Llei 16/2023, del 7 de setembre, de suspensió transitòria de la inversió estrangera en immobles al Principat d’Andorra.

Fecha de publicación22 Septiembre 2023
Número de Gaceta115
CGL_2023_09_22_13_08_58

Llei 16/2023, del 7 de setembre, de suspensió transitòria de la inversió estrangera en immobles al Principat d’Andorra

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 7 de setembre del 2023 ha aprovat la següent:

Llei 16/2023, del 7 de setembre, de suspensió transitòria de la inversió estrangera en immobles al Principat d’Andorra

Exposició de motius

La inversió estrangera al Principat d’Andorra ha experimentat un creixement important i sostingut en el temps des de la primera vegada que es va implementar, l’any 2008. Amb els anys, Andorra ha esdevingut un punt d’atracció de les inversions internacionals a l’empara dels preceptes definits pel legislador en aquella primera Llei, modificada de forma important l’any 2012 amb una clara vocació liberalitzadora de l’economia. La materialització de la dita inversió no s’ha vist afectada significativament ni pels cicles econòmics desfavorables viscuts durant aquests quinze darrers anys de vigència, ni per altres vicissituds, internes o internacionals, com la pandèmia o la guerra a Ucraïna.

Tanmateix, i després d’aquest període raonable d’aplicació de la Llei, davant l’evident atractiu que suposa Andorra per als inversors internacionals i davant la voluntat de definir un model de creixement d’Andorra, garantint un desenvolupament sostenible, s’ha constatat la necessitat de reenfocar la inversió estrangera –en especial la inversió estrangera en immobles– per tal d’aconseguir, de forma més palesa, uns objectius que qualsevol economia moderna pretén assolir. Es tracta d’una inversió estrangera d’alt valor afegit, complementària dels sectors econòmics tradicionals i generadora de llocs de treball, que reverteixi en l’economia del país.

Al mateix temps i davant de l’increment constatat en matèria d’inversió estrangera en immobles, i tenint present la dimensió i els recursos dels quals Andorra disposa i els estàndards de sostenibilitat ambiental que aquest país s’ha compromès a assolir, s’ha vist oportú anar un pas més enllà i treballar, també, perquè la capacitat econòmica d’aquesta inversió estrangera reverteixi directament en l’Estat a través d’un tribut que, en un futur proper, gravarà la inversió estrangera en immobles. Un gravamen que té per objecte obtenir nous recursos públics per al foment de polítiques d’habitatge i de diversificació econòmica.

Aquesta mesura és una de les destacades d’entre diverses iniciatives que el Govern pretén sotmetre a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR