Llei 44/2022, del 12 de desembre, de text consolidat qualificada del règim electoral i del referèndum.

Fecha de publicación11 Enero 2023
Fecha12 Diciembre 2022
Número de Gaceta4
SecciónConsell General
CGL20230109_12_40_16

Llei 44/2022, del 12 de desembre, de text consolidat qualificada del règim electoral i del referèndum

Atès que dins del termini d' un mes des de la seva publicació en el Butlletí del Consell General, establert per l' article 116.6 del Reglament del Consell General, no han estat formulades objeccions per part dels consellers generals o dels grups parlamentaris, en data 12 de desembre del 2022, ha quedat aprovat el projecte de consolidació següent:

Llei 44/2022, del 12 de desembre, de text consolidat qualificada del règim electoral i del referèndum

Exposició de motius

El 3 de setembre de 1993 s' aprovà la Llei qualificada de règim electoral i del referèndum a fi d' adaptar el sistema electoral a la Constitució del Principat d' Andorra, aprovada en referèndum el 14 de març del 1993. Aquesta Llei qualificada ha estat modificada en diferents ocasions, sempre en la línia de millorar-ne el contingut i facilitar al màxim la participació en el procés electoral.

Les modificacions es van efectuar en diferents moments. En una primera etapa, la Llei qualificada de modificació dels articles 6.1 i 7.1 de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, del 26 de novembre de 1999, va canviar els articles esmentats per reparar el greuge comparatiu que existia entre els nacionals andorrans d' origen i aquells que ho eren de forma derivativa o que havien recuperat la nacionalitat prèvia renúncia. Després, la Llei de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, del 15 de desembre del 2000, aprovà un nou canvi que tenia com a objectiu donar transparència i objectivitat al procediment electoral, mitjançant la creació de la Junta Electoral com a òrgan ad hoc per garantir el bon funcionament del procés electoral. Més tard, es va aprovar una altra reforma mitjançant la Llei 9/2005, del 21 de febrer, qualificada del Codi penal, que derogava el capítol sisè del títol I de la Llei, relatiu a les infraccions penals que quedaven regulades en el Codi penal esmentat. Finalment, la Llei 28/2007, del 22 de novembre, qualificada de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum per tal d' afavorir la simplificació, la claredat i la coherència del procés electoral va modificar aspectes referents a la publicació de les llistes electorals, la preparació i presentació de candidatures i l' organització de la jornada electoral i del procés de votació. Així mateix, el legislador va integrar les modificacions anteriors publicant íntegrament el text normatiu, com assenyala en l' exposició de motius: ' Considerant que quan s' aprovaren les modificacions anteriors de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum aquesta no es publica' mai de nou integrant-les totes, es procedeix ara a aprovar el text refós de la Llei, que resulta d' incloure al text inicial les modificacions aportades fins a la data i les noves que ara s' aproven, amb la remuneració dels articles i la modificació de les remissions internes quan això ha estat necessari.'

La Llei 28/2007 esmentada aplega aquest primer bloc de modificacions, tot i que, en no preveure cap disposició derogatòria expressa, ni genèrica ni concreta, les dites normes s' han reprès expressament dins la disposició derogatòria d' aquesta Llei, que alhora inclou els canvis posteriors establerts mitjançant la Llei 9/2008, del 12 de juny, que modificà l' article 62, que va efectuar certs aclariments i precisions referents al mecanisme d' atribució d' escons en les eleccions comunals, i després es va aprovar un altre canvi mitjançant la Llei 7/2014, del 24 d' abril, que incorpora una nova variant de vot per dipòsit judicial tramès per correu pels andorrans residents a l' estranger per motius laborals o d' estudi, i així mateix el legislador va aprofitar per adaptar el conjunt de l' articulat de la Llei als canvis introduïts i corregir alguns errors de redacció que s' havien constatat.

Les reformes més recents foren introduïdes per la Llei 16/2021, del 17 de juny, i la Llei 6/2022, del 31 de març del 2022. La primera modificació tenia com a objectiu principal reforçar la garantia de l' autonomia de l' exercici del vot per part de les persones amb discapacitat i donar compliment així al Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat, i al mateix temps va ampliar el termini per fer ús del vot per dipòsit judicial per correu i va incrementar els supòsits amb dret a l' exercici del dret a vot per correu en tots els casos en què l' elector es trobi desplaçat a l' estranger; i, d' altra banda, regula el vot per delegació amb la finalitat de facilitar la participació en el procés electoral a les persones amb discapacitat o amb malaltia que es troben en la impossibilitat o amb greus dificultats per a l' exercici del dret a vot pels mitjans habituals. La darrera modificació incorpora els canvis derivats de la Llei 6/2022, del 31 de març, per a l' aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d' oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes, en relació amb la composició equilibrada de dones i homes en les candidatures a les eleccions generals i comunals.

D' altra banda, cal deixar constància que es va aprovar un text refós, però no consolidat, l' any 2014, mitjançant el Decret legislatiu, del 26 de novembre del 2014, pel qual s' aprova el text refós de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, que aquesta Llei deroga.

Per tot això, aquest text consolidat de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, a més d' incorporar les modificacions més recents esmentades més amunt, deroga totes les disposicions de rang igual o inferior ans mencionades i en general les que en contradiguin el contingut. D' altra banda, s' han remunerat els articles i s' han efectuat les modificacions de les remissions internes corresponents.

Aquesta llei de text consolidat de la Llei qualificada de partits polítics i finançament entrarà en vigor l' endemà de publicar-se al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Títol I. Disposicions generals

Capítol primer. El dret de sufragi

Article 1. Dret de sufragi

1. El sufragi és universal, lliure, igual, directe i secret.

2. El dret de sufragi correspon a tots els andorrans, majors d' edat, amb ple ús dels seus drets civils i polítics.

3. No tenen dret de sufragi les persones condemnades per sentència judicial ferma a la pena principal o accessòria de privació del dret de sufragi, durant el temps del seu compliment.

Capítol segon. Les llistes electorals

Article 2. Inclusió a les llistes electorals

Poden exercitar el dret a votar en les eleccions els andorrans que, gaudint del dret de sufragi segons la legislació vigent, figurin nominalment inscrits en la llista electoral de la parròquia de residència o d' origen, en la data en que' la referida llista quedi completada.

Article 3. Característiques i contingut de les llistes

1. Les llistes electorals són permanents. La seva elaboració correspon als comuns, que les actualitzen i publiquen semestralment.

2. Les eleccions i els referèndums s' efectuen segons la llista definitiva, amb les modificacions previstes per la Llei.

3. Les llistes electorals han de contenir el nom i els cognoms dels electors que constin al registre electoral i el seu número d' identificació personal que consta en el passaport. Les llistes electorals definitives han de contenir, a més, el col·legi electoral i la mesa on correspondria votar a cada elector.

Article 4. Registre electoral

1. El registre electoral ha de contenir el nom i els cognoms de cada elector, la data i el lloc de naixement, el domicili i el seu número d' identificació personal que consta en el passaport, així com el col·legi electoral i la mesa on li correspondria votar.

2. El registre que conté les dades electorals es conserva als arxius del comú.

Article 5. Organització del registre electoral

1. Els comuns organitzaran per mitjans informàtics una còpia del registre electoral que, als efectes previstos en aquesta Llei, estarà a disposició del Consell General i del Govern, si la sol·liciten.

2. El registre electoral de cada parròquia contindrà també els electors residents a altres parròquies i a l' estranger.

3. Les candidatures a les eleccions del Consell General o a les comunals tenen dret a obtenir gratuïtament còpia de les llistes electorals de la circumscripció corresponent, en la qual només figurarà el nom, cognoms i l' adreça dels electors que consti al registre electoral.

Article 6. Condicions de la inscripció al registre electoral

1. Els comuns han d' inscriure al registre electoral de cada parròquia els andorrans que estiguin donats d' alta en el seu cens de població i els que hagin obtingut la inscripció per parròquia d' origen, i que compleixin els requisits a que' es refereix l' article 1.

2. El Govern, cada vegada que resolgui favorablement un expedient de nacionalitat amb ple ús dels drets civils i polítics ho ha de notificar als comuns. Cada comú ha de donar d' alta d' ofici al registre electoral de la seva parròquia la persona que hagi obtingut la nacionalitat amb ple ús dels drets civils i polítics, d' acord amb el que disposa el paràgraf anterior.

3. Els electors que figurin inscrits en el cens de població i en el registre electoral d' una parròquia, i que hi causin baixa com a residents per haver fixat llur residència a l' estranger, continuen inscrits en el registre electoral d' aquella parròquia, a menys que l' interessat exerciti l' opció prevista en l' article 7.

4. Els andorrans que resideixin a l' estranger i que no estiguin inscrits en el registre electoral de cap parròquia, poden sol·licitar la seva inscripció a la parròquia d' origen, d' acord amb les disposicions de l' article 7, si compleixen els requisits de l' article 1.

Article 7. Inscripció al registre electoral de la parròquia de residència o d' origen

1. Tot elector inscrit en el registre electoral de la parròquia de residència pot optar per canviar la seva inscripció al de la seva...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR