Edicte del 15-2-2023 pel qual es publica la guia tècnica per a la coordinació dels estudis de càrrega màxima parroquials.

Fecha de publicación01 Marzo 2023
Fecha15 Febrero 2023
Número de Gaceta30
SecciónGovern
GV20230227_13_37_15

Edicte

Edicte del 15-2-2023 pel qual es publica la guia tècnica per a la coordinació dels estudis de càrrega màxima parroquials.

Vista la disposició addicional quarta a la Llei general d' ordenació del territori i urbanisme, introduïda per la Llei 32/2022, del 14 de setembre, per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme, i de modificació de la Llei general d' ordenació del territori i urbanisme, del 29 de desembre del 2000, i de la Llei 16/2017, del 13 de juliol, general de l' allotjament turístic, la qual estableix que, en el termini màxim d' un any a partir de la seva entrada en vigor, els comuns han d' elaborar un estudi de capacitat de càrrega màxima de les seves parròquies respectives,

Vist l' article 15.3 de les Directrius d' Ordenació, aprovat pel Decret 428/2022, del 26-10-2022, d' aprovació de la modificació de les Directrius d' ordenació, el qual estableix que per garantir la coherència entre els estudis de càrrega màxima parroquial des de la fase inicial de la seva confecció i per assegurar l' operativitat i eficàcia del principi de coordinació territorial supracomunal, el Govern ha de promoure i coordinar taules de treball periòdiques, conjuntament amb tots els comuns, i ha de publicar guies tècniques per establir els estàndards que han de complir els estudis de càrrega màxima parroquial, i els valors de referència i/o taules d' equivalència en funció dels quals els comuns han d' avaluar els criteris i elements previstos als apartats anteriors,

Atesos els contactes tècnics mantinguts entre el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i el Ministeri de Territori i Habitatge, i els comuns, per recollir les propostes d' aquests en relació a la guia tècnica,

El Govern, en la sessió del 15 de febrer del 2023, aprova publicar la guia tècnica que s' annexa.

Cosa que es fa pública per a coneixement general.

Andorra la Vella, 15 de febrer del 2023

Xavier Espot Zamora
Cap de Govern en funcions

Guia tècnica d' aplicació del Decret 428/2022, del 26-10-2022, d' aprovació de la modificació de les Directrius d' ordenació

El Decret 428/2022, del 26-10-2022, d' aprovació de la modificació de les Directrius d' ordenació preveu que per garantir la coherència entre els estudis de càrrega màxima parroquial des de la fase inicial en què es confeccionen i per assegurar l' operativitat i eficàcia del principi de coordinació territorial supracomunal, el Govern ha de publicar guies tècniques per establir els estàndards que han de complir els estudis de càrrega màxima parroquial, i els valors de referència i/o taules d' equivalència en funció dels quals els comuns han d' avaluar els criteris i els elements previstos als apartats anteriors.

En base a aquestes guies tècniques, els comuns han d' elaborar un estudi de capacitat de càrrega màxima de les seves parròquies, tenint en compte la capacitat actual de les infraestructures i els serveis referits com la planificació i les previsions d' inversió en un horitzó temporal de deu anys, amb l' objectiu d' adaptar els plans d' ordenació i urbanisme parroquials a les conclusions que dimanin d' aquests estudis.

El Govern promou i coordina taules de treball periòdiques, conjuntament amb tots els comuns amb la finalitat de garantir la coherència entre els estudis de càrrega màxima parroquial des de la fase inicial de la seva confecció, per assegurar l' operativa i eficiència dels treballs i garantir un comprensió homogènia de totes les parts en relació als estàndards, les referències i les taules d' equivalència.

S' estableixen els estàndards, les referències i les taules d' equivalència següents per als criteris per elaborar els estudis de capacitat de càrrega màxima parroquial:

a) La capacitat màxima de subministrament i distribució d' aigua potable, en funció de la disponibilitat del recurs hídric.

Les entitats subministradores d' aigua potable han d' aportar les dades i informacions de què disposin, i que siguin requerides pels comuns a aquest efecte.

1. A més de les dades i informacions que les entitats subministradores d' aigua potable puguin posar a disposició dels comuns, el primer punt que s' ha d' analitzar per valorar la capacitat màxima de subministrament és la disponibilitat del recurs hídric. De cara a definir aquesta disponibilitat, cal disposar d' un estudi específic del recurs que valori la disponibilitat i la pressió present i futura sobre aquest recurs i la distribució al llarg de l' any en funció de les necessitats estacionals, que garanteixi el manteniment del cabal ecològic. Per tant, cal tenir en compte les captacions d' aigua a la parròquia, els seus usos (consumptius i no consumptius) i la pressió sobre el recurs.

2. Pel que fa a la capacitat de subministrament i la distribució, s' han avaluar les necessitats sobre el conjunt de tota la xarxa de subministrament i distribució, inclosos els emmagatzematges, les estacions de tractament, les xarxes de distribució i les seves pèrdues. Cal valorar les capacitats d' emmagatzematge i de distribució.

La Llei 25/2022, del 30 de juny, d' economia circular (LEC) estableix com a objectiu situar el consum d' aigua per sota dels 150 litres per habitant i dia tenint en compte la població equivalent (és a dir, comptant la població resident i la població flotant corresponent als turistes, els excursionistes i els fronterers).

Per al càlcul del consum d' aigua s' estableixen els coeficients següents:

" Residents: coeficient 1.

" Turistes: coeficient 1.

" Fronterers: coeficient 0,4.

" Excursionistes: coeficient 0,4.

De cara a avaluar el recurs hídric necessari, els càlculs han de tenir en compte totes les etapes prèvies al consum d' aigua final, com poden ser les pèrdues de xarxa, l' eficiència de la captació, les necessitats d' emmagatzematge i els sobreeixidors, entre altres.

En aquest sentit, cada parròquia haurà de modelitzar quina incidència tindrà el seu creixement poblacional i la capacitat màxima de subministrament i distribució d' aigua potable, en funció de la disponibilitat del recurs hídric tant a escala local com a escala general.

Informació de referència:

a) Documentació del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat: balanços anuals hídrics, i inventaris i quantificacions anuals de la despesa hídrica per usos (https://www.mediambient.ad/aigua, https://www.mediambient.ad/el-recurs, https://www.mediambient.ad/la-despesa-hidrica).

b) Documentació disponible per part dels comuns i les entitats subministradores d' aigua potable relacionada amb el comptatge i la facturació d' aigua, i les pèrdues de les xarxes, entre altres.

c) Projecte Piragua (AR+I, 2022), en relació amb la caracterització dels recursos hídrics dels Pirineus i la quantificació de l' impacte de les activitats econòmiques principals sobre els recursos hídrics superficials i subterranis.

b) La capacitat màxima de distribució d' energia elèctrica.

FEDA i les entitats subministradores d' energia elèctrica han d' aportar les dades, les limitacions i les informacions de què disposin, i que siguin requerides pels comuns a aquest efecte.

De cara a definir la capacitat màxima de distribució d' energia elèctrica, cal valorar la disponibilitat d' energia elèctrica pròpia i la de l' operador energètic, i la capacitat de distribució de cada zona actual i futura en funció del creixement urbanístic, al llarg de l' any i de forma estacional.

c) La capacitat màxima de la xarxa viària que accedeix a la parròquia i que hi discorre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR