupacions professionals necessàries per al seu funcionament, d' acord amb les classificacions següents:

a) Membre en període de formació o de prova

b) Membre

c) Responsable

d) Sotscap

e) Cap

4. La concreció de les missions, les funcions principals i les activitats bàsiques de les ocupacions professionals que pertanyen a una àrea, unitat i un grup o secció i servei s' especifiquen en el reglament corresponent.

Capítol segon. Sistema de provisió de places

Article 4. Competència

1. Correspon al Govern determinar la provisió de places vacants o de nova creació de membre del Cos Penitenciari que cal cobrir, a proposta del ministre competent en matèria de justícia.

2. El ministre competent en matèria de justícia, amb l' informe previ del director del Cos Penitenciari, proposa al Govern el nombre i el tipus de places vacants o de nova creació d' acord amb criteris objectius fonamentats en l' evolució, el creixement i les necessitats organitzatives, estructurals i professionals del Cos.

Article 5. Procediment

1. En el procés de provisió de les places vacants o de nova creació de membre del Cos Penitenciari, escau acomplir el procediment següent:

a) Abans de publicar la convocatòria per a la provisió de les places vacants o de nova creació, aquestes places s' han de poder cobrir d' acord amb les sol·licituds de reingrés dels membres del Cos que es troben en situació d' excedència sense reserva de plaça, sempre que siguin d' un lloc de treball del mateix nivell de classificació que la plaça que el membre del Cos concernit ocupava de forma immediatament anterior a l' inici de l' excedència, i que el membre del Cos reuneixi, d' altra banda, els requisits necessaris per ocupar la plaça vacant o de nova creació.

b) Els candidats que hagin superat el procés de selecció però no hagin obtingut plaça queden en situació de reserva de plaça per ordre de la qualificació obtinguda; per tant, poden aspirar a la mateixa plaça del mateix lloc de treball i nivell de classificació professional durant el termini legal establert en l' article 22 d' aquest Reglament, sempre que la persona candidata continuï complint tots els requisits de la convocatòria.

2. Si les places vacants o de nova creació no es poden cobrir en virtut del que preveuen les lletres a i b anteriors, es cobreixen de la manera següent:

a) La provisió de les places vacants o de nova creació que pertanyen a l' escala bàsica i al grau d' agent penitenciari s' efectua mitjançant el procediment selectiu d' ingrés previst per aquest Reglament.

b) La provisió de les places vacants o de nova creació que pertanyen a l' escala intermèdia i als graus de sotsoficial penitenciari i sotsoficial penitenciari de primera, i a l' escala executiva i als graus d' oficial penitenciari i oficial penitenciari de primera, s' efectua per promoció interna entre membres del Cos; en cas que no hi concorrin candidats o els candidats no reuneixin els requisits exigits, es duu a terme mitjançant el procediment selectiu d' ingrés.

3. Sense perjudici del que preveuen les lletres a i b anteriors, de forma excepcional i amb l' informe previ del director del Departament d' Institucions Penitenciàries, el ministre competent en matèria de justícia pot decidir de forma motivada que la provisió de les places vacants o de nova creació es faci només mitjançant el procediment selectiu d' ingrés.

Article 6. Principis i sistemes de provisió de places

1. El procés de selecció per cobrir places es porta a terme en diverses fases, sota els principis de transparència, objectivitat, publicitat, igualtat i concurrència i amb la finalitat de seleccionar els candidats que s' adaptin millor als llocs de treball que s' han de cobrir d' acord amb la capacitació, els mèrits i l' experiència.

2. Els sistemes de provisió de places per accedir a un lloc de treball del Cos Penitenciari són els següents:

2.1. L' oposició, que consisteix a fer proves de selecció per determinar l' adequació de la persona candidata al lloc de treball.

En els procediments selectius d' accés al Cos, en tots els casos, s' han de dur a terme les proves següents:

a) Proves teòriques.

b) Proves pràctiques.

c) Proves d' idiomes.

d) Entrevistes, en relació amb el desenvolupament de les proves teòriques i pràctiques efectuades.

e) Proves físiques.

f)...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR