Llei 5/2023, del 19 de gener, de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d' altres normes tributàries i duaneres.

Fecha de publicación08 Febrero 2023
Fecha19 Enero 2023
Número de Gaceta17
SecciónConsell General
CGL20230206_12_17_34

Llei 5/2023, del 19 de gener, de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d' altres normes tributàries i duaneres

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 19 de gener del 2023 ha aprovat la següent:

Llei 5/2023, del 19 de gener, de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d' altres normes tributàries i duaneres

Exposició de motius

I.

El Principat d' Andorra ha portat a terme nombroses reformes fiscals durant els darrers anys, entre les quals cal destacar l' entrada en vigor de l' impost sobre societats, l' any 2012, i de l' impost sobre la renda de les persones físiques, l' any 2015. Aquestes dos figures impositives, juntament amb l' impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries, constitueixen el pilar bàsic de la imposició directa al Principat d' Andorra i pivoten sobre el principi constitucional de distribució equitativa de les càrregues fiscals.

Des de l' aprovació d' aquestes figures impositives, s' han fet diverses modificacions als efectes, per una banda, d' atorgar coherència a certes situacions amb la finalitat de garantir el funcionament correcte i eficient dels tributs i, per l' altra, de complir els nous estàndards internacionals en el marc dels compromisos assumits en matèria fiscal com a membres del Marc inclusiu (Inclusive Framework) del projecte BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), promogut per l' Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Si bé totes aquestes modificacions han sigut consistents i necessàries individualment, l' experiència acumulada ha permès identificar certes deficiències respecte a la coherència integral de les figures impositives directes que donen lloc a oportunitats per crear mecanismes abusius alhora que en minven l' eficàcia recaptatòria.

Pel que fa a la coherència esmentada, l' impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries, que grava l' increment del valor dels béns immobles que es posa de manifest en les transmissions oneroses o lucratives inter vivos de béns immobles, se superposa a l' impost sobre societats, l' impost sobre la renda de les persones físiques i l' impost sobre la renda dels no-residents fiscals; impostos que van entrar en vigor posteriorment i van generar deficiències i distorsions no desitjades.

Així mateix, es fa indispensable mencionar la situació d' emergència de salut pública ocasionada per la COVID-19, una crisi sanitària a escala mundial sense precedents i d' una gravetat extraordinària que ha requerit la implementació de mesures econòmiques i socials a l' efecte de garantir el benestar dels ciutadans del Principat. L' increment de la despesa pública com a conseqüència de les mesures esmentades, juntament amb l' afectació de la capacitat recaptatòria de l' Estat, fa necessari que el legislador implementi mesures per reafirmar essencialment l' impost sobre societats com a tribut capaç d' assolir l' objectiu essencial inherent d' aquesta figura impositiva, que és la imposició d' un gravamen efectiu sobre la renda econòmica de les persones jurídiques residents al Principat.

En aquest context, es feia necessària una revisió global del sistema tributari del Principat, especialment pel que fa a la imposició directa, revisió que ha culminat en una reforma integral de l' impost sobre societats, que manté l' estructura bàsica, la modificació d' aspectes puntuals de l' impost sobre la renda de les persones físiques i de l' impost sobre la renda dels no-residents fiscals, així com la derogació de l' impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries i la seva corresponent integració a la resta d' impostos sobre la renda existents al sistema fiscal del país. Per altra banda, també s' han fet modificacions, entre d' altres, a la Llei de bases de l' ordenament tributari, a la Llei de societats anònimes i de responsabilitat limitada i a la Llei de l' impost general indirecte, amb l' objectiu de garantir el bon funcionament del sistema fiscal andorrà.

Un element essencial de la tasca legisladora ha sigut establir uns principis orientadors de la reforma, entre els quals cal destacar els següents:

- Estabilitat de les finances públiques i millora de la recaptació. Com s' ha descrit al preàmbul, és necessari adoptar mesures amb l' objectiu de proporcionar estabilitat a les finances públiques, per tal de garantir la sostenibilitat del sector públic. A aquest efecte, es proposen mesures per eixamplar, en l' àmbit de l' impost sobre societats, les bases de tributació i assegurar un nivell de tributació mínim, de manera que els contribuents amb un resultat operatiu positiu contribueixin al sosteniment de les finances públiques mitjançant el pagament d' un cert nivell d' impostos, sense perjudici de la possibilitat de compensar en el futur els imports no deduïts per l' aplicació de certes limitacions.

- Simplificació i coherència del sistema fiscal. La integració de l' impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries als altres tributs directes respon a la necessitat de simplificació d' un sistema que actualment es troba amb duplicitats normatives i de procediments. Així, la integració esmentada facilitarà el compliment de la norma, eliminarà un gran nombre de complexitats i dificultats administratives, aportarà claredat i corregirà deficiències tècniques derivades de l' encavalcament entre les diferents figures impositives.

- Adaptació a les tendències internacionals. L' entorn internacional és, avui en dia, un element indispensable que cal tenir en compte en qualsevol reforma del sistema fiscal del Principat. En aquest context, la internacionalització i globalització de l' economia andorrana exigeix necessàriament la coordinació internacional. Així, la reforma aborda algunes de les principals clàusules antiabús i mesures antifrau establertes a escala internacional, com per exemple la transparència fiscal internacional en l' àmbit de l' impost sobre societats i de l' impost sobre la renda de les persones físiques, i la limitació de les despeses financeres netes a l' impost sobre societats.

- Competitivitat del sistema fiscal andorrà. Les modificacions introduïdes s' han abordat des d' un prisma de la preservació de l' actual competitivitat del sistema fiscal andorrà. Respecte d' això, diverses de les mesures adoptades, com l' ampliació de l' abast de les operacions que permetrien acollir-se al règim de reorganitzacions empresarials o la introducció d' incentius al mecenatge, responen al principi esmentat.

- Seguretat jurídica. Algunes de les modificacions previstes en el marc d' aquesta Llei tracten, per una banda, d' esmenar i aclarir certs aspectes per garantir el funcionament correcte i eficient dels tributs, i, per l' altra, de corregir certes deficiències tècniques que actualment es troben als diversos textos normatius.

Formalment, aquesta Llei s' estructura en nou capítols, amb el contingut que tot seguit es resumeix.

II.

El capítol primer d' aquesta Llei conté les modificacions a l' impost sobre societats.

S' hi introdueixen novetats que afecten la determinació de la base de tributació, el tipus de gravamen i els incentius fiscals.

Pel que fa a la determinació de la base de tributació, s' introdueixen novetats en la deducció d' algunes despeses.

En aquest àmbit, cal destacar el nou article 14, el qual introdueix una limitació general a la deducció de les despeses financeres netes (definides com la diferència entre els costos de finançament i els ingressos financers) equivalent al 30% del resultat comptable positiu corregit. En tot cas, es podran deduir 500.000 euros. Aquesta mesura recull una de les recomanacions del projecte BEPS; en concret, l' acció 4, relativa a les limitacions a la deducció de despeses financeres.

També cal destacar certes modificacions fetes a l' article 20, al qual s' introdueixen algunes limitacions a fi de garantir el tractament simètric dels ingressos i les despeses i evitar supòsits de desimposició, com són la restricció de la deducció de les pèrdues relatives a extincions d' entitats participades que es corresponguin amb dividends exempts percebuts prèviament, o la restricció a l' exempció quan la distribució generi una despesa fiscalment deduïble en l' entitat pagadora.

Es modifiquen els percentatges d' amortització dels actius intangibles i es deroga el règim especial d' amortització per a noves inversions previst a l' article 26 de la Llei de l' impost sobre societats actual. Una anàlisi de la normativa fiscal dels països de l' entorn posa de manifest que els percentatges màxims d' amortització pel que fa als actius intangibles amb caràcter general són substancialment inferiors als que estan previstos en la Llei de l' impost sobre societats vigent. Així mateix, el règim especial d' amortització per a noves inversions, que s' atorga de forma incondicional per a tots els obligats tributaris, suposa de facto un increment addicional als percentatges d' amortització ja existents a la Llei de l' impost sobre societats, que s' ha estimat convenient eliminar per tal d' acomodar la deducció fiscal de les despeses per amortització a la vida útil dels actius en qüestió.

En relació amb les pèrdues per deterioració del valor dels elements patrimonials, s' estableix com a novetat la restricció a la deducció de les despeses per deterioració corresponent a qualsevol tipus d' actiu, a excepció de les existències i els crèdits i saldos per cobrar. Aquesta mesura, complementada amb la regla d' imputació de l' article 19 de la Llei de l' impost (la qual limita la deducció fiscal de certes pèrdues per transmissions intragrup), persegueix que la pèrdua s' integri de manera sistemàtica i proporcionada en el temps, una vegada s' ha materialitzat efectivament i s' ha realitzat davant de tercers aliens al grup.

Pel que fa a les pèrdues per deterioració de valors representatius del capital o dels fons propis d' entitats, el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR