Llei 10/2022, del 7 d' abril, qualificada de modificació de la Llei qualificada d'educació del 3 de setembre de 1993 i de la Llei 17/2018 d'ordenament del sistema educatiu andorrà, del 26 de juliol.

Fecha de publicación22 Abril 2022
Fecha07 Abril 2022
SecciónConsell General
Número de Gaceta50
CGL20220422_11_30_47

Llei 10/2022, del 7 d' abril, qualificada de modificació de la Llei qualificada d' educació del 3 de setembre de 1993 i de la Llei 17/2018 d' ordenament del sistema educatiu andorrà, del 26 de juliol.

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 7 d' abril del 2022 ha aprovat la següent:

Llei 10/2022, del 7 d' abril, qualificada de modificació de la Llei qualificada d' educació del 3 de setembre de 1993 i de la Llei 17/2018 d' ordenament del sistema educatiu andorrà, del 26 de juliol.

Exposició de motius

L' educació és un instrument essencial per al desenvolupament correcte de la societat. És un factor elemental no només per a la realització personal, sinó també per garantir el progrés col·lectiu i el funcionament adequat de la convivència d' una comunitat plural, que és, alhora, cada vegada més complexa. Per aquest motiu, segons proclama l' apartat 1 de l' article 20 de la Constitució andorrana, l' educació ha d' orientar-se ' [& ] vers el desenvolupament ple de la personalitat humana i de la dignitat, tot enfortint el respecte a la llibertat i als drets fonamentals.'

En el mateix sentit es pronuncia la Llei qualificada d' educació, del 3 de setembre de 1993, a l' article 3, estableix com a finalitats de l' activitat educativa el foment de la integració i de la participació social i cívica, i la formació dels infants i dels joves en el respecte de la diversitat, dels drets i llibertats fonamentals, i en l' exercici de la tolerància i de la llibertat, dins els principis democràtics de convivència i pluralisme. L' apartat 11 de l' article 3 de la Llei 17/2018, del 26 de juliol, d' ordenament del sistema educatiu andorrà preveu com a finalitat addicional d' aquest sistema la garantia de la igualtat d' oportunitats i la no-discriminació, fomentant la inclusió dels alumnes i atenent la seva diversitat. L' apartat 6 de l' article 7 del mateix text legal fixa com a principis bàsics que han de guiar la intervenció docent i la metodologia aplicada a les aules en tots els ensenyaments del sistema educatiu andorrà, la interacció, la convivència i la participació democràtica.

És important remarcar també l' article 14 de la Llei 14/2019, qualificada dels drets dels infants, que reconeix la prevalença del principi de lliure desenvolupament de la personalitat dels infants i dels adolescents pel que fa als drets universals a la vida, a la supervive'ncia i a la integritat física. Aquest principi implica que la maduracio' fi'sica, mental, espiritual i social ha de ser lliure, plena i harmo'nica, potenciant les capacitats d' aprenentatge i garantint el benestar general dels infants i dels adolescents.

Així doncs, d' acord amb el precepte constitucional i les disposicions legals referits, la configuració del sistema educatiu andorrà ha de vetllar perquè la formació de les noves generacions s' emmarqui en un context plural en què la diversitat sigui considerada com un element enriquidor. Aquest context, que ha de vetllar per la imparcialitat, ha de garantir l' accés al coneixement i ha d' afavorir la participació plena així com l' intercanvi d' idees i d'...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR