Llei 4/2023, del 19 de gener, d' avaluació ambiental de projectes i de plans i programes.

Fecha de publicación06 Febrero 2023
Fecha19 Enero 2023
Número de Gaceta15
SecciónConsell General
CGL20230203_13_52_25

Llei 4/2023, del 19 de gener, d' avaluació ambiental de projectes i de plans i programes

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 19 de gener del 2023 ha aprovat la següent:

Llei 4/2023, del 19 de gener, d' avaluació ambiental de projectes i de plans i programes

Exposició de motius

L' avaluació dels impactes ambientals constitueix una eina important per integrar les consideracions ambientals en la preparació i l' adopció de projectes, de plans i de programes que puguin tenir repercussions significatives en el medi ambient. És un procediment de caràcter preventiu, orientat a integrar el medi ambient en les fases primeres de reflexió, i que permet conèixer la incidència en el medi dels projectes, dels plans i dels programes per adoptar mesures que permetin evitar o corregir els impactes que poden ocasionar la seva execució i el seu funcionament.

Alhora, serveix per informar, tant el promotor del projecte, pla o programa com l' Administració, sobre el seguiment que s' ha de donar al projecte, pla o programa pel que fa a les qüestions ambientals i les relatives a la salut humana, així com per informar el públic i garantir la seva participació.

L' avaluació ambiental permet, doncs, implementar els principis de prevenció, integració, precaució i participació ciutadana.

La seva aplicació, basada en el principi que és millor prevenir les pertorbacions en origen que combatre' n després els efectes, està recomanada per diverses organitzacions internacionals, com les Nacions Unides, l' Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, la Unió Europea i l' Organització Mundial de la Salut.

Per altra banda, aquesta Llei s' inspira en les directives europees en la matèria sense fer-ne una transposició directa, en concret en la Directiva 2014/52/UE, que modifica la Directiva 2011/92/UE, relativa a l' avaluació de les repercussions de determinats projectes públics i privats sobre el medi ambient, i la Directiva 2001/42/CE, relativa a l' avaluació de les repercussions de determinats plans i programes sobre el medi ambient. Igualment, reprèn les consideracions principals del Conveni d' Espoo sobre l' avaluació de l' impacte ambiental en un context transfronterer.

De manera general, l' avaluació ambiental comporta l' elaboració d' un estudi d' impacte ambiental o d' un estudi ambiental estratègic per part del promotor del projecte, del pla o del programa; la realització de les consultes escaients prop de la població i de les administracions implicades, incloses les dels Estats veïns, si escau, i la revisió i l' informe per part de l' autoritat amb competències ambientals previs a l' autorització del projecte o a l' aprovació del pla o programa.

En aquest procediment és important entendre el medi ambient en la seva totalitat: població i salut humana, biodiversitat, terra, sòl, aigua, aire i clima, béns materials, patrimoni cultural i paisatge, així com les interaccions entre aquests elements.

La Llei estableix el procediment d' avaluació dels impactes ambientals dels projectes en funció de les seves característiques o de la seva dimensió, amb l' objectiu d' adaptar el procediment a l' envergadura de cada projecte i als possibles impactes que pot tenir sobre el medi ambient; per això s' estableixen tres categories de projectes. L' annex I recull els projectes sotmesos a l' avaluació d' impacte ambiental i l' annex II recull els projectes que, per les seves característiques o dimensions, tenen un grau d' impacte més petit sobre el medi, que no queden sotmesos a procediments d' avaluació d' impacte ambiental i que han de presentar únicament un pla de restauració i un pla de vigilància; d' aquesta manera se simplifiquen els procediments d' autorització del projecte.

En relació amb els projectes sotmesos a avaluació d' impacte ambiental recollits en l' annex I, es diferencien dos procediments en funció de la magnitud dels impactes dels projectes sobre el medi:

- Els projectes de l' annex I a són els que estan sotmesos a un procediment estàndard, a través del qual es posa a informació pública els projectes de titularitat pública.

- Els projectes de l' annex I b són els projectes que, per les seves característiques o dimensions, tenen un grau d' impacte molt important sobre el medi ambient i per als quals s' estableix una fase de consultes al públic interessat de manera simultània al procés d' informació pública.

Pel que fa als plans i programes, la Llei estableix el procediment d' avaluació ambiental estratègica que s' ha de dur a terme per garantir que la seva repercussió ambiental es tindrà en compte durant la preparació i abans de l' adopció del pla o programa.

La Llei estableix els procediments tant pel que fa a l' avaluació d' impacte ambiental de projectes com a l' avaluació ambiental estratègica de plans i programes amb uns mecanismes similars, sense suposar una càrrega administrativa suplementària i donant continuïtat als procediments establerts en el reglament de modificació de l' estat del terreny vigent fins al moment d' aprovació de la Llei. Es defineix també l' abast general dels estudis d' impacte ambiental i dels estudis ambientals estratègics que es desenvoluparan en detall i tenint en compte la magnitud dels projectes o plans i programes per via reglamentària. D' aquesta manera, els promotors dels projectes, dels plans i dels programes coneixen des de l' inici els procediments aplicables així com els terminis establerts en les fases del procediment.

Aquesta Llei va més enllà de la visió sectorial que està recollida en la normativa actual que fa referència als estudis d' impacte ambiental o a les avaluacions d' impacte ambiental (gestió del medi aquàtic, residus, contaminació atmosfèrica, conservació del medi natural, biodiversitat i paisatge), i unifica els procediments i els criteris amb una visió transversal i integradora i amb participació de tots els agents públics i privats interessats.

Aquesta Llei s' ha fet d' acord amb l' experiència acumulada a partir de l' aplicació de les diferents normatives sectorials vigents fins ara, i vetlla per corregir certes disfuncions que s' han detectat al llarg dels anys; en concret, l' adaptació dels procediments a les característiques i dimensions dels projectes que permet alleugerir certs aspectes de l' avaluació ambiental o aprofundir-hi.

L' agrupament en un sol text del conjunt de les temàtiques relacionades amb l' avaluació ambiental porta a derogar o modificar alguns textos legals amb la finalitat d' homogeneïtzar i simplificar els procediments.

La Llei s' estructura en quatre capítols, que integren vint-i-vuit articles, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i sis disposicions finals. Així mateix, s' inclouen 3 annexos.

El capítol primer defineix l' objecte de la Llei, el glossari de termes i també els principis generals que regeixen els procediments d' avaluació ambiental. A més, posa en relleu la necessitat de tenir en compte el context transfronterer quan els projectes, els plans o els programes puguin afectar els Estats veïns.

El capítol segon desenvolupa l' avaluació d' impacte ambiental dels projectes, definint quins són els projectes que hi estan sotmesos i quin tipus de procediment se' ls aplica en funció de les seves característiques, del seu impacte potencial sobre el medi i de la seva titularitat. Per altra banda, es detalla de manera general com ha de ser el contingut de l' estudi d' impacte, i què s' ha de desenvolupar per reglament. Amb l' objectiu de simplificar els procediments per als projectes amb menys impacte sobre el medi, s' estableix una categoria de projectes per als quals només són necessaris un pla de restauració i un pla de vigilància ambiental. Finalment, i per tal de ser molt més eficaços en la prevenció de danys i en la cura del medi ambient, s' implica la direcció facultativa de l' obra, que ha de disposar d' un responsable de la vigilància ambiental, així com el cap d' obra de l' empresa constructora perquè vetllin pel compliment dels documents ambientals.

El capítol tercer desenvolupa l' avaluació ambiental estratègica de plans i programes, definint quins són els plans i programes que hi estan sotmesos i quin procediment se' ls aplica en funció del tipus de pla o programa. També es detalla de manera general com ha de ser el contingut de l' estudi ambiental estratègic, que s' haurà de desenvolupar igualment per reglament. L' avaluació ambiental estratègica dels plans en matèria urbanística s' integra en la tramitació establerta en la normativa sectorial urbanística.

El capítol quart estableix el règim d' infraccions i sancions, el procediment sancionador i la reparació de danys i la restauració del medi al seu estat original. Estableix també la possibilitat d' acordar l' aturada cautelar de les obres d' un projecte si no se segueixen els preceptes de la Llei.

La disposició transitòria aclareix que els projectes, plans i programes que s' hagin començat a tramitar abans de l' entrada en vigor de la Llei no hi estan sotmesos.

La disposició derogatòria deixa sense efecte la totalitat del Decret del 27-2-2019 d' aprovació del Reglament per a la realització de treballs o activitats que modifiquin l' estat actual del terreny, i parcialment el Decret del 2-3-2005 d' aprovació del Reglament de protecció dels hàbitats aquàtics, concretament l' article 2, els capítols segon, tercer i cinquè, i els annexos I, II, III, IV, V i VI. Els aspectes regulats en els textos que queden sense efecte queden regulats en la Llei o bé s' actualitzaran a través del desenvolupament reglamentari de la Llei.

Les disposicions finals de la Llei tenen la finalitat d' homogeneïtzar tota la normativa que fa referència a l' avaluació d' impacte ambiental o els estudis d' impacte ambiental. Així, la disposició final primera modifica la Llei 26/2021, del 25 d' octubre, de text consolidat de pesca i gestió del medi aquàtic perquè només estiguin sotmesos a l' autorització del Govern els projectes que afecten el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR