Llei 32/2021, del 22 de novembre, de text consolidat de cooperació judicial internacional en matèria penal.

Fecha de publicación15 Diciembre 2021
Fecha22 Noviembre 2021
Número de Gaceta134
SecciónConsell General
CGL20211213_08_52_32

Llei 32/2021, del 22 de novembre, de text consolidat de cooperació judicial internacional en matèria penal

Atès que dins del termini d' un mes des de la seva publicació en el Butlletí del Consell General, establert per l' article 116.6 del Reglament del Consell General, no han estat formulades objeccions per part dels consellers generals o dels grups parlamentaris, en data 22 de novembre del 2021, ha quedat aprovat el projecte de consolidació següent:

Llei 32/2021, del 22 de novembre, de text consolidat de cooperació judicial internacional en matèria penal

Exposició de motius

El Consell General, en la sessió del dia 29 de desembre del 2000, va aprovar la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional, del 29-12-2000, la qual es va publicar al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra del 24 de gener del 2001. Aquesta Llei tenia per objectiu regular, d' una banda, l' organització de l' ajuda judicial internacional penal, i d' altra banda, la lluita contra el blanqueig de diners o de valors procedents de la delinqüència internacional.

Posteriorment, la Llei esmentada va ser objecte de nombroses modificacions legislatives, la majoria en matèria de lluita contra el blanqueig de diners o de valors procedents de la delinqüència internacional.

Finalment, es va aprovar la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, que va recollir tota la legislació en matèria de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i finançament del terrorisme. En conseqüència, es va derogar el títol II de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional, del 29 de desembre del 2000, que contenia les disposicions relatives a aquesta matèria. A més, per tal d' adaptar el títol de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional al seu contingut, se' n va modificar la denominació i es va intitular Llei de cooperació judicial internacional en matèria penal.

Aquesta Llei de cooperació judicial internacional en matèria penal té per objecte regular l' organització de l' ajuda judicial internacional penal mitjançant normes que són aplicables a tots els procediments relatius a aquesta matèria, siguin quins siguin els delictes als quals es refereixin.

Aquesta Llei s' estructura en un títol, el qual està dividit en tres capítols. El capítol preliminar determina el camp d' aplicació de la norma. El capítol primer regula els supòsits en els quals es pot sol·licitar l' ajuda internacional. I, per acabar, el capítol segon conté disposicions especials en matèria de criminalitat.

Finalment, la Llei es clou amb dos disposicions derogatòries i dos disposicions finals. La disposició derogatòria primera disposa que la Llei de protecció del secret bancari i de prevenció del blanqueig de diner o valors producte del crim, de data 11 de maig de 1995 va quedar derogada amb l' entrada en vigor de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional, del 29 de desembre del 2000. La disposició derogatòria segona revoca la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional, del 29 de desembre del 2000, i les seves successives lleis de modificació.

La disposició final primera habilita el Govern perquè pugui desenvolupar reglamentàriament aquesta Llei, i la disposició final segona fixa l' entrada en vigor de la norma.

Aquest text consolidat incorpora totes les modificacions esmentades, amb la finalitat de simplificar l' ordenament jurídic, millorar-ne la qualitat i contribuir a garantir la seguretat jurídica amb un millor coneixement del dret vigent. Aquesta Llei entra en vigor l' endemà de ser publicada al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Títol I. Organització de l' ajuda judicial internacional

Capítol preliminar. Camp d' aplicació

Article 1

Aquest títol s' aplica a tots els procediments relatius a la cooperació internacional en matèria penal.

Capítol primer. Condicions de l' ajuda judicial

Secció primera. Condicions generals

Article 2

Les comissions rogatòries internacionals, excepte pel que fa a les notificacions i les citacions, han de precisar el següent:

'" L' autoritat que les transmet i l' autoritat a la qual van dirigides.

'" Una exposició suficient dels fets objecte del procediment i una exposició del motiu de la demanda.

'" El delicte o els delictes que s' investiguen o es persegueixen amb còpia traduïda dels mateixos delictes.

'" Sempre que sigui possible, l' estat civil, l' adreça i la nacionalitat de les persones afectades per la mesura i també la informació més àmplia sobre els béns objecte de la demanda.

Article 3

En el cas que la demanda no contingui els requisits previstos en l' article 2, segons l' índole dels defectes, el batlle pot demanar a l' autoritat del país demandant que la completi o refusar l' execució de la comissió rogatòria per aute motivat i retornar les actuacions a la part demandant.

Article 4

L' ajuda judicial està supeditada en tots els casos a les condicions prèvies següents:

a) Que el procediment a l' estranger sigui conforme als principis constitucionals del Principat pel que fa als drets i les llibertats garantits en el capítol tercer del títol II de la Constitució.

b) Que la mesura sol·licitada no sigui contrària als principis fonamentals de l' ordenament jurídic andorrà.

c) Que no hi hagi raons suficients per fer suposar que el procediment ha estat promogut contra una...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR